Душан Ковачевић: Подржавам Вучићев позив на дијалог о КиМ, Србија нема деце за нови рат

Србија после страдања у шест ратова у 20. веку више нема народа и деце за седми рат, јер би тај нови рат био крај ове земље, рекао је Танјугу академик Душан Ковачевић и додао да циљ сваког дијалога који политичари воде у име грађана мора да буде спречавање рата у којем би гинула српска деца

Душан Ковачевић

Један од најзначајнијих српских интелектуалаца нема дилеме по питању подршке позиву председника Александра Вучића на широк друштвени дијалог о Косову и Метохији.

Каже да је наишао на добре реакције на предлог да се мирним путем решавају проблеми између Срба и Албанаца.

– Тај предлог прихваћен је са свих страна. Сећам се да је та идеја много стара и да је само у 20. веку неколико пута покренута. Од ње се одустајало што због ратова, што неспоразума, што због притисака страних сила. Али, ово данас што се догађа један је од последњих тренутака да се спор између српског и албанског народа решава мирним путем – уверен је Ковачевић.

Он се позива на сопствено дипломатско искуство, из периода када је службовао у Португалији као амбасадор некадашње Србије и Црне Горе, и процењује да је Вучићевом позиву на дијалог „кумовао“ и додатни притисак међународне заједнице.

– Знам шта значи разговор у четири ока, дипломатски сусрет чији се садржај шаље у јавност, али и како настају поверљиве приче, које се ником не саопштавају – навео је Ковачевић.

Црвена линија у дијалогу

Он је, међутим, сигуран после, како истиче, 50 година проживљених у 20. веку, да Србија више никада не сме ратовати:

– Србија је данас без економске стабилности, без дефинисаних граница, које се отварају на све стране. Поново је покренута прича о граници са Хрватском, која ће једног дана бити јако озбиљна, јер је ту скоро па реч о замени територија. Ваљало би да учинимо све да нас неко не испровоцира да уђемо у нови рат и да то буде наша црвена линија у дијалогу о Косову унутар нашег друштва – казао је Ковачевић.

Оно што не може никако да разуме то су, каже, људи који данас, из Београда, заговарају рат:

„Мени се диже коса на глави када чујем људе који седе у Београду на неким фотељама да позивају на одбрану Србије на сваком кораку. Ти који то говоре данас не могу да претрче 100 метара, морају да једу три пута дневно и да спавају два пута у 24 сата. Ако их затекне рат поподне, они неће моћи да учествују у њему, јер тада спавају. Неће они да ратују, већ ће ратовати наша деца. Ови што су најгласнији у позивању на одбрану Србије никада нису ратовали, нити ће икада ратовати“.

Вучићев прагматични компромис

За њега, спољна политика Александра Вучића вођена је начелом прагматичног компромиса.

– Он је то радио јако добро као премијер, а сада и као председник. Он је ишао тамо где ја никада не бих ишао. Никада се не бих руковао са онима са којима се он рукује. Имам право да не пружим руку људима који имају крваве руке. Ја то могу, јер нисам политичар и нисам преузео одговорност да се бринем о народу. Ко је решио да се бави озбиљно политиком мора да рачуна на дане када ће озбиљно да се понижава због добробити свог народа – казао је Ковачевић.

Додаје да тај прагматични компромис који Вучић пласира у спољној политици увек подразумева разговор.

– Унутар нашег друштвеног дијалога ми морамо да предложимо решења како би компромис између српске и албанске стране довео до платформе у којој се нико не би осетио као да је велики губитник. Верујем да онај ко жели да постане велики добитник неће добити ништа. Изгубиће све – указује Ковачевић.

На коментаре иницијативе српског председника из Албаније, каже:

„Читао сам како из Албаније поручују да је будућност српске и албанске деце у разговору и да више не би требало да буде рата. Албански народ има жељу да обједини територије на којима живи, у федерацији или конфедерацији. За 20 или 30 година Албанци би могли да живе на највећој територији са најмногољуднијим становништвом, ако узмемо у обзир остале државе на Балкану. Ако ту причу око Косова не решимо за пет година, решаваћемо је за 10 или 20 година са сталном латентном опасношћу да преко ноћи почне рат. Можемо да замислимо како неко убија целу породицу комшији, али је он, рецимо, друге вероисповести. И шта онда? Ето разлога за рат“.

(Танјуг/НСПМ, 27. 7. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , ,

6 replies

 1. “ДУШАН KОВАЧЕВИЋ: Нема Србија децу за нови рат“?!

  Ако треба, деца неће ићи у рат, ратоваће старије генерације
  од 3о – 6о. година, оне генерације војних обвезника и старешина
  које је ДОС-овска власт отерала у “мировину“, и укинула обавезни
  војни рок.
  “Први позив“ ће бити узрст од 5о до 6о године; “други позив“ –
  од 4о до 5о година; “трећи позив“ од 3о до 4о година; “последња
  одбрана“ – од 2о до 30година, генерација коју треба чувати за
  биолошки опстанак србског народа.
  Младе не треба упућивати у прве линије, али би им и такво искуство
  много значило ,сачувало би их од опште пошасти – ДРОГЕ, АЛХОХОЛА
  И ОСТАЛИХ ОПИЈАТА, ОД ПЕДЕРЛУКА, И НАСТРАНОСТИ СВКЕ ДРУГЕ
  ВРСТЕ, ОД КАФИЋА, ЕГЗИТА…, РОБСКОГ РАДА У ФАБРИКАМА СТРАНИХ
  ИНВЕСТОИТОРА, ГДЕ СУ ТРЕТИРАНИ КАО ПРЕДМЕТИ, А НЕ КАО СУБЈЕКТИ
  И ЛИЧНОСТИ…, А САСВИМ МАЛА ДЕЦА – ОД НАСИЛНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ,
  ЛГБТ ИДЕОЛОШКОГ ПРЕУМЉИВАЊА, ПЕДОФИЛИЈЕ, И ЗЛОУПОТРЕБЕ
  СВАКЕ ВРСТЕ…
  Ако нам млади све више и више напуштају Србију, и све их је мање,
  а Србија све више постаје земља стараца и старица, какве су то фразе
  – да треба да сачувамо будуће генерације од рата?!
  Србија се празни и без рата!
  Ко ће нам остати у Србији?
  Само новопридошли и све више долазећи – МЛАДИ МИГРАНТИ, сви војно
  способни, да се ставе на располагање ПРИЈАТЕЉИМА НАШИХ НЕПРИЈАТЕЉА?!
  Није виђено у теорији ратовања да се капитулира пре објаве рата.
  Рећи јавно: да неђеш да ратујеш, па то лудило над лудилом?!
  Нећеш да браниш кућни праг, породицу, децу старце…?!
  Очигледно да је Његош био суманут када је написоа:
  “МУЖ ЈЕ БРАНИЧ ЖЕНЕ И ЂЕТЕТА,
  А НАРОД И ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ!“
  Срби су увек били нападани, увек су се бранили…!
  Па, шта је ово, људи моји?!
  Да ли је неко из нашег окружења тако шато помислио, рекао или
  написао?
  Није!
  Па, шта би академику?
  Хоће ли он седети скрштених руку ако су му угрожени најмилији?
  Неће!
  Па, зашто онда толико иде против своје савести!?
  Сачувај и саклони Боже!
  Ово је само у функцији сејања страха код народа, да прихвати
  наговештену промену Устава, без КиМ, и са много ширим овлашћенима
  Председника Државе, после чега би он могао – ПО УСТАВУ – да реши
  проблем КиМ онако како то од њега захтева страни фактор.
  Нама једино, у овој ситуацији може помоћи само Господ Бог и Небеска
  Србија, коју пориче и од које се одриче наш Председник?!
  Уставом би се смањио и број посланика у Скупштини, наводно ради уштеде,
  а, у ствари, ради лакшег утицаја на скупштинску већину код доношења
  потребних одлука, диктираних од страног фактора – окупатора!
  Још једном: Сачувај и саклони нас Боже ове пошасти!
  Да, заиста: Сачувај и саклони нас Боже ове пошасти!
  И по трећи пут: Сачувај и саклони нас Боже ове пошасти!

  Драган Славнић

 2. Intelektualac? – Kovačević je dokazano vanredno glup čovek. I moralna nakaza koja se od početka angažovala na apologiji i propagandi tkz. briselskoih sporazuma. Plus bezskrupulozni lažov, setimo se o Koštunici, i izmišljotina u „Sveti Georgije ubiva aždahu“…

  #specijalnirat
  #naprekisudbato

 3. Мишеви, како им нарав налаже, кукавички и са цијукањем мачки звонце приправљају…душан, нишчи од пера, прапорце приде приправља, јер је он миш интелектуалац. Мишеви ће тако, а ја знам шта ми чинити ваља – жртвовати се. Жртвовати се како узмогнем, како знам, осећам и како јесам. За Крст Часни и Слободу Златну, за Истину и Правицу, за Ухристовљење и Охристовљење, за пуноћу Богочевачанску у Србљу и Србији, за Мач Немањин и Светосавље Светло, баш онако како су преци чинили и у бесмртност, у вечност се воздигли…Више Срба и земаља српских однела је и погубила црвена комунистичка куга, којој душан свеколико као клицоноша служи, и језуитска црна миса, неголи сви ратови ослободилачки. Рупа, у којој душан и вучић му звонце и прапорце за мачку приправљају, никада ров и бедем постати неће…Није то за мишеве…

 4. Дневник БЛИЦ је објавио Ауторски текст Ивице Дачића о Kосову. Учинио ми се реалан и интересантан па преносим део текста за читаоце СС.

  “ . . . Морамо да разговарамо о решењима косовског питања. Зато морамо да изађемо са предлозима, да нађемо решења, да будемо спремни и на недовољни добитак и на компромис. И у том послу реалност мора да нам буде основна одредница, јер је без ње свака политика тек пука утопија.

  Морамо да признамо, да се суочимо са не тако пријатним чињеницама, од оне да Албанци не желе да буду део Србије до оне да немамо ни снаге, а ни потребе да ратујемо, јер више тамо немамо шта да добијемо. Никада Приштина неће признати власт Београда, ни по коју цену, и ту чињеницу не смемо ни једног тренутка да заборавимо. Тако Срби никада неће пристати да буду део Kосова или Албаније, нити ће Северна Митровица или Лепосавић икада признати власт Приштине.

  И зато ћу, лично, приликом дијалога о Kосову, са председником Србије још једном проверити могућност онога за шта сам се годинама залагао. Разграничења, или како год да се зове. Шта је српско, шта је албанско. У договору Срба и Албанаца то је једно могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве и манастире. И уз заједницу српских општина на југу Kосова . . . „

 5. Došao je čas: sad ili nikad.Moramo se dogovoriti, pa kako narod veli ,,.kom opanci,kom obojci“

 6. @Деда Ђоле

  Дневник БЛИЦ је објавио Ауторски текст Ивице Дачића о Kосову. Учинио ми се реалан и интересантан па преносим део текста за читаоце СС.
  ++++
  Да, баш интересантна размишљања једног гованцета.
  За оног, ко не зна његов пртетходни став.
  …………. Ивица Дачић је у свом интервјуу за ТВ Мост из Звечана, у јануару ове године, између осталог изјавио: „Шта ми то имамо на Косову па ћемо да изгубимо, шта ми то имамо па ћемо да дамо“.

  http://srbinaokup.info/?p=15443
  http://www.srbijadanas.net/dacic-sta-mi-to-imamo-na-kosovu-pa-cemo-da-izgubimo-video/

Оставите коментар