Велимир Гајић: Да ли је ћутање увек корисно или Вучић, Брбнабић и СПЦ

Поједини новинари који „прате“ Српску православну цркву помињу протестно писмо једног епископа у коме је, наводно, написао оштре речи на рачун понашања оних архијереја који се нису противили постављању хомосексуалке на чело владе Србије, већ су то, малтене, поздравили у име Цркве

Престолонаследник, патријарх и Ана Брнабић (Извор: Фејсбук)

Народна мудрост казује да је ћутање – злато! Живот, ипак, казује да, с времена на време, треба понешто и казати!

Не знам чиме се руководе наше владике у ситуацијама када њихова реч треба да се чује. Част изузецима! Тако је на Видовдан умировљени епископ захумско-херцеговачки на Газиместану поменуо пошаст која се шири Србијом и то захваљујући политичкој (олош)елити која смерно и беспоговорно извршава задатке који им стижу са западнијех страна ради преумљења народа. Епископ, међутим, није казао ни једну реч о подршци коју изрекоше јавно неке друге владике првој особи после господара Вучића. Да мало појасним!

Када је ономад оно немачко гласило (Blic) наставило хајку која је одавно започелa против Српске православне цркве, у епизоди поводом избора будућег председника владе, огласио се онај епископ (који је задужен само да у време Сабора каже шта се збива на седницама али је себи продужио тај мандат) саопштењем „Порука Уредништву Блица: Јефтино сте се продали!“ Почетак саопштења гласи: „Кампања, у којој нема ни промила истине, траје већ неколико дана. Учешћа у прљавој измишљотини нису поштеђени ни Његова Светост Патријарх ни премијер Вучић“. Епископ није схватио перфидну игру чији је циљ много далекосежнији па је нервозно реаговао. (Или је намерно заборавио да је најпре требало да реагује и на обраћање господара Вучића када је отоич посетио Патријаршију и повишеним тоном поменуо досијеа, затраживши заборав на прошлост, Косовски мит, и препоручио окретање светлој будућности!)

Блиц на дан Светог Василија Острошког

Таблоид са немачким именом је најпре устврдио да Српска православна црква не жели Ану Брнабић (декларисану хомосексуалку) за председницу владе Србије. Потом је епископ портпарол реаговао поменутим саопштењем у коме је, осим осталог, наглашено: „Црква никога не осуђује. Осуђује само грех, само зло, а човека жали“. На тај начин Српска православна црква је злоупотребљена у политикантске играрије. А онда је господар Вучић дао мандат Ани Брнабић да састави владу. Црква се није огласила! Додуше, митрополит загребачко-љубљански казао је да Српска православна црква нема ништа против хомосексуалке на месту председника владе Србије. Узгред, огласио се бивши муфтија тврдим речима.

Није познато да ли је неко телефонирао у Патријаршију, али је виђено да је патријарх српски био у Народној скупштини при полагању заклетве новог председника Србије. Комплетан Синод био је на вечери коју је организовао у Палати Србија на Новом Београду нови господар Србије. Том приликом настале су и бројне фотографије од којих је неколико објавио недељник „Vreme“. Тако је уз фотографију на којој се виде епископ далматински, супруга господара Вучића, он лично и епископ ваљевски, била легенда: „… sa patrijarhom Irinejem i vladikom Amfilohijem…“ Патријаршија ни на ову провокацију није реаговала мада је требало да то учини на начин како је то урађено у случају „Blica“.

Владика Порфирије и министарка Ана Брнабић, Фото: АЛО!

Према скорашњим незваничним информацијама из Патријаршије, у њој се догађа мала драма. Поједини новинари који „прате“ Српску православну цркву помињу протестно писмо једног епископа у коме је, наводно, написао оштре речи на рачун понашања оних архијереја који се нису противили постављању хомосексуалке на чело владе Србије, већ су то, малтене, поздравили у име Цркве. Нажалост, о имену пошиљаоца и садржају писма из Патријаршије нема ни гласа. Вероватно је то потврда старе праксе да је ћутање – злато! Или је још једном неко позвао телефоном Патријаршију?



Categories: Разномислије

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Слика “Престолонаследник, патријарх и Ана Брнабић” , ведри и орни погледи, осмеси, говори више него хиљаду речи. Сваки даљи коментар је сувишан, јер је све јасно.

  2. Сусрет епископа Порфирија и Ане Брнабић се може сагледати као сусрет
    једног духовника и једне залутале душе у свет зависника геј страсти.
    Познато је да је епископ Порфирије у Манстиру Ковиљу основао једну
    заједницу за рехабилитацију зависника – наркомана, и да је та заједница
    и дан-данас успешно ради на лечењу болести зависности од дроге, и свих
    успутних последица који иду, руку-подруку, са том основном болешђу.
    Ту, свакако, спада и та неприродна геј зависност, која је до пре пар десетака
    година била на листи болести Светске здравствене организације, а онда, “декретом“, скинута са те листе и, од настраности – болести , преименована у “сексуалну изузетност“ у односу на сав остали нормалан свет, од када је света и века.
    На скупу, са слике, види се да је ту било још епископа, а да је Ани Брнабић
    пришао баш епископ Поргфирије, препозавши у њој тешко оболелу и сатрвену
    душу геј страшћу.
    Ако је тачно да је Ана Брнабић полу-Хрватица, онда овј сусрет може имати и политичку позадину, будући да је епископ Порфирије столује у Загребу као Митополит загребачко- љубљански.
    Тај сусрет може имати и црквено верску страну, будући да је Ана Брнабић католкиња, а познато је да епископ Порфирије заступа екуменистичку тезу о зближавању, па и неком заједништву са Римо-католичком црквом.
    И, на крају: тај сусрет одише и “југословенством“, с обзиром на горе речено, што се тиче порекла и верске опредељености Ане Брнабић.
    А југословенство је, тек, свеопшта пропаст за Православни Србски Народ, о чему говоре и Први и Други светски рат и овај последњи, из 9о-их година прошлог века.
    Добро би било да то сагледа и сама Ана Брнабић, па да се, на деликатан начин, повуче из целе ове приче.
    Ако се то не догоди, онда СПЦ нема никаквих изговора, онда мора отворени стати на страну Православља, Светосавља и бранити опстанак ПРАВОСЛАВНОГ СРБСКОГ НАРОДА, који то од Ње очекује.

    ”ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО!” – у овом случају је само: ”позлата”
    ”ЋУТАЊЕ ЈЕ ОДОБРАВАЊЕ!” – у овом случају: ИЗДАЈА!!!

    Драган Славнић

    Одговори

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading