Александар Вучић: Србија би решила проблеме уласком у НАТО, али…

Премијер Александар Вучић изјавио да би Србија уласком у НАТО решила велики део својих проблема, али би то било против воље 75 одсто народа.

Александар Вучић (Фото: Sputnik/ Tanjug/ Tanja Valic)

У супротном, и оних 70 одсто који желе да будемо уз Руску Федерацију треба да размишљају о томе где нам је тржиште и да од нечега мора да се живи, казао је он на предавању студентима на Факултету за безбедност.

Вучић је нагласио у том смислу да је циљ Србије да одржимо нашу војну неутралност, да уђемо у ЕУ, али и да имамо најбоље могуће односе са Руском Федерацијом и Кином.

„До сада смо успели у томе. Имамо изјаве и признање и Путина и Рогозина да Србија и Русија нису имали никада боље односе. Из САД и ЕУ поручују да никада бољу сарадњу нисмо имали, а о односима са Кином и да не говоримо“, рекао је Вучић.

Вучић је говорећи на Факултету безбедности рекао да има оних који би да Србија уђе НАТО, али и објаснио да би то било, против воље 75 одсто народа и нагласио да је доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто када су, на пример, биле у питању мере фискалне стабилизације, али да се то никако не може поредити. Како је рекао, таква једна одлука донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу које би трајале деценијама и имале дугорочне последице.

С друге стране, 70 одсто оних који желе да будемо против Запада, уз Русију, треба да воде рачуна са ким Србија економски послује, тргује и шта би нам таква једна одлука донела. Како је рекао, нама остаје да водимо политику војне неутралности са циљем уласка у ЕУ, али и најбољих односа са Русијом и Кином.

Премијер Србије каже да се на глобалном плану осим САД, Кине и Русије као велика сила намеће и Европа без Велике Британије, да ће се убудуће инсистирати да се не зна ко је шеф ЕУ, али да је свима јасно ко је то.

Он је на предавању рекао и да 21. век није век без сукоба и да имамо велики број нерешених проблема и питања, али да се на глобалном плану прилике разликују од оних пре 30 година, када смо имали једну доминантну војну, политичку и економску силу.

„Данас је САД и даље најснажнија сила, али са значајним приближавањем неких других земаља. Драматично се по економској, војној и политичкој снази приближава Кина, војној и политичкој снази Русија. Имате по први пут да се покушава Европа да наметне као глобална сила без Велике Британије“, нагласио је Вучић.

Он је појаснио да је данас задатак немачких и осталих дипломата да Европу постављају као економску и политичку глобалну силу, али доћи ће тренутак да се развије Јункерова идеја о стварању европске војске.

„Европа са Немачком на челу рачуна да никада није оружје и оруђе имало пресудан значај, већ морални аспект на којем Немачка и Европа инсистирају“, нагласио је он.

Осим ове четири земље, ту су, како је рекао, и јаке појединачне земље као што су Јапан, Индија, Велика Британија, који су блиски САД.

„Чини се да у Африци предстоји жестока битка у којој три од четири силе воде битку на доминацију, Кина, Европа и Америка“, нагласио је он.

После изласка Велике Британије из ЕУ, Европа се, како каже, још јасније намеће као светска сила, да се инсистира на томе да се не зна ко је шеф Европе, иако је свима јасно ко је шеф.

rs.sputniknews.com, Танјуг

(Искра, 22. 5. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Празне, бесмислене, досадне, често пита понављање приче!!!
  Политика је КУРВА, сви који се њоме баве њена деца, слуге, робови-ЖРТВЕ!!!

 2. Ако би уласком решили бројне проблеме – значи да он за улазак навија.

  Међутим ниједна земља није уласком у НАТО решила ниједан свој проблем, решавају се само проблеми банкара са Волстрита, а синови народа служе за топовско месо.

 3. „Александар Вучић: Србија би решила проблеме уласком у НАТО, али…“

  ..али, онај лик са слике, у позадини АВ, православни србски предак, није
  са тим сагласан !!!

  Драган Славнић

Оставите коментар