Председник Уставног суда РФ Зоркин: Русија има право да не прати моду што се тиче родног идентитета

Русија има право да упркос светској тенденцији легализације истополних бракова заштити традиционалне породичне вредности, изјавио је на Петербуршком међународном правном форуму председник Уставног суда РФ Валериј Зоркин.

Он је истакао да су тренутно ставови о „слободи родног идентитета” све либералнији, а његово пропагирање улази у програме приватних и чак државних вртића, у приручнике за родитеље итд.

„У државној политици често се негује неповерење према традиционалној породици и став према родитељима као према присталицама и преносиоцима ’застарелих’ родних норми или начина васпитања”, истакао је Зоркин, наводећи да се у другим земљама често доносе закони који подржавају директно мешање органа старатељства у питања породице, чак одузимање од ње рођене деце, а затим давање деце другим, „исправним” породицама, укључујући истополне. Реализација овакве политике често доводи до ексцеса различите врсте, додао је Зоркин. Истовремено традиционалне вредности су често изложене критици.

„Највеће тешкоће са којима се у пракси суочава концепт мултикултурализма су, по мом мишљењу, тешкоће примене идеје толерантности на сферу односа које регулише закон. Решење ових проблема не видим у пружању посебних колективних права етничким и културним заједницама унутар идеологије мултикултурализма, већ у јачању начела солидарности у оквиру људских права уз задржавање њиховог општег важења”, рекао је Зоркин, преноси „Взгляд”.

Изједначавање истополних и традиционалних бракова примењује или подржава све већи број западних земаља. У Немачкој је изједначавање бракова подржало 75% становништва. 1. марта у Финској је ступио на снагу закон „О равноправном браку”, а прошле године Врховни суд САД је озаконио истоплоне бракове на територији целе земље.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 18. 5. 2017)

Advertisements

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s