Представљен зборник „Косово и Метохија у Другом светском рату, седам деценија касније“

Косовска Митровица – У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у амфитеатру Филозофског факултета у Косовској Митровици представљен зборник „Косово и Метохија у Другом светском рату, седам деценија касније“.

Извор: ТВ Мост

На промоцији зборника говорили су проф. др Владан Виријевић, др Божица Славковић, др Ненад Антонијевић и Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Проф. др Владан Виријевић је нагласио да се зборником показује „ко је био ко“ у Другом светском рату на простору Косова и Метохије.

„Да ли ће та историјска истина допрети до дневно-политичких фактора који одлучују, ми то не можемо рећи, али свакако је наша научна потврда историјских процеса и збивања у Другом светском рату један корак на приказивању стања, како каже Леополд Фон Ранке, онако како је то у истину било. Самим тим, имплицитно се закључује да је значај зборника велики. Каже се да је Историја учитељица живота. Да ли ће савремени ђаци научити нешто из корица овог Зборника, видећемо. Ми смо се трудили да дамо један критички, објективни суд о најзначајнијим догађајима“, рекао је Виријевић.

По речима проф. др Виријевића, овај зборник је само загребао по површини ове теме, и нада се да ће будући историографи дати целовитији приказ дешавања.

Козарев је истакао да нам је овакав зборник потребан не само када дођу Дани победе, ослобођења или других празника који прослављају победу у Другом светском рату, већ да нам је потребан и у свакодневном животу.

„Треба да видимо кроз шта смо, зашто и како пролазили. Зашто сада морамо да будемо посебно стрпљиви у неким ситуацијама и посебно уздржани чак и када би код нас прорадио онај наш инат и пркос који сви имамо, а посебно ви у овим крајевима,а и ми који смо се саживели са овим народом овде, и осећамо се као део вас“, рекао је Козарев.

Зборник је скуп радова 16 историчара, а међу њима је и рад нашег суграђанина, докторанта историје Јована Алексића.

Ово издање, које није штампано у великом тиражу, може се набавити у скриптарници Филозофског факултета.

(ТВ Мост, 9. 5. 2017)Categories: Преносимо

Tags: ,

1 reply

  1. Леополд Фон Ранке – јел се “фон“ код немачких имена пише великим или малим словом? (БПВ)

Оставите коментар