Протојереј-ставрофор Војислав Билбија: Кроз лаж зена до сунца Господа Христа

На тему „Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“ беседио је протојереј-ставрофор Војислав Билбија у четвртак 27. априла, у крипти Храма Св. Саве на Врачару. Организатори су били Храм Св. Саве на Врачару и Светосавска омладинска заједница Архиепископије београдско-карловачке.

„У Београд смо дошли чисти и празни. Зато није ни чудно како смо реаговали кад смо дошли у контакт са било каквом идејом која нас је фасцинирала… Тренирајући карате, долазимо у контакт са јапанским учитељима, са мајсторима. Посебно нас је фасцинирао тај медитативни део, јер смо – кажем – били празни: ја сам први пут Свето писмо држао у руци са 26-27 година. Онда вам је јасно како су ушли пипци тог зена одмах у срце. Сам учитељ ми даде да годину дана размишљам о једној реченици: Бели камичак није једини камичак. Кад сам питао како ћу да нађем одговор, рекао ми је: Узми шаку песка испред себе и тражи одговор, тражи себе”, рекао је на почетку о. Војислав Билбија.

„Када сам био дисквалификован из каратеа, тј. из свих спортова, ја одем у манастир Крку. Тамо оснујемо карате клуб Свети Илија! Примили су ме, и тако почне мој живот у манастиру Крка“, испричао је о. Војислав о својим православним почецима.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕЛО ПРЕДАВАЊЕ

(ТВ Храм)Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , ,

Оставите коментар