Шта траже Албанци из Македоније: Тиранска платформа (цео текст)

Три најзначајније албанске партије у Македоније договориле су 7. јануара заједничку платформу за преговоре о новој влади.

Документ, назван још и „Тиранска платформа“, изазвао је низ контроверзи због чињенице да су се лидери албанских странака претходно састали у Тирани под покровитељством премијера те земље Едија Раме. Документ објављујемо у целини:

Лидери албанских партија из Македоније са Рамом у Тирани

Ми, представници албанских политичких странака у Македонији: Демократска унија за интеграције, Коалиција Беса, Алијанса за Албанце (Демократска партија Албанаца);

Поштујући слободну и демократску вољу коју су албански бирачи испољили на ванредним парламентарним изборима 11. децембра 2016. године;

У духу Охридског споразума, демократије и потребе да се испуне нормативне обавезе које проистичу из уставних амандмана;

Афирмишући заједничке програмске и стратешке оријентације Албанаца и свих грађана Македоније;

Привржени напретку и дугорочној стабилности Македоније;

Вођени заједничким опредељењем за мир, стабилност, безбедност, међунационалну кохабитацију, у духу једнакости и достојанства, у складу са европским и међународним конвенцијама, религијском хармонијом и сарадњом у земљи и региону;

Одлучни, без алтернативе, за интеграцију у НАТО и Европску унију;

Слажемо се о међусобној подршци заједничкој политичкој агенди која предвиђа постизање следећих циљева током следећег, или било којег наредног, мандата владе:

 1. Постизање пуне равноправности, у складу са Охридским споразумом и Уставом
 • Стриктно спровођење мултиетничког принципа у Уставу Републике Македоније, у којем ће Албанци бити признати као државотворно становништво. Подршка било којој законској уставној иницијативи која јача етичку једнакост албанске популације.
 • Постизање пуне језичке једнакости, употребу албанског језика на свим нивоима власти и гаранције о употреби тог језика као основног уставног права. Устав Републике Македоније треба да дефинише да су „македонски језик и његово ћирилично писмо и албански језик и његово писмо званични језици Републике Македоније“.
 • Свеобухватна расправа о застави, химни и држаним симболима Републике Македоније, тако да државни симболи одржавају мултиетничко друштво и етничку једнакост.
 • Усвајање Резолуције у Парламенту Републике Македоније којом би се осудио геноцид над албанским народом у Македонији од 1912. до 1956. године.

Члан 1 „Тиранске платформе“

 1. Постизање економске једнакости и друштвене стабилности, посебно кроз једнак регионални развој
 • Успостављање новог механизма, у форми државних комитета за финансирање општина, усмерених ка праведнијем доношењу одлука о државним фондовима у корист општина.
 • Формирање Министарства за политички систем и односе међу заједницама, као тела одговорног за права заједница и интензивирање економског и друштвеног развоја у запостављеним подручјима.
 • Постизање једнаке заступљеностима у безбедносним службама, војсци, обавештајним службама и судству.
 • Постизање једнаког представљања на свим нивоима власти, као и државним агенцијама и друштвеним предузећима.
 1. Јачање владавине права, као претпоставке за напредак у евроатлантским интеграцијама.
 • Спровођење реформског плана, у складу са споразумом из Пржина, Прибеовим препорукама, Хитним приоритетима реформи које је предложила Европска комисија, као и препорукама Дијалога о придруживању са ЕУ.
 • Подршка непристрасном раду Специјалног тужилаштва, без политичких и етничких предрасуда.
 • Расветљавање случајева и судских поступака „Сопот“, „Бродец“м „Монструм“ и „Куманово“ преко истражних комитета, или незавосног међународног тела.
 1. Стварање духа поверења у функцији добрих међуетничких односа, као кључне претпоставке политичке стабилности земље.
 • Афирмативне мере како би се обезбедило финансирање албанских културних институција на локалном и националном нивоу.
 • Формирање централне институције за усавршавање језика заједница, укључујући обуку преводилаца, уредника и лектора.
 1. Решавање проблема имена, у сагласности са европским вредностима и начелима међународног права.
 • Усвајање Заједничке обавезујуће резолуције у Скупштини Републике Македоније која ће обавезати Владу Македоније да ради активно у циљу решавања спора око имена.
 • Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Грчком.
 1. Добри односи са суседима
 • Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Бугарском.
 • Сарадњу са Косовом и Албанијом око интегрисаног управљања границама.
 • Отварање нових граничних прелаза.
 1. Брза интеграција у НАТО и Европску унију.

Постизање горе наведених тачака отвориће пут Македонији ка интеграцији у НАТО и отворити преговоре о чланству у ЕУ.

Постизање ових циљева биће надгледано преко успостављања Округлог стола албанских парламентарних странака.

Округли сто албанских парламентарних странака ће функционисати на принципу ротације и служиће као платформа за хармонизацију политичких акција и транспарентну комуникацију са међународним партнерима Македоније, тражећи превасходно подршку ЕУ и међународних институција.

Округли сто ће утврдити рокове за постизање горе наведених циљева, у сагласности са законима и Уставом Републике Македоније.

Резолуција и програм Заева

Лидер СДСМ-а Зоран Заев је 10. марта објавио предлог програма владе за период од 2017. до 2020. године у којем је резолуција о геноциду над Албанцима.

Потпредседница те странке Радмила Шекеринска рекла је, међутим, да „парламент не би имао проблем“ да усвоји резолуцију о страдању грађана Македоније.

(РТС, 29. 4. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар