Миша Ђурковић: Народ у Македонији нема намеру да преда власт НАТО коалицији

Геополитика.ру: Македонија – развој догађаја

Геополитика.ру је поразговарала са македонским аналитичарима у Скопљу, који се, углавном, слажу у процени у вези са догађајима у протеклих неколико дана – шта их је изазвало, зашто, који је био циљ, ко је за чији интерес шта радио и каква је перспектива за развој догађаја у следећих неколико дана, јер су се протести, и после четвртка, мирно наставили.

Процедуре

Трајко Вељановски, досадашњи и актуелни Председник Собрања – имајући у виду да Председник Иванов још никоме није дао мандат за прављење Владе – каже да је седница од четвртка, када је без поштовања парламентарне процедуре Талат Џафери изабран за Председника Собрања, била нелегална – није било би поштовања процедуре, нити је било административних и техничких радника, чије је присуство неопходно, како би све процедуре биле ваљано изведене и забележене.

Македонска јавност је сведок да је Зоран Заев покренуо реализацију црног сценарија Тиранске платформе и при томе отворено покушао да заобиђе Устав, законе и правила о раду Скупштине. Свако кршење закона и процедура проузрокује насиље и анархију. Зоран Заев је свесно одлучио да испровоцира и изазове грађане, реализирајући тај сраман чин после 18 часова, у времену у коме два месеца испред Скупштине сваког дана мирно протестују стотине хиљада грађана из иницијативе „За заједничку Македонију“. СДСМ је имала за циљ да изазове револт грађана у циљу прикривања свог сопственог политичког насиља. Све одговорне институције, посебно Државно тужилаштво, морају предузети конкретне кораке за санкционисање политичког насиља СДСМ.

Осуда насиља и позивање на одговорност

Лидер ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски је осудио насиље у било каквом облику, укључујући и напад на посланика СДСМ. На конференцији за медије ВМРО-ДПМНЕ, одржаној у недељу, наглашено је да се никакво насиље не може оправдати, али и да СДСМ има најмање право да за терористе проглашава народ и грађане Македоније, који су шездесет дана мирно протествовали и без икаквих инцидената изразили неслагање са Тиранском платформом и распродајом државних и националних интереса.

ВМРО-ДПМНЕ је позвала на одговорност за насиље, при чему се не сме изоставити ни посланик Зоран Заев, који је издао наређење да се пуца у Скупштини Републике Македоније. То је невиђени преседан, не само у Македонији, него било где у свету. Његов телохранитељ који је послушао свог шефа, Зорана Заева и пуцао, није требало да делује по партијским налозима, него само у складу са законом и процедурама. Те за овај гест мора да сноси одговорност.

Кривичне пријаве

Македонска полиција је поднела кривичне пријаве против девет лица која су учествовала у протестима у Парламенту 27.04.2017. године, при чему је неколико посланика СДСМ добило лакше повреде. Оваква реакција народа је уследила након што је телохранитељ Зорана Заева, лидера СДСМ, уперио пиштољ у протестанте, а затим по наређењу свог шефа, Заева, испалио два метка у плафон. Пре тога, СДСМ и три албанске партије су, супротно Уставу и Пословнику Собрања, по завршетку седнице, нелегално и насилно прогласили Талата Џаферија из албанске ДУИ за председника Парламента.

Уз све ове догађаје, потребно је споменути и оставку Министра полиције, Ахметија, из партије ДУИ, која, уз неки стицај околности није прихваћена, али је тим његовим гестом свакако створена пометња и у деловању македонског Министарства унутрашњих послова.

Отуда, уместо хитног подношења кривичних пријава за извођаче државног удара, иначе, једног од најтежих аката против државе, органи за спровођење закона показују силу према народу, који је био испровоциран управо активностима СДСМ и пучистима.

Двоструки аршини органа реда и закона

На овај начин, због неједнаког третмана се увећава опасност од повећања револта код народа. Оно што посебно револтира македонску јавност је практиковање двоструких стандарда у случају плаћених револуционара који су демолирали Скопље прошле године. За повређених 80 полицајаца у нередима прошле године још нико није одговарао, нема ни прекршајне пријаве. Нема одговорности нити за оне који су запалили канцеларију Председника, нити за оне који су демолирали споменике и зграде државних институција. Заев и Шекеринска, лидери протеста који су бацали камење и „повредили“ институције, нису добили никакве кривичне пријаве.

Правосудни органи ће морати спроводити правду неселективно и да, пре свега, делују према онима који су направили прави криминал и терористички акт против Устава државе.

Стигао је и званичник Стејт департмента

Не треба заборавити да је амбасада Сједињених држава у Скопљу подигла ниво безбедности на виши ниво, неколико сати пре нереда 27. 04. и да је истог дана одржана и вежба (са маринцима) обезбеђивања резиденције амбасадора. То указује на дубоку умешаност америчке амбасаде и њених службеника у догађаје у протеклих неколико дана.

Од доласка званичника Стејт департмента, Јиа, се такође не очекује ништа много другачије, од намере да покуша да наметне ставове због којих су нереди и почели, имајући у виду да и он припада „соросовској” струји.

Исто тако, не очекују се велике промене у ставовима грађана Македоније и Председника Иванова, који су јасно ставили до знања да су први циљ очување безбедности, стабилности и целовитости земље, поштовање уставних и законских процедура, а тек онда политички договори и именовања.

Велико оптерећење за било какве јасне захтеве представника Стејт департмента имаће и чињеница да се амерички амбасадор Џес Бејли понашао ових дана „на своју руку”, те је америчка дипломатија и пре овог догађаја себи пуцала у ногу. То може значити попуштање притиска, али, може значити и појачавање притиска, како би се дневни ред који Запад намеће, ипак, остварио.

(Геополитика.ру, 1. 5. 2017)

Миша Ђурковић: Народ у Македонији нема намеру да преда власт НАТО коалицији

У упаду демонстраната у македонски парламент после нелегалног избора Талата Џаферија за председника Собрања Миша Ђурковић, виши научни сарадник Института за европске студије види пре свега штетно и непринципијелно деловање НАТО-а, појединих личности из бриселске и америчке администрације који заправо тиме раде и против Македоније и ЕУ.

„Још једном се показало да сви ти међународни посредници не доприносе стабилизацији већ дестабилизацији земаља којима би наводно требало да помогну”, каже за „Политику” Ђурковић.

Какав је могућ сценарио македонске политичке кризе?

Тешко је у овом тренутку спекулисати о томе шта ће се дешавати. Али оно што је вероватно јесте то да ће Американци и неки европски званичници, који су почели да признају нелегалан избор Талата Џаферија за председника парламента, инсистирати и на прављењу кооперативне владе каква њима треба, то јест владе која ће се заснивати на Тиранској платформи, са идејом да се преуреди Македонија како би Албанци добили и у Уставу конститутивни статус народа. На другој страни имамо велику одлучност ВМРО-а и народа да, барем за сада, не пристану на такав сценарио.

Вашингтон и Брисел ће сада кренути са различитим облицима притисака на председника Ђорђа Иванова. Биће ту разних видова „завртања руку”, увођења санкција не би ли га приволели да пристане на владу какву они желе. Дешаваће се све оно што се Македонији догађало 2001. године, а у нашем случају током деведесетих година прошлог века. Уследиће долазак разних специјалних међународних представника у циљу посредовања…

Да ли ћемо у Македонији имати две владе?

Не. То не може да се догоди. Једина институција која стварно са легитимитетом постоји јесте председник државе, који је непосредно изабран и има не баш мала овлашћења. Затим откако је Никола Груевски напустио место премијера у јануару 2016. имамо техничку владу. Али све институције у држави држи ВМРО и они неће дозволити коалицији око СДСМ-а да преузме управљање државом.

Чак и да направе номинално владу то ће бити противуставно и функционисаће као некаква невладина организација.

Али ту владу ће признати САД и ЕУ?

Шта вреди када им ВМРО неће дати приступ стварној власти. Тако оваква ситуација може да траје док год могу да издрже и у зависности колику ће подршку народа имати. Али како ми сада изгледа, иницијатива „За заједничку Македонију” и ВМРО немају намеру да пристану да предају стварну власт, да тако кажем – „НАТО коалицији”.

Да ли ови инциденти могу да прерасту у сукобе већих размера?

Наравно да је могуће. Спекулише се и са сукобима између различитих политичких странака али и да Албанци поново, на таласу Рамине хушкачке пропаганде и приче о великој Албанији покрену и неку врсту војних дејстава као 2001. године. наравно ако за то буду добили подршку НАТО-а.

Миленко Пешић

(Политика, 28. 4. 2017)

Стеван Гајић: Иванов спреман да брани уставни поредак Македоније до краја

Стеван Гајић, Институт за европске студије (Београд)

Иванов је прешао Рубикон. Односом према западном мешању у ситуацију у Македонији показао је да је спреман да брани уставни поредак Македоније до самог краја.

Очекујем наставак притиска из амбасаде САД у Скопљу и емисара ЕУ, попут Карла Билта.

Никако не видим деескалацију.

Иванов неће дозволити да се на илегалан начин изабере председник скупштине нити да се формира влада.

Ескалација ће се настати ако се опозиција буде држала као да је правно-формално све у реду и ако покуша да успостави двовлашће.

Мало шта зависи од Македонаца. Ако буде у интересу НАТО и политичког Запада да ситуација ескалира – то ће и да се догоди.

Прве реакције су и биле у том смеру, али, чини ми се да тамо не постоји потпуно сагласје око тога шта чинити.

Сигурно је да ће се криза наставити и да смо прешли у динамичнију фазу.

Зависно од потеза опозиције, постоји и могућност да Иванов заведе ванредно стање. Од Албанаца у Македонији, али и оних са Косова и из саме Албаније, много ће зависити јер су у јуну у Албанији избори, а то упућује на закључак да ће догађаји да пођу ка ескалацији.

Еди Рама жели да се представи као национални лидер свих Албанаца, тако да ће политика која води стварању велике Албаније свакако бити његов главни адут на изборима. Дакле, на Македонију не утиче само унутрашња динамика, већ и то како ће се држати околне земље, пре свега Албанија.

(Факти, 30. 4. 2017)

КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ АКО ЖЕЛИТЕ ДА КУПИТЕ

Књиге Мише ЂурковићаКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s