Владимир Вукчевић: У Сребреници је био геноцид и тачка!

У Сребреници се догодио геноцид, изјавио је бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић на трибини „22 године после сукоба: Да ли су ратни злочини завршена прича?“, коју су организовали немачка организација ФорумЗФД и лист Данас.

Фото: Милош Миљковић

– Сталне су политичке манипулације политичара око тога шта се десило у Сребреници и шта је то геноцид. Геноцид је такође ратни злочин, само најтежи. Да ли се десио геноцид у Сребреници? Јесте, десио се. Имате одлуку Међународног суда правде који каже да се ту десио геноцид и тачка – рекао је Вукчевић.

Према речима Наташе Кандић, координаторке Коалиције за РЕКОМ, српски судови су јако водили рачуна да се ниједном пресудом Србија не доведе у везу са геноцидом у Сребреници. Како је истакла, велики је песимиста што се тиче процесирања ратних злочина у будућности.

– Досадашњи премијер је био у прилици да саопшти неке врло важне вести које се тичу процесирања ратних злочина. Никада нисмо чули нити од Јединице за откривање ратних злочина, нити од Службе за ратне злочине, нити од Тужилаштва за ратне злочине, нити од Републичког тужилаштва о догађајима од 16. децембра 1998. у кафићу Панда, али смо то зато чули од премијера. Ипак, ни после тога није било реакције служби и институција које се тиме баве – рекла је Кандић и додала не види како институције функционишу без тужиоца за ратне злочине.

Вукчевић је додао је недопустиво то што је премијер поводом одређених ствари изнео у јавност, јер злочин у кафићу Панда није био предмет интересовања Тужилаштва. То се десило, како је рекао, у време „када ми нисмо ни могли да реагујемо јер нисмо ни били надлежни, али отприлике знамо шта се десило и ко је то урадио“.

– Међутим, премијер је стицајем околности дошао до података о Насеру Орићу, где се наводи да је Орић вадио очи судији и он је то врло детаљно описао, пошто је имао увид у исказ сведока, који сам ја дао покојном Микију Ракићу. То је скандалозно. Било је још неколико случајева када је премијер Вучић директно ометао истрагу – истакао је Вукчевић.

Као пример опструкције Тужилаштва навео је и то да Служба за откривање ратних злочина није радила свој посао пошто је на њеном челу био шеф кабинета Властимира Ђорђевића, који је хашки осуђеник.

Милош Теодоровић, главни и одговорни уредник дописништва Радио Слободна Европа из Србије, сматра да је „питање ратних злочина друго име за проблем Александра Вучића“.

– Уколико би он више инсистирао на решавању случајева ратних злочина и појачао позиције тужилаштва, он би морао да уђе у проблем са Гораном Радосављевићем Гуријем, који му седи у партији. Затим, нашао би се у проблему са начелником Генералштаба Љубишом Диковићем, као и са Момиром Стојановићем, који је на потерници Косова због злочина у Ђаковици – рекао је Теодоровић и додао да владајућа странка није заинтересована да се на том питању инсистира, док јавност за ових 17 година није сензибилисана за ово питање нити може да препозна ове проблеме као релевантне. По његовим речима, проблем ратних злочина је толико релативизован да се више и не препознаје као проблем, јер га ни политичке елите то не дефинишу тако.

– Медији у том сплету контрола и притисака прате оно што диктирају мејнстрим кругови, а интерес је недопустиво мали – истакао је Теодоровић.

Уредник у листу „Данас“ Александар Рокнић указује да су програми изабраних кандидата за тужиоца за ратне злочине, Снежане Станојковић и Милана Петровића, патриотски и да се заснивају на томе да се истражују искључиво злочини над Србима.

– Оно што је најнеприхватљивије у програму Снежане Станојковић је то што се она позивала на лично пријатељство са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, због чега је он протестовао. Петровићев програм се разликовао од њеног само у делу који се односи на унапређење положаја жртава и сведока – рекао је Рокнић, на шта је Наташа Кандић додала да њихови програми нису патриотски, и да они једноставно немају никакву визију шта треба радити.

– Они неће моћи да сарађују са косовским институцијама, од када им је половином 2014. Еулекс предао надлежности, пошто Србија не признаје Косово. Једини тужилац који се усудио да такне то питање је Ђорђе Остојић – рекла је Кандић. Рокнић је додао да је Остојић био политички неподобан као тужилац пошто је био републички тужилац током акције Сабља и зато што би, да је тужилац за ратне злочине, оптуживао по командној одговорности.

Станојковић није заменица тужиоца

Говорећи о именовању тужиоца за ратне злочине, Вукчевић сматра да је боље да се сада не изабере тужилац, јер по њему „овај предлог срамотан“.

– Кандидаткиња Снежана Станојковић је све време у извршењу кривичног дела лажно представљање, она уопште није заменица тужиоца. Она је узета на испомоћ и то сам је ја лично изабрао. Све време се говори о заменици републичког тужиоца, а она то није. Ја сам јој као старешина дао оцену добар три, и она је на неки волшебан начин од неке комисије добила оцену да се изузетно истиче. У тој преиначеној одлуци наводи се да ја нисам био довољно конкретан када сам јој дао ту оцену, што није тачно, јер сам ја конкретно све образложио, да није сигурна у одлукама, да нема ниједан једини предмет сем споразума о признању кривице везано за јатаке Ратка Младића, и да нема ниједан радни резултат. Све сам то проследио премијеру Вучићу, али нисам добио одговор – навео је Вукчевић.

М. М. Стевановић

(Данас, 25. 4. 2017)

КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ АКО ЖЕЛИТЕ ДА КУПИТЕCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Занимљиво како се међу заговорницима отвореног друштва инсистира на “тачки“. То не бива. Што би један много мудрији човек од мене написао: судска пресуда је извршна али никада није неупитна. Барем не у ономе што се сматра цивилизованим правосуђем.

 2. 14 decembra 1998, u kaficu PANDA u Peci ubijeno je sest srpskih mladica.
  Za taj zlocin srpski mediji su odmah okrivili pripadnike OVK.
  Tek šesnaest godina kasnije, 17. januara 2014. godine, dnevne novine Kurir su objavile, pozivajući se na izvore bliske srpskoj vladi, da postoje konkretni dokazi da je zločin naredio Radomir Marković, šef državne bezbednosti Srbije, a izvršio ga je komandant specijalnih jedinica Milorad Ulemek Legija. Izvor Kurira prenosi da je cilj akcije DB bio „da se u očima međunarodne javnosti OVK prikaže kao teroristička organizacija i opravdaju akcije srpskih snaga na području Kosova“.

  »Na mog sina su tog 14. decembra 1998. pucali, a danas mi je teže nego tada… Verovala sam u svoju zemlju, u Srbiju, čiji su ratnici pravedni, a izgleda da je ona stvorila monstrume koji su bili u stanju da žrtvuju nevinu decu. Posejali su mržnju. Ne znam kako je moguće da Srbija izrodi takve monstrume. Kakvi su ti mozgovi? Tragali smo za istinom 14 godina i nailazili smo na zatvorena vrata. Kad imate više ‘istina’, onda znate da su to laži da bi se prikrio zločin.“
  —Milena Radević, majka ubijenog studenta Ivana Radevića.

 3. Курир се позвао на доказе који никада нису објављени? Не сумњам да је било могуће да су и српске снаге чиниле такве операције – зар их америчке, француске и друге безбедносне службе не изводе? Али једно су причице за таблоидне новине а сасвим друго докази. Зашто не верујемо Куриру када пише о ванредним успесима српске Владе а позива се на доказе из кругова Владе? А када пише о тобожњим злочинима Радета Марковића онда је то престижни лист који ето раскринкава бандите око Милошевића.

  Оно што је мени крајње сумњиво је зашто би некоме било потребно да доказује на овај начин да је ОВК терористичка организација када је она и пре и касније изводила серију напада, отмица, ликвидација и Срба и Албанаца, војника, полицијаца и државних службеника на читавој територији Косова и Метохији. А Клечка је да подсетим ослобођена у ЈУЛУ 1998. године. Неколико месеци пре овог инцидента уз застрашујућа сведочења о злочинима, ликвидацијама и мучењима која су извршили конкретни припадници ОВК, са именом и презименом. Нажалост, многи од њих нису ликвидирани кад је било прилике да се то изведе а надам се да ће бити изведени пред лице правде на овај или онај начин. Све у складу са стандардима поступања према терористима које су поставиле Сједињене Америчке Државе.

Оставите коментар