Врховни суд Русије прогласио секту „Јеховиних сведока“ за екстремистичку организацију

Врховни суд Руске Федерације прогласио је 20. априла, „Јеховине сведоке“ екстремистичком организацијом и забранио сву њену делатност на територији Русије, наводи се у саопштењу руске агенције ИТАР ТАСС. На тај начин суд је уважио аргументе Министарства правде РФ, које је тражило забрану ове организације.

Извор: Православие.ру

Судском пресудом је наложено да се прекине делатност свих 395 одељења „Јеховиних сведока“ на територији Русије. Суд је такође наложио да се конфискује сва имовина забрањене организације и иста преда на располагање држави.

Ово је званична пресуда највише судске инстанце у спору који је започео 12. октобра 2016. године, када је суд у Тверу по први пут донео пресуду која забрањује рад ове секте у том граду. У јануару 2017. године исту пресуду је донео и суд у Москви.

(ИТАР ТАСС/Православие.ру, 21. 4. 2017)

Извор: Православие.ру

ЕУ намерава да заштити „Јеховине сведоке” у Русији

ЕУ планира да се бори „за слободу вероисповести као за право који може да користи сваки човек”.

Европска служба за спољне послове објавила је саопштење у којем се наводи да присталице организације „Јеховини сведоци” треба да имају могућност да „мирно уживају слободу окупљања” у Русији.

„Јеховини сведоци, као и све друге религијске организације, треба да имају могућност да мирно уживају слободу окупљања, као што гарантује Устав Русије, међународне обавезе Русије и светски стандарди људских права”, наводи се у саопштењу, преноси RT.

Наводи се да ЕУ планира да се бори „за слободу вероисповести као за право који може да користи сваки човек”.

Раније је саопштено да је Врховни суд Русије прогласио за екстремистички рад центра „Јеховини сведоци” у Русији и забранио његову активност на територији земље.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 21. 4. 2017)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s