Јелена Гускова: Путин није подржао Вучића као јединог кандидата, демонстрације за поштовање

Десетине хиљада људи већ недељу дана мирно протестују на улицама Србије са паролама „Против диктатуре Вучића“ – човека, који држи сву власт у земљи у својим рукама и који је пре недељу дана добио 57 одсто на председничким изборима. О разлозима народног незадовољства, на чијем челу су студенти, у интервјуу за „Звоно“ говорила је Јелена Гускова, експерт Југословенске историје, руководилац Центра за истраживање савремене балканске кризе.

Изглед текста на сајту “Звоно Русије”

 “Звоно Русије“: Узимајући у обзир значајну предност по броју гласова на изборима, Александар Вучић би требао да се осећа доста сигурно. Како се могу објаснити масовни народни протести после његовог избора?

Јелена Гускова: Многи у Србији су се одавно помирили са тим да ако на изборима учествује Вучићева партија или сам Вучић, он обавезно победи. Мада су још на парламентарним изборима 2016. године политичке партије изјављивале да су постојали „неспоразуми“, које су оне приметиле током изборног процеса. Реч је о заменама гласачких листића и списковима преминулих. Али власт никада није реаговала на ове примедбе и изборна комисија је једноставно игнорисала ове случајеве.

Када један човек дуже време чврсто држи сву власт у својим рукама, да ли је премијер или председник, то изазива негативна расположења у српском народу. Упркос томе, Вучић је увек добијао потребан број гласова за победу – већином захваљујући сеоској популацији. У Београду и другим већим градовима је увек имао доста мање присталица, али довољно да остане на власти. Притом његова обећања са претходних избора никада нису испуњавана…

„Звоно Русије“:  Обећања се одавно не испуњавају, али раније није било оваквих протеста?

Јелена Гускова: Искрено, мало ко је очекивао протесте у земљи после гласања за председника. Вучић је победио, и у почетку су се сви по навици помирили са тим. Када су на улицу изашли студенти, омладина коју нико није сматрао политички активном, лично ја сам била изненађена, обично овакве покрете води нека конкретна политичка снага или они пролазе по моделу западних „обојених револуција“, мајдана.

Овде је било јасно да је омладински покрет, који се из Београда проширио на све градове у Србији, изазван пре свега патриотским осећањима младих људи. Они су се договорили, користећи социјалне мреже, да изађу на улице, и већ недељу дана настављају протестне акције у многим градовима земље. Код мене то изазива поштовање, на тај начин они изражавају своје неповерење диктату актуелне власти.

Протестанти имају интересантне пароле: „Протест против диктатуре“, „Народ гладује – елита се радује!“, „Хоћемо да радимо у Србији, а не у иностранству“. Овакав протест пре свега има социјални карактер и жељу за реалним демократским процесима у Србији. Када се један те исти човек бира на власт више пута, људи све више постају разочарани у демократију.

Веома је интересантно да сви ти протести у разним градовима, не само Србије, већ и у српској дијаспори у Аустријској престоници у Бечу, имају искључиво миран карактер. Студентске редове већ допуњују, између осталих пензионери са паролама о социјалној заштити, адвокати су им изразили подршку, чак и млади банкарски службеници… Тако да ће се мирни протести у току недеље ширити у разним деловима земље.

Истаћи ћу још једном – то су мирни протести. Преко друштвених мрежа је чак била дељено посебно упутство – како избећи провокације. Омладина у Србији се вероватно највише боји да ће протестни покрет неко искористити у своје сврхе. Она сматра да у борби против власти коришћење насилних метода је недопустиво, моли да се не подлеже провокацијама. Колико је познато, протестанти не планирају да користе оружје или било која друга специјална средства.

„Звоно Русије“:  Како информације о протестима преносе српски медији и како на њих реагују власти?

Јелена Гускова: Српски медији веома мало говоре о протестима, али неки од њих, који имају своје сајтове, фактички их преносе уживо. Врло је занимљиво колико ће да трају ове демонстрације.

Када сам рекла да ни једна политичка партија није стала на чело покрета против Вучића, мислила сам, да нико није званично изашао на чело колоне протестаната. Међу њима су: Радикална партија Војислава Шешеља, партија „Двери“ па чак и, колико год то било чудно, Либерално демократска партија Чедомира Јовановића.

Видимо да ови протести привлаче велику пажњу свих политичких структура у земљи, али озбиљну оцену о том покрету руководство Србије још увек није дало. Вучић је само изјавио да су шетње улицама – празник демократије и да шетају где хоће и колико хоће.

Јелена Јуријевна Гускова, академик САНУ, Руководилац Центра за савремену балканску кризу при Руској академији наука

 “Звоно Русије“:   Руски медији су, ослањајући се на локалне медије и материјале МУП-а Србије, писали да су организатори протеста наводно припремили план за њихову радикализацију. Пишу да се наводно спремају групе провокатора са циљем да се изазове хаос и немири у земљи, они би прво нападали полицију и снимали реакцију власти. У нашим медијима, као и у званичној реакцији представнице Министарства спољних послова Руске Федерације Марије Захарове, протести су представљени у негативном контексту. Често се говори и о томе, да је наш председник Владимир Путин изразио подршку Вучићу, да у току избора није било значајних неправилности и да су садашњи покушаји дестабилизације ситуације у земљи недопустиви…

Јелена Гускова: Када ми изјављујемо, да је наш председник подржао Вучића, мало ту користимо лукавост. Руска спољна политика на Балкану има једно правило – подржавати искључиво владајуће структуре и не подржавати опозицију, док она не дође на власт. Зато је током сусрета Путина и Вучића, наравно, било речи о предстојећим изборима и наш председник је пожелео срећу саговорнику. То не значи да је подржао Вучића као јединог кандидата, тако тумачити њихов сусрет је једноставно неправилно. Кремљ једноставно није мога у лице да му каже – ми вас не подржавамо. Али да Вучић има проблема са „политичком оријентацијом“  тамо сигурно знају.

Друго, протесте стварно неко може да искористи за своје интересе. Српски студенти се за сада држе достојанствено, труде се да се томе супротставе. Ту постоји још један важан фактор – фактор власти. Власти морају на неки начин да одреагују на протесте. Или да се мирно договоре са протестантима или да их растерују силом. Али за то је потребан разлог. Тако да је сасвим могуће да и саме власти уз учешће припадника безбедносних структура спремају такве провокације за растеривање протестаната.

Сличне методе су већ коришћене од стране српских власти – на пример 2000. године на парламентарним изборима, када је Слободан Милошевић свргнут са власти. Зато је важно да свако ко прати ове протесте зна ситуацију у држави и да даје правилне оцене. Такође треба имати у виду да у Београду пажљиво прате реакцију Москве на ове догађаје.

 “Звоно Русије“: У претходном интервјуу, чија тема је била победа Вучића на председничким изборима ми смо фактички закључили да њега никако не можемо сматрати проруским кандидатом. Вучић, као и цела СНС су окренути западу. Значи да смењивање Вучића и уопште било какви протести против његове власти требају бити позитивно оцењени од стране руских патриотских снагама?

Јелена Гускова: Да, ја сматрам да морамо пажљиво да посматрамо ову реакцију народа и да не испустимо из видокруга могуће провокације, да би могли на време да кажемо своје и да не дође до насилног растеривања демонстраната.

 “Звоно Русије“:  Произилази, да на овај начин народ Србије показује да му је још остала слобода политичке воље? Ови протести говоре да Вучић није успео да у потпуности промени свест бирача преко медија и да узме под контролу целу земљу?

Јелена Гускова: Баш тако. У последње време, када разговараш са стручњацима из било које земље о политичкој ситуацији у Србији, чујеш сам једно: Вучић је преузео целу земљу, патриота више скоро и да нема, омладина је јалова и у главном тежи да оде из земље и тако даље… Али ови протести управо показују да образована омладина која уме да размишља постоји у Србији, да се она брине о својој земљи и њеној будућности.

А Вучић, пре свега размишља о томе како да се задржи на власти, размишља као прагматични политичар а не као државник. Он се не брине о будућим генерацијама, које ће после њега живети у Србији. Тако да није случајно да сада на улицама протестује „будућност Србије“ – омладина, која жели да јој земља буде јака, срећна и независна.

 “Звоно Русије“:  Да ли сте имали информацију о руским заставама, другим руским обележјима, проруским паролама на овим протестима?

Јелена Гускова: То нисам видела, али претпостављам да ће запад ускоро почети да говори о умешаности Москве, која је наводно припремила ове демонстрације. Треба разумети, да је у овој ситуацији то апсолутно немогуће.

Разговор водио: Иван Ваганов
Превод са руског: ПАТРИОТ
Наслов и опрема: Стање ствари

(Патриот, 12. 4. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Одлична анализа. На улицама заиста протестује „будућност Србије“.
  Питање је колико се овакво мишљење уважава у врху руске власти.

  У сваком случају, Вучић је увидео да у Србији живи велики број ”протестаната”, да смо заиста ”протестантски” народ 🙂

 2. @Varagić Nikola:

  “Одлична анализа. На улицама заиста протестује „будућност Србије“?!

  Није поента зауставити једну битнагу, коју ће заменити друга битанга, већ сменити систем владавине – ове, претходних и будућих битанги!
  Из приложених, видљивих парола, транспарената, нигде не видех јасно и гласно речено и исписано неслагање са: ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА,
  НАСИЛНОМ ВАКЦИНАЦИЈОМ ДЕЦЕ НЕПРОВЕРЕНИМ И СУМЊИВИМ ВАКЦИНАМА /УОПШТЕ – ВАКЦИНАЦИЈЕ/, УВОЂЕЊЕМ ОБАВЕЗНОГ ЛБГТ ОБРАЗОВАЊА /у школама и вртићима , а свођење предмета веронауке на необавезан предмет/, СА РАСПРОДАЈОМ ДРЖАВНИХ И НАРОДНИХ ДОБАРА – ИЗВОРИШТА ПИЈАЋИХ И МИНРАЛНИХ ВОДА /БАЊА, ГРАДСКИХ ВОДОВОДА – Београда, Новог Сада, Ниша…/ ПОЉОПРИВРЕНДОГ ЗЕМЉИШТА, ПКБ-а, ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ, ТЕЛЕКОМА, АЕРОДРОМА, РУДНИКА БОР /чије се само резерве злата процењују на 7 милијарди долара/евра, и ништа мањим резервама бакра…/, БЕСЦЕНОМ РАСПРОДАЈОМ СРБСКЕ РАДНЕ СНАГЕ /2ОО – 25О ЕВР-а месечно, потпуно незаштићене од самовоље приватних власника…/,ПРОТИВ ОКУПАЦИЈЕ СРБИЈЕ МИГРАНТИМА И ПРЕТВАРАЊА СРБИЈЕ У МИГРАНТСКЕ ЛОГОРЕ /а по наређењу ЕУ, САД, НАТО…/, ПРОТИВ УЛАСКА У ЕУ И НАТО, НЕЗАПОСЛЕНОСТИ, СМАЊИВАЊА
  ПЕНЗИЈА, СМАЊИВАЊА ИЛИ УКИДАЊА ТРУДНИЧКОГ И ПОРОДИЉСКОГ БОЛОВАЊА…
  Све то и још доста тога чега се не могу сетити, треба да буде садржај, смисао и идеја водиља ових протеста, јер, у пртивном, све ће се свести на голо
  политиканство, што може да се изроди у грађански сукоб и хаос, а што одговара НСП-у, глобалистима, сатанистима…
  Ако свих тих парола и транспарената нема, онда је протестовање само себи циљ, а то, онда, није добро, имајући у виду да СНС-овци
  после Вскрса највљују организовање КОНТРАМИТИНГА?!
  Чему то води, до само – сукобима и невољама!

  Дакле, ако:” На улицама заиста протестује „будућност Србије”,
  зашто, онда, нема горе поменутих парола и трнспарената?!

  Систем владавине се не може променити ЗАПАДЊАЧКОМ ДЕМОКРАТИЈОМ, те
  због тога РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ПРЕДЛАЖЕ /ФАКТИ/:

  ”Објављено: 2. мај 2015.
  РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ТРАЖИ СПАЈАЊЕ „елемената монархије и социјализма”

  Руководилац Одељења Руске православне цркве за односе са друштвом – протојереј Всеволод Чапљин – изјавио је да је данашњој Русији потребан политички систем који би у себи објединио елементе монархије и социјализма.
  „Нашој земљи су потребни истовремено елементи чврсте централизације власти и социјална држава. Државност, праведност и солидарност – то су три вредности на којима треба да почива државно уређење. То би – нагласио је Чапљин – спојило монархију и социјализам”.
  Чапљин се на садашњој високој функцији унутар РПЦ налази већ дуже од шест година. Наглашено се бави рашчишћавањем пута традиционалном „руском начину живота” у савременој Русији.
  Познати је борац против утицаја Запада у Русији и против „хомосексуалне културе”.
  Извор: ТАСС

  Драган Славнић

Оставите коментар