Ненад Буњац: Руско преузимање Хрватске – Како смо постали западна Србија

У тексту објављеном на порталу Index.hr под овим насловом аутор Ненад Буњац између осталог пише да је „нови баја у граду и да лупа шамаре за сваки непослух док бира најљепше дјевојке за ноћни провод“ 

Аутор Ненад Буњац у тексту који је под насловом „Руско преузимање Хрватске: Како смо постали западна Србија“ објавио на порталу Index.hr пише да тренутно стање нације најбоље описује јавност која бауља од једног до другог „приопћења хрватске Владе, Сабора, Агрокора, ХНБ-а и руског дипломата Анвара Азимова, притом не разумијевајући суштину проблема камоли посљедице које проистјечу из насталог заплета“.

У покушају да у револтираној анализи која следи рашчивија такву ситуацију он пише:

„Тко ту … кога, зашто и пошто, питање је од милијун рубаља. Но, једно је сигурно, више нисмо владари своје судбине и Хрватска одавно није наша, прије свега захваљујући политичкој индиферентности према властодршцима за које смо наивно вјеровали да знају што раде.

Један од замагљених аспеката тог хрватског проклетства вазалства које сеже од средњовјековне молбе неспособних хрватских великаша Ватикану „потражите нам ваљана господара“ и горког пророчанства Бруне Бушића „најгоре ће бити када наши почну красти и продавати нас свјетским ј..ивјетрима“, јест како смо се од предзиђа кршћанства и узданице ЕУ као лидера југоисточне Еуропе, у кратком року претворили у „западну Србију“ или ССРХрватску, једну од интересних зона и вазала Русије“.

У наставку текста аутор између осталог пише и пита се „Но, што за Хрватску значи толики уплив руског утјецаја?“, развијајући у одговору своју визију будућности:

„На вањскополитичком плану, посебице у дијелу еуропске политике према Русији, Хрватска ће морати радити знатне уступке ако жели мир на унутарњем плану. Русија ће с лакоћом инвестирати још пар стотина милијуна еура у посрнуло господарство, али и преко ноћи повући сав капитал из Хрватске ако се осјете угроженим или увријеђеним. Хрватску сасвим сигурно чека и вал руског инвестирања у туризам, увоз њихових производа и даљње ширење у све господарске сфере, прије свега енергетику. Поједностављено, располажу безграничним финанцијским ресурсима, јасном идејом и свим временом овог свијета“, каже Буњац и закључује:

„Нови баја је у граду и лупа шамаре за сваки непослух док бира најљепше дјевојке за ноћни провод“.

О улози Европске уније у галиматијасу који покушава да расветли пише:

Сво Пленковићево пренемагање и паметовање о „Хрватској на јединственом еуропском путу“, показало се као испразна тлапња јер нас је та иста ЕУ игнорирала у арбитражи са Словенијом, проблемом избјеглица, политике наспрам БИХ-а и захтјева за конститутивношћу Хрвата, сукобу са Србијом око наоружања, па чисто сумњам да ће продубити свој сукоб с Русијом како би заштитила хрватско господарство од ризичних улагања корумпираних властодржаца.

Аутор читатељству на крају текста у истом револтираном духу у коме га је и започео поручује:

„И зато, здравствујте и добро потегните вотке по 2,99 рубља да загријете кости јер не путујемо у Швицарску него у Иркутск преко Београда.“

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 8. 4. 2017)Категорије:Руска реч/Russia Beyond

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s