Владимир Коларић: Руски пут ка универзалној идеологији – Путинов портпарол о путевима развоја Русије

Недавно је Дмитриј Песков, портпарол председника Руске Федерације, за Би-Би-Си, открио неке од основних тачака даљег развоја Русије и њене улоге у свету.

Дмитриј Песков на сајту Би-Би-Си-ја

Главне тачке Песковљевог излагања су следеће:

1) Јасно постављање „црвених линија“ када је у питању угрожавање виталних националних интереса Русије.

2) Русија не представља претњу свету. Она се поставља као заштитник здравог схватања живота и духовних вредности.

3) „Путин намерава“ да спроведе референдум о даљем Путу (са великим П) развоја Русије, који ће се тицати кључних питања: пожељног социјалног уређења, нове универзалне идеологије и Новог Савеза, коме се могу придружити све земље у свету, а оријентисаног на реалне интересе људи и остварење њихових права.

4) У Русији и целом свету догађају се огромне промене. Русија ће пратити ове промене и понудити адекватна решења за новонасталу ситуацију, узимајући у обзир ставове водећих мислилаца и група посвећених остварљивим пројектима трансформације света.

5) Русија има потенцијал, веру и мисију. Али избор пута којим ће се даље развијати Русија биће искључиво народни.

Овакви ставови потврђују намеру Русије да се бори за остварење на право сопственог цивилизацијског развоја, али и да ради на стварању нове интегративне глобалне идеологије. Таква идеологија била би заснована на такозваним традиционалним вредностима и почива на нужности не само „промене свести“ него и обухватног „духовног преображаја“.

Песковљев исказ несумњиво назначава извесне тачке руске универзалне и „цивилизацијске“ доктрине у настајању, али свакако садржи и елементе провокације (нарочито усмерене ка британском аудиторијуму), уз функцију „пробног балона“ и подстицање идеолошке мобилизације широког спектра.

Наглашавање тврде „њуејџовске“ верзије савремених руских идеолошких и цивилизацијских трагања овом приликом је свакако било смишљено. Она свакако одступа од линије евроазијског мејнстрима колико и политичког православља, и неспорно је тешко усагласива са главним правцем развоја руске социјално-економске политике која у основи почива на капиталистичкој модернизацији.

Мој извештај са једног за формулисање руске идеологије важног скупа, а ком сам имао прилику да присуствујем, можете прочитати овде.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , ,

Оставите коментар