Ознаке

, ,

Премијер Србије Александар Вучић важи за фаворита на председничким изборима који се одржавају у недељу, а подршку су му дали и немачка канцеларка Ангела Меркел, некадашњи канцелар Герхард Шредер и председник Русије Владимир Путин, истиче немачка државна телевизија АРД.

Ангела Меркел и Владимир Путин

У прилогу АРД у централној информативној емисији указује се да је, међу говорницима на једном од предизборних митинга подршке Вучићу био и бивши шеф немачке владе Шредер, који је истакао да ЕУ зна да се Вучић залаже за помирење у региону, као и да нема бољег за место председника Србије од њега. Десет дана раније Вучића је, за проевропски курс, похвалила канцеларка Меркел. Приликом посете Вучића Берлину Меркелова је, преноси АРД, истакла да је ЕУ отворила нова поглавља са Србијом у приступним преговорима и да то показује да реформе напредују, као и да оне одговарају стандардима које су поставиле чланице ЕУ, што је велики успех, наводи немачка телевизија.

Недавно се Вучић вратио из посете Москви, где је и руски председник Владимир Путин пожелео Вучићу пуно успеха на изборима, а поред тога је „запечаћена“ испорука руских Мигова за Србију, подсећа АРД.

Меркел и Путин за Вучића – да ли је то неки чудни савез, пита АРД и цитира одговор директора Београдског центра за безбедносне студије Милоша Поповића да није:

„Све земље желе пре свега стабилност“, каже Поповић и објашњава да је за Немачку важно да Србија остане на путу у ЕУ, да даље контролише балканску мигрантску руту и да се даље залаже за договор са Косовом.

Русија је, како је додао, такође суштински заинтересована за стабилност српске владе, иако Москва, истовремено, на Балкану, па и у Србији подржава десничарско-националне, делимично и десничарско-радикалне снаге.

„Али, званично, Путин наглашава свој интерес за стабилношћу Србије“, каже Поповић за АРД.

АРД преноси да, према најновијих истраживањима, Вучић може, у недељу, освојити између 53 и 57 одсто гласова. Чак и ако буде добио испод 50 одсто и морао да уђе у други круг, чини се да је његова победа сигурна, наглашава АРД.

Извор Вечерње новости, 30. март 2017.

(Нови стандард, 30. 3. 2017)

Advertisements