Руска загранична црква: Уклонити Лењиново тело са Црвеног трга у Москви

Руска православна загранична црква затражила је да се тијело Владимира Иљича Лењина уклони са Црвеног трга у Москви, саопштио је Свети архијерејски синод поводом 100 година од револуционарних дешавања у Русији.

„Уклањање остатака једног од највећег мучитеља 20. вијека и рушење његових споменика могло би да буде један од симбола помирења руског народа“, наводи се у документу.

Слично би требало поступити и са називима градова, области и улица, додаје се у документу.

Осим тога, Синод тврди да се немилосрдни прогон Русије од западне цивилизације догађао и прије 100 година, као и много раније, пренио је „Спутњик“.

„Цијели свијет је мрзио Руску империју, ни спремност руског руководства да сарађује није помагала“, закључује се у документу.

Руска православна загранична црква настала је 1921. године у Сремским Карловцима, у тадашњој Краљевини Југославији, гдје је под вођством митрополита Антонија Храповицког одржан први велики сабор Руске православне заграничне цркве.

Сврха новообразоване Руске заграничне цркве била је да поново уједини растурене дијелове Руске цркве у Европи, Азији и Сјеверној Америци.

Дјеловала је самостално све до 17. маја 2007. године када је поново канонски сједињена са Московском патријаршијом.

(Срна/Искра, 13. 3. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. “…Дјеловала је самостално све до 17. маја 2007. године када је поново канонски сједињена са Московском патријаршијом…”.
    Руска Загранична Црква је у томе страшно погрешила! Требало је као услов поставити одлучну осуду злочиначког бољшевизма од стране Московске Патријаршије, као и њен захтев држави за уклањање Лењина и његовог маузолеја, као и свих трагова бољшевизма из свих насеља Русије. Наравно да то Московска Патријаршија никада ни би прихватила/смела да прихвати, јер је и сама била пајац бољшевичког режима – а без испуњења тог услова није смело доћи ни до канонског сједињења.

  2. glavnim gradom sfrj i nesrecno-posledicno srbijom vlada novi tito – neki kazu da je on mesija koji dolazi iz buducnosti a jas sam misljenja da je samo jos jedan Lenjin

Оставите коментар