Ознаке

, , ,

Руска православна загранична црква затражила је да се тијело Владимира Иљича Лењина уклони са Црвеног трга у Москви, саопштио је Свети архијерејски синод поводом 100 година од револуционарних дешавања у Русији.

„Уклањање остатака једног од највећег мучитеља 20. вијека и рушење његових споменика могло би да буде један од симбола помирења руског народа“, наводи се у документу.

Слично би требало поступити и са називима градова, области и улица, додаје се у документу.

Осим тога, Синод тврди да се немилосрдни прогон Русије од западне цивилизације догађао и прије 100 година, као и много раније, пренио је „Спутњик“.

„Цијели свијет је мрзио Руску империју, ни спремност руског руководства да сарађује није помагала“, закључује се у документу.

Руска православна загранична црква настала је 1921. године у Сремским Карловцима, у тадашњој Краљевини Југославији, гдје је под вођством митрополита Антонија Храповицког одржан први велики сабор Руске православне заграничне цркве.

Сврха новообразоване Руске заграничне цркве била је да поново уједини растурене дијелове Руске цркве у Европи, Азији и Сјеверној Америци.

Дјеловала је самостално све до 17. маја 2007. године када је поново канонски сједињена са Московском патријаршијом.

(Срна/Искра, 13. 3. 2017)

Advertisements