На вест о смрти: Виталиј Чуркин (1952-2017) – велики дипломата који је бранио Русију и Србију

Како саопштава Министарство спољних послова РФ, Виталиј Чуркин је преминуо на радном месту. Медији помињу срчани удар као могући узрок смрти. Познати руски дипломата је имао 64 године.

Виталиј Чуркин, 13. октобар 2016, Њујорк / Илустрација: AP

Виталиј Чуркин, 13. октобар 2016, Њујорк (Илустрација: AP)

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин умро је у Њујорку дан пре свог 65. рођендана. Вест о томе се појавила на сајту Министарства спољних послова РФ. „Истакнути руски дипломата је преминуо на радном месту“, каже се у саопштењу.

Министарство не наводи узрок смрти. Associates Press пише, позивајући се на Чуркиновог заменика Владимира Сафронкова, да је руски дипломата изненада преминуо у Презвитеријанској болници, где је пребачен из свог радног кабинета. New York Post се позива на своје изворе и пише о „проблемима са срцем“.

„Они би сутра напунио 65 година. То је био велики дипломата. Несвакидашња, маркантна личност. Изгубили смо блиског човека“, написала је портпаролка Министарства спољних послова РФ Марија Захарова на својој страници на Фејсбуку. Чуркинов први заменик при УН Петар Иљичев је истакао да је амбасадор „цео свој живот посветио одбрани интереса Русије, увек на најистуренијим положајима и најтежим функцијама“.

На дужности сталног представника Виталиј Чуркин је био од априла 2006. године. Чим је завршио Московски државни универзитет међународних односа (МГИМО) 1972. године започео је дипломатску каријеру у преводилачком одељењу, где је радио на преговорима о ограничењу стратешког наоружања (SALT 2) у Женеви. Затим је 1992. године постављен за заменика шефа руске дипломатије. Од 1994. до 1998. године Чуркин је био амбасадор Руске Федерације у Белгији, а од 1998. до 2003. у Канади.

Виталиј Чуркин је познат по томе што је у УН свесрдно бранио интересе Србије и Републике Српске. Он је 2015. године у име Русије уложио вето у Савету безбедности УН на резолуцију Велике Британије у којој се тврдило да се у Сребреници догодио геноцид. Чуркин је тај документ окарактерисао као „исполитизиран и контрапродуктиван“, додавши да би он само појачао тензију у региону, и пре гласања је најавио да ће Русија бити против.

Јекатерина Синељшчикова

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 20. 2. 2017)Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , ,

1 reply

  1. Вечан му спомен! Људина!

Оставите коментар