Ђакон Ненад Илић: Огромна разлика између „побожних“ и људи који се боре за своју веру

И да знате, ти религиозни које најчешће називамо ,,побожни људи“ најопаснији су у Цркви. Ти побожни људи, су веома опасни. Бог да нас сачува од њих. Када служимо Свету Литургију и кажемо: ,,Господе, спаси благочестивија“…, један Светогорац је рекао у шали: ,,Господе спаси нас од благочестивија“ тј да нас Бог сачува од тих религиозних или побожних људи; јер побожан тј религиозан човек претставља својеприродну личност, која никада није имала лични однос са Богом. Побожна личност пости, спроводи молитвено и разна друга црквена ,,правила“, просто испуњава задужења пред Богом, али нема никакав озбиљан однос са Њим и зато Бог, оваквој личности, никада не открива баш ништа.

И ево, сведочим вам и признајем из сопственог опита и искуства, да се у животу нисам сусрео са већим враговима и опасношћу за Цркву од побожних људи. (митрополит Лимасолски Атанасије)

ni-212017

Нисам могао а да у покладној седмици не цитирам ове мудре речи Митрополита Атанасија Лимасолског које се у последње време врте по Фејсбуку. Узалуд нам све опомињање да пост није само телесни, узалуд нам током припрема за пост благочестиво згражање над фарисејем и формално подразумевајуће прихватање грешног цариника као узора, ако заборавимо да нам то без личног молитвеног односа са Богом, без искрене стрепње али и наде да ћемо остати са Њим у вези, без љубави према Христу у себи, у онима око себе, у оној Његовој „најмањој браћи“ о којој смо слушали у јеванђељу на месопусну недељу, а коју треба од срца нахранити, напојити, оденути – не значи ништа.

Самоуверено „побожни“ заиста понекад наносе Црви велику штету.

Огромна је разлика између религиозних, „побожних“ људи и оних који се боре за своју веру која никад није довољно велика и јака.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)

Advertisements

4 thoughts on “Ђакон Ненад Илић: Огромна разлика између „побожних“ и људи који се боре за своју веру”

  1. Не бих рекао да су проблем побожни… То је као рећи да су проблем поштени. Потребна је прецизнија терминологија. Зато се у Светом Писму за неке говори да се „грађаху побожни“. Дакле, проблем су они који се праве побожни и праве поштени, а не побожни и поштени. Својевремено сам од једног старог проте чуо мудру изреку – „ни непоштен, ни препоштен“. Сходно томе, рекао бих – „ни непобожан, ни препобожан“. Него управо – побожан.

    А ако наставимо да доводимо у питање сваку добру реч коју никад нико није доводио у питање, само ћемо додатно смутити људе. Као да већ нису довољно смућени.

    Свиђа ми се

  2. Измишљање топле воде. Нама су проблем „побожни“ и „религиозни“ али нису непобожни, неверујући, кривоверујући, лакомисленоверујући, и други… безвезе…Свашта се чује у последње време, као да се утркују ко ће боље и даље да пљуне на конкретне људе који су у цркви. Ако вам сметају толико и нисте њима задовољни, одреците се и свих прихода од њих, па онда закерајте. Упућено свима који мисле као митрополит Лимасолски.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s