Оливер Болт: Ангела Меркел у Пољској тражила подршку за очување ЕУ

(Visegrad Post, 15. 2. 2017)

vpost-1Пољска – За немачке новине „Ди велт“ (Die Welt), ово је била најзначајнија посета немачког канцелара од 1989. године. До пре само годину дана лидер либералне опозиције позивао је на борбу против конзервативне владе десничарске странке Права и правде (Пис)[1] „уз помоћ улице и иностранства“, а убрзо по победи Писа на изборима  октобра 2015. године немачки мејнстрим медији су позивали на санкције усмерене против источног суседа и непрекидно су говорили – са неколицином изузетака – о пољском ауторитарном помаку. Садашња посета Ангеле Меркел Варшави (7. фебруара) – током које је посетила премијера Беату Шилдо, председника Андреја Дуду и лидера странке Правде и права Јарослава Качинског – представља преломну тачку.

Изгледа да су и немачки медији на овај начин разумели ову посету: апсолутна већина коју странка Правде и права има у парламенту и подршка коју и даље има од већине гласача (40% према најновијем истраживању, у поређењу са свега 17% и 9% у корист две либералне партије) чине ову странку неизбежним фактором барем наредне три године, и стога медији морају с тим да се помире.

До овог увида изгледа да су прво дошли у Берлину, на шта указује чињеница да се Ангела Меркел такође састала са лидерима две партије које су чиниле владајућу коалицију у Пољској између 2007. и 2015. године (ПО и ПСЛ), али се није састала са лидером нове либерално-либертаријанске странке, која је истовремено и савезник и конкурент ПО у „тоталној“ опозицији влади коју предводи Пис. Други важан увид у Берлину јесте да Пољска предвођена Писом може бити вредан партнер у очувању самог постојања угрожене Европске уније. Пољска странка Правде и права, попут мађарског Фидеса, у великој мери подржава Европску унију, упркос чињеници да ове две конзервативне странке у Централној Европи желе једну Унију која би поштовала национални суверенитет.

merkel-poljska

И Јарослав Качински и Виктор Орбан су свесни чињенице да Европска унија ускоро може да нестане и они виде прерасподелу моћи у корист националних држава као једину могућност да се сачувају заједничке европске институције. Један од главних циљева посете немачке канцеларке Пољској било је баш обезбеђивање пољске подршке за очување Европске уније. И док је имиграциона политика тачка размимоилажења, као и у извесној мери енергетска политика (и посебно питање гасовода Северни ток), Берлин и Варшава су на истим позицијама када је у питању европска одбрана и уверење да је потребно очувати јединствено тржиште.

Ово објашњава удаљеност између Писа и немачке странке Алтернатива за Немачку –а то иде дотле да је пољски министар спољних послова Витолд Вашиковски (Waszczykowski) изјавио прошлог новембра да би победа Ангеле Меркел на предстојећим скупштинским изборима у Немачкој била „најповољнији исход са становишта пољских интереса“. Ово гледиште потврђено је у интервјуима Јарослава Качинског.

Прошли сусрет између Ангеле Меркел и Јарослава Качинског био је прошлог јула у Немачкој, потом је у новембру група представника Писа путовала у Берлин како би се састала са представницима немачких странака ЦДУ, СДП и ЦСУ. Циљ је био да парламентарци из обе земље заобиђу ангажоване медије и разговарају директно једни са другима.

Са француског на енглески: Visegrad Post
Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. М.М.: Пољска конзервативна и русофобна странка Prawo i Sprawiedliwość, скраћено PiS. У изворима на енглеском језику често се означава пољском страћеницом док је у српском присутан превод Право и правда, као и пољска скраћеница. Оба облика биће коришћена и у овом тексту.

Advertisements

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s