Ознаке

, , ,

Који је повод доласка Вука Јеремића на теолошки симпозијум у Требињу, ко га је позвао, и да ли то значи да он за своју предсједничку кандидатуру подршку тражи и у Херцеговини, или код тамошњих црквених великодостојника СПЦ?

jeremic-istinito-1

У Требињу је синоћ почео тродневни научни скуп под називом „Теологија у јавној сфери“, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске, односно Центра за филозофију и религију.

Учесници дискутују и на тему „Европа на раскршћу криза и будућност европског идентитета“.

Позната имена из разних области Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе, учествује на овом научно-теолошком скупу, што је свакако за похвалити, с обзиром да се одвијају различите панел дискусије, предавања, представе и изложбе.

Занимљиво је да се на овом Симпозијуму појавио и Вук Јеремић, кандидат за предсједника Србије на надолазећим предсједничким изборима у Србији.

jeremic-istinito-2

Који је повод његовог доласка, ко га је позвао и да ли то значи да Јеремић за своју предсједничку кандидатуру подршку тражи и у Херцеговини, или код тамошњих црквених великодостојника Српске православне цркве, питања су без одговора.

Црква не би требало да се мијеша у политику, поготову не уочи предсједничких избора у Србији , и не из Републике Српске, да Вуком Јеремићем боде очи званичном Београду, који ће свакако имати и свог кандидата.

(Istinito.com, 10. 2. 2017)

Митрополит Порфирије: Молим Јеремића да моје фотографије уклони из својих материјала

Видео сам на друштвеним мрежама да се фотографије и видео материјал на којима је забележен мој сусрет са г. Вуком Јеремићем на теолошком скупу у Требињу тенденциозно користи у различитим формама у председничкој кампањи г. Вука Јеремића. У вези са тим, сматрам својом обавезом да обавестим јавност о следећем:

Нисам ни претпостављао да би моје учешће на верском скупу, на који сам позван као гост, могло бити (зло)употребљено у сврху политичке промоције, у било чијој председничкој или било каквој другој кампањи, будући да сагласност за такав поступак нити је ко од мене тражио, нити би је добио; сматрам да је у најмању руку некоректно што је моје присуство на верском скупу искоришћено на овај начин.

Улога свештеног лица јесте да спаја, а не да раздваја. Нисам се ни раније јавно опредељивао за политичке личности или странке, а немам намеру да то чиним ни убудуће. Чиним све да моја дела, како у Србији тако и у Хрватској и у Словенији,  буду заснована на јеванђелским начелима и усмерена искључиво ка општем добру сваког човека, без обзира на политичко или идеолошко опредељење.

Стога молим господина Јеремића и његове сараднике да фотографије и секвенце у којима се појављујем одмах и неизоставно уклоне из својих предизборних промотивних материјала.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

(Сајт СПЦ, 14. 2. 2017)

Advertisements