Биљана Баковић: Нови посланички клуб – „За спас Србије” или за Јеремића

Функционер СНС-а Владимир Орлић оптужио је посланике да се удружују због Јеремићевог новца, а Дијана Вукомановић узвраћа до они нису нова партија и власништво једног човека

Чланови новог посланичког клуба (Фото Танјуг/Д. Г.)

Чланови новог посланичког клуба (Фото Танјуг/Д. Г.)

Извесно је да ће чланови новог посланичког клуба „За спас Србије – Нова Србија” добар део времена морати да троше на уверавања да нису Јеремићеви.

И пре него што су Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић, Ђорђе Вукадиновић, Мирослав Маркићевић и Горан Пекарски обзнанили да се удружују ради заједничког опозиционог деловања у парламенту, у медијима су проглашени посланичким клубом Вука Јеремића, а политички противници гађају их управо у ту тачку.

Од ових пет чланова новог клуба за Јеремића су се јавно изјасниле само Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић, истиче самостални посланик Ђорђе Вукадиновић, који за „Политику” каже да ће он одлучити кога ће подржати кад види програме председничких кандидата.

Клуб чак нема везе ни с недавно формираном Великом народном коалицијом (у којој су и Рашковић Ивић, Вукомановићева и Вукадиновић), тврди он, јер је та коалиција направљена због председничких избора, а клуб – ради бољег и ефикаснијег опозиционог деловања у скупштини.

„Ово није посланички клуб Вука Јеремића, него опозиционих посланика сабраних око жеље да се у земљи направе промене и да се прекине с генерисањем ванредног стања”, рекла је председница новог клуба Рашковић Ивић, а Вукомановићева је навела да посланички клуб није регистрација нове политичке странке и није власништво једног човека. Пекарски, посланик Нове Србије, навео је да његова странка још није заузела став о томе кога ће подржати на председничким изборима и да ће то учинити кад буду познати председнички кандидати.

Странку Велимира Илића је, међутим, напустио један од оснивача и потпредседник Велимир Станојевић због, како је саопштио, раскида коалиције НС-а и СНС-а и подршке коју она даје Вуку Јеремићу, будућем председничком кандидату.

Станојевић каже да, као државни секретар у Министарству пољопривреде, подржава владу у њеним настојањима да сачува мир и стабилност у региону, економски и сваки други напредак Србије.

На оснивање новог клуба реаговале су и бивше странке Вукомановићеве и Санде Рашковић Ивић, СПС и ДСС, као и владајући СНС, листом им приписујући мотив удруживања – подршку Јеремићу. Функционер СНС-а Владимир Орлић чак их је директно оптужио да су то урадили због новца, наводећи да је формирање тог клуба „трагикомично”.

„Шта је мотивација за окупљање људи који су у потпуности политички различити? Више је него јасно – то је новац, који Вук Тадићев Јеремић троши немилице, причајући о некаквој владавини права, а водећи бесомучно финансирану медијску кампању за своју председничку кандидатуру и пре него што избори расписани”, рекао је Орлић, преноси Танјуг.

Како каже, Јеремић троши „дословце милионе непознатог порекла”, о чијем пореклу и својим финансијерима избегава да се изјасни. „Реч је о исламским лобистима, онима који финансирају политички досовски пројекат како би добили све оно што упорно траже од Србије, а то је признање некакве независности КиМ. То говори и све оно што је Јеремић некад радио на позицији министра спољних послова и све оно што обећава Србији и данас”, каже Орлић.

Наводећи да је подржала кандидатуру Јеремића, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Рашковић Ивић је рекла да верује да ће то учинити и остали чланови клуба. Оно што је сигурно, како каже, а преноси Н1, јесте да нико од њих неће подржати кандидата СНС-а, био то Александар Вучић или Томислав Николић.

Посланик Нове Србије и заменик председника клуба Мирослав Маркићевић рекао је да има осећај да је „скинуо бреме с леђа”, јер је као посланик у владајућој коалицији дисциплиновано морао да извршава своје обавезе. Маркићевић је рекао да ће сада имати већу слободу да у скупштини пита све оно што га питају грађани на улици, наводећи да многи грађани „теже живе него пре 2000, а знамо шта се дешавало пре 2000”.

Ђорђе Вукадиновић за „Политику” истиче да, иако клуб није прављен због подршке било којем председничком кандидату, то не значи да можда неће бити јединственог става о неком кандидату. Али, можда уопште не буде никаквог става или ће бити могући различити ставови по питању подршке председничким кандидатима.

„Заједнички нам је критеријум прављења клуба – јасан опозициони став према актуелној власти, њеној државној, економској и националној политици. И смањили смо владајућу већину за три гласа. То је поента окупљања, а не да ли је то клуб Вука Јеремића или није. Није, нити је то ко тражио. А видим да спин иде у том правцу”, каже Вукадиновић.

Он наводи да му је једина дилема око формирања клуба била у вези с непознаницом да ли ће бити ванредних парламентарних избора (а мисли да је то тренутно и једина дилема и Славише Ристића, бившег посланика ДСС-а, за кога се очекује да ће се прикључити овом клубу).

„Али, не вреди чекати, нећемо да будемо таоци Вучићеве процене да ли ће да буде кандидат или неће и да ли хоће да закаже и парламентарне изборе или неће. Овај клуб има смисла чак и ако буде избора, зато што ће у том случају ово бити политички манифест. А ако их не буде, биће то модел деловања – заједно и усаглашено”, истиче Вукадиновић.

Вукадиновић је био члан посланичког клуба ДСС-а, који се пре пола године распао формално управо због њега, јер је садашњи в. д. председника Демократске странке Србије Милош Јовановић тражио његово искључење из клуба, а бивша председница странке Санда Рашковић Ивић се није сложила с тим, као ни Славиша Ристић.

Несугласице су у ствари настале због локалних коалиција с напредњацима, те наводне сарадње врха странке с Вучићем.

Јовановић је за „Политику” истакао да формирање новог клуба потврђује „да је једини разлог проблема и напада које је претрпео ДСС био тај што је бивша председница желела да обезбеди подршку на председничким изборима Вуку Јеремићу и тиме се ипак приклони политици против које се ДСС од 2008. до 2012. прилично борио, као што се бори и против садашњег наставка те политике”.

Уместо да се бори за политику сопствене странке, данас се види, истиче Јовановић, да је једино хтела да се обезбеди подршка Јеремићу науштрб политике ДСС-а, па онда и науштрб подршке председничком кандидату ДСС-а Александру Поповићу.

(Политика, 3. 2. 2017)

НП Отаџбина: Поједини посланици клуба „За спас Србије-Нова Србија“ подржавали Бриселски споразум

Поводом информације која се појавила у медијима да је Народни посланик у Скупштини Србије господин Славиша Ристић, иначе члан Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“, приступио новом посланичком клубу „За спас Србије-Нова Србија“, чињенице су следеће:

За сада Славиша Ристић као члан „Отаџбине“ неће бити члан ниједног посланичког клуба.

Извор: ФБ Репортер

Ово тим пре јер:

  1. Још увек није познато да ли ће бити превремених парламентарних избора, па би приступање било којем посланичком клубу било илузорно, када је на помолу распуштање Скупштине Србије.
  2. Приликом приступања било којем посланичком клубу у старту је потребно разјаснити идеолошки профил посланичког клуба, нарочито када је у питању однос према Косову и Метохији. Ово стога, имајући у виду да су поједини посланици посланичког клуба „За спас Србије-Нова Србија“ раније подржавали Бриселски споразум који у суштини значи одвајање Косова и Метохије од Републике Србије.

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије

(Стање ствари)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар