Стефан Божић: Пример класичне пропагандно-психолошке делатности на социјалној мрежи

Када крене рат

Запазио сам да је један од Фејсбук пријатеља поделио страницу са насловом „Када крене рат“, коју је окарактерисао као „супер страницу“ коју „препоручује“. (Касније је рекао како му је смешна и како је нажалост 90% наведеног реалност.)

kkr-1

Како је реч о добром и веселом момку, за којег сам сигуран да нема крајње намере, убеђен сам да је њему то заиста била забавна и смешна страница која својим, наизглед безазленим, садржајима весели људе заморене од незанимљиве и сиве свакодневнице.

Одлучио сам да уђем на страницу и прочешљам је мало и видим шта то има тако интересантно и откуда такав злослутни наслов „Када крене рат“?

Назив странице

Сам назив странице „Када крене рат“ у себи садржи једну претпоставку, а то је „онда када крене“, односно ево, рат само што није кренуо у одређено време, ви ту ништа не можете, јер он ће свакако кренути.

Прецизније, такав назив упућује на то да ће рат неизоставно кренути и то је „чињеница“ око које се гради сав садржај странице.

kkr-2Профилна слика

На профилној слици је приказан најпознатији и најауторитетнији војни новинар са простора бивше Југославије Мирослав Лазански.

Ово као да треба да значи да објаве долазе од неког ауторитета који се не да пољуљати, али чије се „анализе“ сходно контексту објава дате странице исмевају и стога чине неозбиљним.

Насловна слика

На насловној слици профила приказано је – ни мање ни више него – лансирно оруђе руског балистичког ракетног система „Топољ“.

Ово као да треба да нас упути на то ко ће почети рат или због кога ће почети рат?!

Сама сврха употребе наведеног система може да нас упути на његове апокалиптичке размере, онда када, по свему судећи, до рата и дође – како нас обавештава ова псеудозабавна страница.

kkr-3

Тренд

Ако се погледа основна информација странице лако се запази да је страница настала почетком јануара 2017. године, да би већ почетком његове друге половине била „бустована“ (раширена плаћеним Фејсбук оглашавањем) за мале паре и накупила у току 3 дана преко 3,300 „лајкова“ (свиђања).

kkr-4

Садржај

Оно што у првом плану привлачи пажњу јесте садржај странице.

Сам контекст објава странице је подударан њеном наслову, а то је „када крене рат“.

Дакле, до рата ће доћи.

Али, сада садржај под тим насловом треба да нас упути у то како ће се српски народ и друштво у рату снаћи.

А као „протагонисти“ тог сналажења у рату су изабране кључне личности српског јавног живота:

 • Председник
 • Премијер
 • Књижевници
 • Музичари
 • Политичари
 • Сви који су по схватању аутора странице „просрпски орјентисани“ итд.

И сви они кроз поруке „шаљивог карактера“ имају да поруче исто, ако се мало прочита између редова:

Срби, социјални случајеви, јадници, који немате више зашто ни да живите ни да се борите.

Ви, поробљени и сломљени, вас ће ево сви ови овакви да гурну у рат а иза вас неће бити никога да вас подржи и наравно, имаћете велике губитке (спекулише се о неких 10 000).

Свакако да ово није речено грубим и отвореним речником. Аутор, очигледно познајући менталитет српског човека – који је пријемчив за такозвани „црни хумор“, покушава да своје флоскуле сакрије од очигледности и стрпа под „шаљиве“ поруке, које како због несавршености оних којима се приписују, тако и због својег актуелног и „шаљивог“ карактера могу лако да се узму у обзир.

А када је људима нешто занимљиво на социјалној мрежи, још и веома смешно (а наш народ воли да се насмеје) онда се то шири и објављује.

А са тим објавама се шире и њихови садржаји.

kkr-5

Србин Митар кога су понела осећања и алкохол. Јер, ето, Србин само пијан има смелости у себи.

kkr-6

Додик, који води незгодну политику за западне играче у последње време, овде води сопствени бизнис и нема везе са ратом. (Алузија на ратне профитере из 90-их којих је било на свим зараћеним странама.)

kkr-7

Ево, и Лазански се изговара, мора код вулканизера, а после вероватно тетки да однесе лек.

kkr-8

Ево га и најпознатији српски режисер Кустурица, који у свету ужива велике симпатије и недавно га је В. В. Путин одликовао Орденом пријатељства.

kkr-9

Кустурица у улози „шумара“. (Можда је алузија на четника, не знамо.)

kkr-10

Ево председника Николића како се изговара уз ракију.

kkr-12

А ево и строја ВС који треба да штићењем своје земље у предстојећем рату стекне само и искључиво социјалну помоћ.

kkr-13

А ево и премијеру јављају да трпимо губитке (10 000 – баш лепа округла бројка), док он то вешто спинује медијски и прави од тога свој лични успех (добро, у томе ипак јесте мајстор).

kkr-14

Ту је и Б. Малагурски, човек који је снимио неколико озбиљних документараца о Србији и задобио велике симпатије за Србе широм света.

Овде се не прави Енглез него Канађанин.

kkr-15

А патријарх Иринеј, као неко ко треба да буде духовни вођа народа који иде у рат,  напросто је фреска (мртва природа).

kkr-16

Док је Шешељу напрасно мало постало што је 12 година пркосио неправедном хашком суду, па ето иде да се врати у сигурност хашког казамата.

kkr-17

А Дачић нам се лаганица придружује чим попије пивце са екипом.

Циљ

У наведеном „шаљивом“ контексту намеће се једна интересантна ствар.

А то је да су Срби, заједно са својим световним и духовним вођама, виђени као унапред осуђени губитници.

Ако се узме у обзир „шаљиви“ карактер ове странице, као и то да је њен садржај углавном намењен циљној групи од 16-40+ година мушке популације, види се да намера може да буде схваћена свакако осим као шаљива.

Дакле, циљна група мушкараца, по годинама војних обвезника, напада се информацијама које, кроз шалу, треба да убеде српску популацију да „рат иде а нама се тешко пише“.

Када се овоме дода и недавно писање појединих новина како „држава плаши народ увођењем у војну евиденцију“, лако се да закључити да је отпочела перфидна кампања са циљем подривања моралне компоненте код Срба.

Морална компонента је једина права војна тајна и као таква увек је била велика препрека за све непријатеље Србије, јер су се Срби увек бранили одважно и храбро, чак и када су били бројчано више пута слабији (да не помињемо НАТО агресију у којој је однос снага био 640:1 у односу на СРЈ).

Механизам

Механизам пропаганде је врло прост, а начини на које се она постиже већ су питања маште и технике.

Постоји циљна група која има одређене заједничке или блиске ставове, убеђења, веровања.

Настоји се да се понављањем порука одређених садржаја убаци у свест појединца или група идеја или мисао, која у одређеним околностима треба да изврши промену ставова, убеђења или веровања.

Убеђења и веровања су кључни елемент перцепције појединца, односно начина на који гледа свет око себе. Када се та перцепција обликује, добијамо људе који практично ништа осим наведеног модела не виде у одређеном ситуационом контексту.

Овде је циљ да се утиче на вољу и спремност српског мушкарца за борбу.

Истина

„Тешко земљи куда војска прође“, без обзира борили се или не борили се.

Ако се не боримо, осуђени смо на пораз свакако. А од пораза нема горе ствари.

Рат је тешка и крвава ствар за цело једно друштво, али кључно је упамтити неколико простих ствари:

 • И непријатељу је драг његов живот и није вољан тек тако да га изгуби
 • Непријатељ те поштује само онда кад си вољан, спреман и можеш да му озбиљно нашкодиш
 • Ако си решен да се бориш, буди сигуран да си већ велики проблем за непријатеља
 • „Један који хоће увек је јачи од двојице који морају“ (Живојин Мишић)
 • „Какве су ти мисли, такав ти је живот“ (старац Тадеј Витовнички)

Нормално да нико од вођа народа није савршен, напротив, вероватно ће пре бити да су далеко до тога, али то није и не може бити легитиман разлог да се не стане у заштиту државе онда када се за то јави потреба.

Сваки озбиљан човек то зна, јер су државна управа и уређење једно, а Отаџбина нешто сасвим друго, и за разлику од првог – непролазан систем универзалних вредности појединца и заједнице.

Можда је време да се подсетимо шта је то Отаџбина?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Противу дезинформација

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Прост метод за процену антисрпства:
  – да ли је сајт латиницом?

 2. @dulebg

  Потпуно сам сагласан, али да се ово „dulebg“ не чита као „аије вд“? :)))

Оставите коментар