Полицајац убио руског амбасадора у Анкари

Када се руски дипломата сручио на под, терориста је пуцао у ваздух и викао: „Алаху акбар!”, и да је његов злочин освета за Алепо

Руски амбасадор уочи атентата (Принтскрин Твитер

Руски амбасадор уочи атентата (Принтскрин Твитер)

Руског амбасадора у Анкари Андреја Карлова убио је бивши турски полицајац и, по свему судећи, исламистички радикал који се светио за војну интервенцију Москве у сиријском рату.

Док је отварао изложбу фотографија под називом „Русија кроз очи Турака”, шездесетдвогодишњег Карлова је са леђа устрелио терориста обучен у елегантно одело, ни по чему сумњив међу званицама. Си-Ен-Ен Турк је убрзо јавио да је могуће да је нападач ушао у галерију тако што је обезбеђењу показао полицијску легитимацију. Изгледа да је то истина, јер је атентатор, према изворима Спутњика, идентификован као двадесетдвогодишњи Мевлут Мерт Алтинташ, дипломац полицијске школе у Измиру, избачен из службе због сумње да је повезан са организаторима пропалог пуча у Турској 15. јула.

Како се види на снимку који се појавио на интернету, Алтинташ је зашао иза амбасадора и испалио хитац Карлову у леђа.

Када се руски дипломата сручио на под, терориста је пуцао у ваздух и наредио присутнима да се уклоне из просторије, након чега је урлао, између осталог и „Алаху акбар!” и да је његов злочин освета за Алепо – упориште сиријских побуњеника, које су под контролу пре неколико дана ставиле снаге председника те државе Башара ел Асада, уз помоћ руске војске.

Према саговорницима турског листа „Хуријет”, нападач је затим опет опалио хитац у Карлова, немоћног на поду. Узвикивао је и да неће жив изаћи из зграде. Турски медији су наводили да је још троје или четворо људи повређено пре него што су специјалне јединице успеле да продру унутра и, како је нешто касније пренела турска агенција Анадолија, „неутрализују” атентатора. Министарство спољних послова Русије је касније потврдило да је Алтинташ ликвидиран и да ће његов чин сматрати терористичким.

Први извештаји су били противречни око тога да ли је и Карлову неко време било немогуће прићи од нападача или је готово одмах превезен у болницу. Да је хоспитализован, ускоро је саопштило руско министарство спољних послова, након чега је РИА, позивајући се на неименоване изворе, известила да је амбасадор издахнуо, што је и званична Москва затим потврдила.

Карлов, који је био ожењен и има сина, био је искусан дипломата, чија је каријера почела 1976. године. Дуго је службовао у Северној и Јужној Кореји. У Анкару је прешао 2007. године, да би на чело дипломатске мисије Русије у Турској ступио 2013. године. Са те позиције је, пише „Гардијан”, учествовао у разговорима своје државе и врха Турске о примирју у Алепу, као и ранијим контактима захваљујући којима се Москва опет зближила са Анкаром, након што су им се односи погоршали када је турска војска оборила руски војни авион на мисији у Сирији, наводно зато што је повредио гранични простор под њеном контролом.

Злочин над Карловом се десио у тренутку када је, како је јавио „Хуријет”, министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу био у авиону који је требало да га превезе у Москву како би наставио преговоре са Русијом и Ираном, такође савезником сиријске власти, о рату у тој блискоисточној земљи. Тај сукоб се и раније преливао преко турске границе.

Терористи Исламске државе (ИД), која је окупирала делове Сирије, као и Ирака, изводили су нападе на турској територији. Један терористички акт се у Турској одиграо и пре неколико дана, али су за њега оптужени курдски милитанти, припадници фракције групе за коју се сматра да је блиска курдским борцима у Сирији, који су, као и припадници ИД, мета турске војне интервенције у тој земљи. Турској су и Русија и Запад приговарали да не чини довољно да спречи проток џихадиста преко своје границе ка Сирији и Ираку, већ да окреће главу на другу страну желећи да и они, уз групе које, наводно, уживају директну подршку Анкаре, ослабе власт сиријског председника Башара ел Асада.

Нападач пуца амбасадору Русије у леђа (Принтскрин Твитер)

Нападач пуца амбасадору Русије у леђа (Принтскрин Твитер)

Представник за медије турске амбасаде у Вашингтону након атентата је, пренео је „Гардијан”, на „Твитеру” написао да „метак за амбасадора Карлова није био намењен само њему. Циљао је и турско-руске односе”. Стејт департмент је осудио овај злочин, „који год да му је извор”.

Амбасада САД у Анкари је затворила своје представништво након напада на руског амбасадора.

Након атентата на руског амбасадора у Анкари чује се пуцњава у близини америчке амбасаде у Анкари.

Владимир Вукасовић

Ердоган позвао телефоном Путина после убиства амбасадора

АНКАРА – Председник Турске Тајип Реџеп Ердоган позвао је вечерас телефоном и разговарао са руским председником Владимиром Путином, после убиства руског амбасадора у Анкари, преноси АФП.Руски амбасадор у Турској Андреј Карлов (62), убијен је из ватреног оружја на отварању руске изложбе фотографија у Анкари и био је дугогодишњи дипломата – преноси Танјуг.

Градоначелник Анкаре: Напад усмерен на нарушавање односа

Градоначелник Анкаре Мелих Гокчек изјавио је да смртоносни напад који је данас изведен на амбасадора Русије у Турској представља покушај нарушавања односа између Русије и Турске.

Гокчек је то рекао новинарима испред болнице у коју је пребачен амбасадор Русије у Турској Андреј Карлов, након што је погођен мецима из пиштоља на отварању изложбе фотографија „Русија очима Турака” у галерији у Анкари, јавља Ројтерс – преноси Танјуг.

– Иза напада на руског амбасадора могу да стоје исти људи – рекао је градоначелник Анкаре Мелих Гокчек.

Русија: Напад на руског амбасадора у Анкари-терористички чин

МОСКВА – Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да оружани напад на руског амбасадора у Анкари представља „терористички чин” и најавило да ће већ данас то питање изнети у Савету безбедности УН.

„Данас је у Анкари, као резултат напада, руски амбасадор у Турској Андреј Карлов задобио повреде од којих је преминуо. То што се догодило називамо терористичким актом”, рекла је у телевизијској изјави портпаролка руског министарства Марија Захарова, преноси АФП.

Захарова је додала да ће то питање бити покренуто данас са чланицама Савета безбедности УН, наводи Тасс.

„Нема места тероризму и ми ћемо се одлучно борити против тога”, истакла је она – преноси Танјуг.

Амбасадор Русије у Турској био дугогодишњи дипломата

АНКАРА – Амбасадор Русије у Турској Андреј Карлов (62), који је убијен из ватреног оружја на отварању руске изложбе фотографија у Анкари био је дугогодишњи дипломата, пише АП.

Како преноси та агенција, он је постао професионални дипломата 1976. године. Био је амбасадор Русије у Северној Кореји од 2001. до 2006. године, а касније је обављао функцију шефа конзуларног одељења Министарства спољних послова.

Карлов је био амбасадор Русије у Турској од 2013. године.

Према речима фоторепортера АП, Карлов је држао говор када је човек у оделу викнуо „Алаху акбар” и испуцао најмање осам метака – преноси Танјуг

(Политика, 19. 12. 2016)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. ”повредио гранични простор под њеном контролом” – мислим да овде треба да стоји ”ваздушни” уместо ”гранични” простор. (БПВ)

  2. @ Milos

    Хвала на коментару и указивању на (потенцијалну) грешку, али да не мењамо сада туђ текст, нарочито што није извесно да је грешка: можда је реч да није (цео) гранични простор под контролом.

  3. Слажем се. Ипак би то било мењање значења текста. Може бити да је аутор намерно одабрао овакав термин.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading