Промоција књиге „Историја Републике Српске”

istorija-rs-svДана 16. децембра 2016. године, на Филозофском факултету Универзитета у Београду, одржана је промоција књиге ,,Историја Републике Српске“, на којој су као говорници учествовали Чедомир Антић, професор и уједно коаутор поменуте књиге, професор Предраг Марковић и докторанд историје Немања Девић.

Саму промоцију отворио је млади историчар Немања Девић који нам је укратко описао тематику књиге, која се кроз садашњост осврће на њене прошле дане. Он додаје да не постоји довољно адекватна историјска дистанца која би успела да на најбољи могући начин сагледа историју, те је ово свакако велика и почетна ,,синтеза“ народа. Такође, он помиње неке делове књиге у коме се прави осврт на култ Немањића, наглашавајући Светог Саву и његово присуство у свим аспектима живота наших народа, како тада, тако и данас, такође гусле и Огњену кочију.

istorija-rs-sv-1

Слева: Милан Бојић, модератор; Никола Девић, докторанд.; Чедомир Антић, проф. др; Предраг Марковић, проф. др

Током излагања г. Девића дошло је до краткотрајног прекида изазваног упадом групе студената на предавање и њиховим сукобом са групом присутних на предавању. Међутим, упркос поменутом инциденту трибина је трајала још два часа без икаквих инцидената.

У даљем наставку промоције нам се обратио и проф. др Предраг Марковић, који сматра да недостају синтезе у најважнијим доменима, наводећи да ми немамо свој речник, те тако кроз примере и шалу, он подсећа да се као једина синтеза наше историје јавља она Симе Ћирковића, при чему наглашава да би свакако више оваквих књига било добродошло. Професор Марковић наглашава да ,,Историја Републике Српске“ представља систематизовање поузданих здања од ратова 90-их па све до данас, она нема пропагандни карактер и додаје да би свакако и наша матична земља Србија требала да поседује овакву једну књигу. Он, такође, наводи и да велике силе игноришу истину, тврдећи да је то управо тако јер нису имали опипљив материјал на који би се позвали.

istorija-rs-kvisko

Проф. Предраг Марковић одговара на питање публике.

,,Рат је ружна појава“ – почео је са излагањем господин Чедомир Антић, професор и коаутор поменутог дела. Он сматра да једна таква држава с обзиром на њен број становника, историју и положај заслужује да има историју. Професор Антић у књизи истиче њену важност, ставља акценат на њен идентитет и наглашава да је реч о једној Држави. Такође у књизи се помиње и сам Гаврило Принцип, где цитирајући Алексу Ђиласа, напомиње да је то уједно како симбол и личност Балкана тако и саме Босне и Херцеговине.

Он закључује ову промоцију речима да је српски народ у целини полицентричан као и да му је територијална аутономија оспоравана, те тако тврди да кроз једну велику синтезу, може доћи до битних промена што га је и навело да напише књигу.

Након излагања уважени гости одговарали су на питања знатижељне публике.

До следеће промоције, трибине, акције, поздрављамо Вас.

Останите вредни!

СО Систем Вредности

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s