Поново се прекопава Шаранова јама на Велебиту

У Хрватској се, осим величања усташтва, ради и на заташкавању злочина из периода НДХ-а.

Шаранова јама (фото: www.panoramio.com)

Шаранова јама (фото: http://www.panoramio.com)

Поново се прекопава Шаранова јама на Велебиту. Комисија Владе Хрватске, задужена за истраживање и ексхумацију жртава Другог свјетског рата и послијератног периода већ трећи дан истражује овај локалитет – подручје комплекса логора Јадовно.

Није познато ко је и под којим околностима наложио истраживање, а нико од породица жртава и српских удружења није обавијештен, нити укључен у рад Комисије.

На основу налога суда у Карловцу из 2013. године, хрватско Министарство бранитеља и Комисија за истраживање жртава и гробаља из Другог свјетског рата и послијератног периода, обавили су прву серију у низу планираних прекопавања на подручју Јадовна.

– Чуди нас да рад Комисије није најављен у медијима, а већ трећи дан траје прекоп. Ни у хрватским медијима нема гласа о томе. Ни наша црква није обавештена. Све то нас јако вријеђа, каже Душан Басташић, предсједник Удружења „Јадовно 1941“.

Вријеђа и Српско народно вијеће које, као кровну српску организацију у Хрватској, нико није позвао. Предсједник Вијећа Милорад Пуповац каже да су обавијештени једино представници Српске православне цркве и јеврејских општина, али да се нису одазвали, јер су им нејасни мотив и околности истраживања.

– Ми смо у координацији са другим представницима мањина, са Јеврејима и другим удружењима антифашистичких бораца, који се нису одазвали на тај први ред снимања јаме. Пратићемо то са великом пажњом и интересовањем и надамо се да ћемо ускоро имати више података на које сад не знамо одговор, историчар Пуповац.

Одговоре тражи и мјесна епархија.

– Нас као надлежну епархију за то подручје, за тај комплекс, нико није обавијестио да ће бити икакво копање или снимање и не могу да дам детаље. Не знам ни ко то ради ни зашто, ни ко је све то покренуо, наглашава епископ горњокарловачки Герасим.

Иста Комисија радила је ексхумацију двије јаме код Петровог села. Из Пријебојске јаме, гдје је према свједочењима бачено преко 800 Срба, ексхумирано је тек неколико десетина жртава, а њихове кости привремено похрањене у гробници близу Осијека. Без детаљних образложења.

Шаранова јама неколико пута је прекопавана, а извјештаји су сваки пут показали другачије стање.

Све ово оставља простор за манипулације.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

(Јадовно 1941, 5. 12. 2016)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар