Вучић на панелу Била Клинтона у Њујорку: Подаништво, нацртано

Александар Вучић: Није ми било лако да дођем у Њујорк

ЊУЈОРК – Премијер Александар Вучић поручио је вечерас у Њујорку на панелу посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтона, да смо овде потребни једни другима, те да морамо да живимо једни с другима, а не једни поред других.

vucic-klinton

Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом, поручио је Вучић додајући да би другачије био забринут за будућност Западног Балкана.

Како је рекао, није му било лако да дође у Њујорк, будући да је Бил Клинтон, чија је фондација организовала панел, био председник САД кад је Србија бомбардована.

Многи су му у Србији, како је рекао, пребацивали што је решио да дође у Њујорк и учествује на панелу на ком се разговара о региону, али и о злочину у Сребреници.

„Ја сам им рекао да морам да причамо са свима, да данас у Босни постоје два приступа, један је међу Бошњацима, којих је 1,7 или 1,8 милиона и они кажу – јачи смо од Срба, можемо опет да их истерамо – и то ћете чути сваки дан. И с друге стране има 7 милиона Срба у Србији и они такође кажу – можемо да их победимо, још једном“, објаснио је Вучић.

И то је, како каже, тешка ситуација у којој не можете никоме ништа да објасните, али то је и реалност и зато је, додао је, инсистирао да направи што је могуће више сусрета и договора с Бошњацима.

„Залажем се за разговоре између Срба и Бошњака јер не можемо да преживимо једни без других, морамо да живимо заједно и то наредних сто или двеста година, и то не једни поред других, већ једни с другима и то говорим свуда, и у Београду и у Сарајеву и ево овде у Њујорку“, рекао је Вучић и додао да је раније правио много грешака, које признаје.

Иначе, на панелу који организује Фондација Клинтон, а који је модерирао бивши амерички председник Бил Клинтон, посвећеном помирењу у региону 20 година после Дејтонског споразума, говорио је и начелник Сребренице Ћамил Дураковић, а пре њих је сведочење о злочину у Сребреници изнела Адвија Ибрахимовић, која је тада остала сироче.

Адвија Ибрахимовић је на панелу испричала како је преживела Сребреницу, на шта је премијер Вучић рекао да је њена прича ужасна и да је тешко коментарисати, али је истакао да је поносан Србин и да је поносан што је српски премијер, те да је ишао у Сребреницу да ода почаст свим људима који су настрадали у Сребреници.

Како је рекао, Србија признаје бол босанског народа и учинила је све што може да људе који су одговорни за злочин у Сребреници приведе правди и додао да је у последњих годину и по дана ухапшено 16 људи који су били укључени у тај злочин.

Вучић је додао да, као што међу муслиманима има пуно жртава и бола, и са српске стране има сличних прича.

Српски премијер је рекао да ће увек моћи да прича са Ћамилом Дураковићем, те да ће Србија учинити све што може да сачува мир и стабилност у региону, али је оценио да је то сада можда теже него пре годину дана или 20 година и да постаје све теже.

„Морамо да инвестирамо много храбрости, атмосфера у региону није добра и надам се да ћемо имати објективнији приступ и да ћемо сви бити способни да прихватимо своје грешке и признамо тешке ствари које смо урадили, како бисмо превазишли све тешкоће“, навео је Вучић.

Он је истакао да ће Србија урадити све што може да сачува стабилност и мир и да и Ћамил Дураковић зна да може да рачуна на то.

Подсетио је и да се Влада Србије обавезала да донира пет милиона евра за Сребреницу, од чега је већ дала два милиона.

„Потребни смо једни другима, у супротном ћемо се суочити са катастрофом“, рекао је Вучић и истакао да нема победника и да у будућности не би требало да живимо и радимо заједно.

„Другачије сам забринут за будућност Западног Балкана“, рекао је Вучић.

Дураковић: Исказали смо храброст, без тога нема помирења

Градоначелник Сребренице Ћамил Дураковић рекао је вечерас на панелу у оквиру годишње конференције Фондације Клинтон да су и премијер Србије Александар Вучић, доласком у Поточаре, и он сам, пружањем руке Вучићу међу 7.000 гробова, исказали храброст али да без тога нема помирења.

„То је за њега лично била тешка одлука да дође међу 7.000 гробова и да каже да му је жао, и зато је храбар човек. и то понављам пред свима. А ни мени није било лако да га загрлим међу 7.000 гробова, али сам то урадио, и зато сам и ја храбар. Многи су ме због тога критиковали“, рекао је Дураковић.

Али, сви људи на Балкану који мисле да постоји алтернатива миру, не знају да ако желимо помирење и бољу будућност онда се морамо руковати и загрлити, поручио је Дураковић.

Додао да је његова визија са доласком у Сребреницу била да промени будућност.

„Уместо приче о прошлости о томе ко је кога и како убио, да променимо будућност у наредних 100 година. Премијер Вучић и ја имамо исте мисли“, рекао је Дураковић.

(Танјуг, 20. 9. 2016)

Сиви соко: Подаништво, нацртано

На последњем великом теферичу контроверзне Фондације Клинтон, један од гостију Била Клинтон је и садашњи гаулајтер окупиране Србије Olyksandr Vuchych.

Слика вреди хиљаду речи. А видео десет хиљада.

(Сиви соко, 21. 9. 2016)Categories: Сиви соко

Tags: , , , , ,

Оставите коментар