Александар Дугин: Како је Петар Велики покушао да Русима промени свест

О метафизици моде (или европеизацији државе)

Двадесет осмог августа 1698. године, Петар Велики је издао царски указ о обавези свих дворјана да брију браду и носе сакое и хаљине на европски начин. Данас је могуће да се то доживљава као историјска анегдота, али са становишта историје идеја, културологије и социологије, то је био веома симболичан и индикативан догађај.

direktiva-dugina

Овде се суочавамо са веома важном темом – метафизиком моде. Ради се о томе, да је национална ношња – начин одевања, и јасно одређени спољашњи изглед,  део културолошког стремљења једног народа. Кроз спољашњи изглед изражава се идентитет. Одевни предмети, фризуре, карактеристични украси, обрасци на одећи, крој и различити атрибути оличавају у себи припадност појединца ка нечему циљаном, уопштеном, ка јединству и сврсисходности.

Народна ношња је органски део народног бића, као и језик. То и јесте језик, визуелни језик културе. По спољашњем изгледу ми одмах препознајемо, са ким имамо посла – са доктором или свештеником, са ученицима или ливцима. Али исто, као са професијама и половима, по одећи ми често препознајемо припадност народима и цивилизацијама. Са чалмом – Индус, са јермолком – Јеврејин, брада од недељу дана – Кавказ.

Руски људи у XVII веку нису се много разликовали од руских људи у XVI, XV или XIV веку.

Уосталом, ако бисмо прелистали Енциклопедију националне ношње, лако бисмо приметили, да се изглед Руса мало изменио од древних времена. Мушкарац у рубашки, обавезно заједно са појасом или кафтаном – код кнезова украшених везом код простог света обичном. Обавезно са брадом. Жене са хаљинама и марамама.

Као што је приметио кнез Николај Сергејевич Трубецкој, у древној Русији, код аристократије и простог народа одећа се, разликовала само по употребљеним материјалима од којих се одећа шила и правили украси. Али је крој био исти и код сиромаха и код цара. У томе се огледало јединство руске културе, свеприсутност руског кода.

И тако је Петар Први једним својим указом прекинуо многовековну традицију. Тиме је био задат јак ударац руском идентитету. Руски код је био разбијен. Никакви кафтани, никакве хаљине, никакве браде. Петров указ је означио: престани бити Рус! Ви сте сада део евроатланске католичко-протестантске цивилизације. Будите љубазни промените свест.

ruska-nosnja

Никаквог више Трећег Рима. Никаквог византизма. Заборавите на Свету Русију. Од сада сте европска земља у развоју. Зато узмите бритву и холандски шнајдер: нисте више Руси! Сада сте Европејци. Наравно, тицало се то само елите, аристократије, бојара и дворјана. Петра се нису тицали прости људи, сељаци и трговци.

„Црквени миш, нека изгледа како хоће“

Код се мења на нивоу владајуће елите. Али вишем слоју нова мода је наметана скоро силом.

Намећући нови стил облачења, Петар је ломио психологију целој владајућој елити. Упросечавао је права и статусе потомака древних породица, као и људи који су се истицали у свим видовима службе. Пред лицем Петровог апсолутизма, који је парадирао духовним знамењем Ивана Силног, сви су били једнаки – и кнез и новобогаташи, и истински херој и улизица.

Петров удар био је по руској елити. Њој је било зацртано да престане бити руска или да умре.

Петар Први је почео да гради потпуно ново друштво, другу, пост-руску цивилизацију. Епоха до Петра и после Петра – то су две различите културе. До Петра – етничка руска, после Петра – државна руска, односно руска само по неким особинама, а по осталим западна.

Али је народ и после Петра остао руски – тј. у кафтанима и са брадом, у хаљинама и марамама.
И православан, а не протестантско-католичко малоруски унијатски богослови.

Са својом руском вером, старом вером и руским духом. Са руском модом. И традиционалним одевањем, али не због инерције већ због верности руском духу, древном и целовитом руском идентитету.

Индикативно је да је руском простом свету са брадама и кафтанима у европејски Петроград и формално је био забрањен улазак. Војници су враћали такве на прилазним пунктовима: марш црни људи, назад у своје село! Отуда дубоки раскол у саборној романовској Русији.

Испод – вечни и неизмењени, исти руски народ. А на врху новомодна европеизирана елита са избријаном њушком и безукусне бабе избуљене на немачки начин.

Отуђење елите од народа приметили су раније и други словенофили, а цео XIX век је утрошен на то да би се поново сједиле обе половине руског друштва – под симболом повратка Светој Русији.

Последњи Романови појављују се не само са бакенбирдима, већ и са руским брадама.

Нису то више само Императори Русије, већ и руски цареви. Нажалост, нису успели да доврше ту конзервативну, словенофилску, истински Руску Револуцију, до краја.

Све најбоље. Гледали сте Дугинове смернице о метафизици руске моде.

Спољашњост, то је израз унутрашњег. Данас није толико битно облачимо ли руску ношњу макар у изузетним случајевима, али сваки Рус би требало да је има у својој гардероби.

Да бисмо се присећали ко смо.

Наслов: Стање ствари

(Катехон, 17. 9. 2016)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

1 reply

 1. Autor ima pravo : Petar Veliki je pokusao da Rusima promeni svest. Shvativsi da je Evropa naprednija od Rusije na polju nauke i tehnike, on je otvorio prozor ka Zapadu, transformisao zemlju i od Rusije napravio veliku evropsku silu. Ili, kako se govorilo, otrgao zemlju iz ucmalosti varvarske Azije.

  I Mustafa Kemal ATATURK je isao tim putem.
  Sa namerom da napusti muslimansko-arapsku sferu i prihvati evropsku kulturu, Turska je dozivela kolosalne promene :

  Ukinut Kalifat, osnovana Republika
  Uvedeni gradjanski zakoni slicni nemackim i svajcarskim
  Preporuceno evropsko odelo i sesir umesto fesa
  Zene postale ravnopravne sa muskarcima, zabranjena poligamija Arapska muzika ustuknula pred operama, baletom i klas. muzikom
  Muslimanski kalendar zamenjen julijanskim
  Arapsko pismo zamenjeno latinskim (sa 5 specijalnih slova)
  Religija odvojena od drzave, postala privatna stvar

  A kod nas ? Meni se cini da su najvecu promenu svesti kod nas nametnuli komunisti kad su 1945 oslobodili (ili okupirali) zemlju. Ali, to je druga tema.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s