Спасимо српски језик: Манекенке не ходају по теби него по твом мишљењу! (ФОТО)

Огромно прегнуће достигла су смедеревска деца у оквиру легендарне кампање „Негујмо српски језик“. Ови основци које ће памтити генерације сетили су се онога што није пало на памет ни највећим лингвистичким умовима српског и српскохрватског језика.

smederevo-jezik

Они су се досетили колико је глупо употребити  „по мени“ уместо исправног „по мом мишљењу“ ставивши ову грандиозну и учесталу грешку у нови, модни контекст.

Наиме, они су се овој грешци наругали путем примера ходања манекенки, у тинејџерско-забавном стилу. Малолетни Н. М. из Смедерева чуо је од својих другара  да „по њему манекенке лепо ходају“. Њему је то било смешно и то је осталим другарима одмах саопштио. Сви су прсли у смех. Онда су се мало информисали и закључили да је ова реченица неправилна, јер се не може рећи „по мени“ у значењу „по мом мишљењу“.

Овим закључком су се уписали у анале српске лингвистике, исправивши ову реченицу у „Ова манекенка лепо хода по мом мишљењу“, што им се учинило сасвим пригодним, нимало двосмисленим и још мање смешним. Јер, по речима С. Ц, по мишљењу се не може ходати, ни лепо ни ружно пошто је мишљење апстрактна именица.

Од министра културе Владана Вукосављевића, који је иначе иницијатор ове ингениозне кампање која је описменила око 24.000 грађана Србије, добили су као награду плакат са својом сликом и овим натписом, штампан у 70.000 примерака који ће бити раздељен свим школама и којим ће бити облепљено цело Смедерево са околином. Према речима Вукосављевића, на овај начин ова велика грешка више неће бити преношена из генерације у генерацију тако да се не морамо бојати ни да ће у 23. веку наши потомци мислити да по нама ходају манекенке, већ да ходају по нашем мишљењу.

(Блог Павла Ћосића, 9. 9. 2016)Категорије:Вести као да су праве

Ознаке:,

4 replies

 1. Још један у низу доказа постпетооктобарског духовног и моралног суноврата Србаља:
  http://www.nspm.rs/hronika/na-novoj-deonici-autoputa-na-koridoru-10-postavljena-tabla-na-kojoj-stoji-natpis-nis.html

  Свиђа ми се

 2. Деца су украс света, али не мислим да су у праву.

  По мени ЗАРЕЗ ова манекенка лепо хода.
  Ваљда украс света зна смисао зареза?

  Иначе, без зареза, и исказ:
  По мом мишљењу ова манекенка лепо хода…

  …Би био још бесмисленији, јер би то биле баш нарочите манекенке, лаке као облак, које би ходале по нечијем мишљењу.

  Свиђа ми се

 3. Тако је, Ведримире, али сада уче децу да је „по мени“ неправилно а „према мени“ једино исправно, као што су нам одавно наметнули глупост о (не)правилности израза „сво време“/“све време“ спрам „цело време“, иако је сваком Србину који говори и воли свој језик јасно да се не ради о правилном и неправилном, већ о различитим значењима… Цело је оно што је целовито, а сво је оно што може да се потроши…

  Свиђа ми се

 4. Хахаха, мислим да се премало пажње обраћа живом карактеру језика. Уосталом, по правилу се на српском (ако се добро сећам) не каже ЗАРЕЗ, него ЗАПЕТА, али то правило је ионако глупо и искључиво, као и већина правила у стандардизацији језика, која махом служи да би лингвисти и филолози имали шта да раде. Језик је као вода, некад тече, некад стоји, некад „бије о брегове“, мења се и у сталном је врењу (кад смо већ код поетичности) .

  Ако избацимо израз ПО МЕНИ, као неправилан, вероватно ћемо морати да се одрекнемо и доброг дела десетерачких песама (не могу сада да се сетим примера…) .

  Тајни циљ лингвиста је да поезија ишчезне из живота, а да остане само лингвистика. Рецимо, већина манекенки уопште не хода лепо, хода ружно и усиљено, али то нико од клинаца није приметио.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s