„Вучило“ – иновација у учењу, у школи и код куће

Према подацима надлежног министарства, у школским клупама српских основних и средњих школа седи око 850.000 ученика. План и програм наставе српског језика предвиђа детаљно учење правописа, и у основној и у средњој школи, али не оставља много простора за увежбавање. Подаци говоре да деца све раније имају сопствени мобилни телефон, а приметили смо да се они не користе у настави, чак напротив – забрањују се. Рачунајући на одушевљеност ученика игром и новом технологијом, а свесни недостатка мотивације да уче на уобичајени начин, покушали смо да за тај проблем понудимо иновативно решење.

vucilo-1

После вишемесечног рада, 21. августа по први пут се на вебу појавила апликација за учење и увежбавање правописа. Наш „Вучило“ је бесплатан за преузимање, а засад ради на свим мобилним уређајима које покреће Андроид (верзија 4.0.3 или новија), а ускоро очекујемо и апликацију за Епл уређаје. Ту је и Линк за преузимање апликације.

Шта све можете очекивати када преузмете и инсталирате Вучила?

  • Лепу, занимљиву и едукативну игрицу коју сви могу да користе бесплатно.
  • У првој верзији на располагању је база од преко 2.000 контекстуализованих примера различитих нивоа тежине.
  • Примери покривају скоро све области правописа, а игра је направљена тако да у њој можете провести од неколико минута до неколико сати.
  • Све слике, анимације, музика и звучни ефекти су оригинални.
  • Направили смо и Тренинг, део који ће играчу показати како се игра.
  • Сваки корисник може лако да се региструје, што омогућава праћење напретка.
  • Уколико игра добро, сакупи новчиће које у продавници у игри може заменити за специјалне моћи које игру чине још занимљивијом.

Наш тим и даљи планови

Идеју су на такмичењу Суперсте представили Милан Петровић, професор српског језика и координатор пројекта, Маријан Мишић, професор српског језика и сарадник на пројекту и Драган Игњатовић који је урадио гејм дизајн, нацртао ликове и направио анимације. Тим се брзо проширио после победе на такмичењу. Велику подршку добили смо од:

  • Јелене Думић, студента српског језика, која је радила на бази примера и
  • Александра Илића из фирме КернелЛаб, који је програмирао читаву апликацију.

vucilo-2

Шта планирамо даље?

На почетку ове школске године, желимо да што већи број људи чује за Вучила и проба апликацију. Стално добијамо мејлове преко нашег сајта: www.vucilo.rs и у сталном смо контакту са колегама који једва чекају да виде како би се Вучило могао употребити у настави. Планирамо промоцију, већ почетком септембра, у Нишу, Београду и Новом Саду, а за више детаља, молимо Вас да пратите Вучилову Фејсбук страницу.

Ми смо тим младих људи и дајемо себи за прво да имамо велике жеље. Вучило јесте и остаје бесплатан јер желимо да га пробају сви ученици, али и они старији. Има, међутим, ту још доста посла уколико желимо да Вучило порасте у правог помоћника у учењу. Надамо се да ћемо некако сакупити средства потребна за даљи рад.

Уколико неко жели да донира средства, отворили смо подрачун за донације Вучилу:

УГ „Научи ме“, ул. Николе Пашића 67/4, 18000 Ниш, Србија (мејл: nvo.naucime@gmail.com)

Рачун: 340-11015071 или 340-10018177 за уплате из иностранства.



Categories: Аз и буки

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading