Душан Теодоровић: Једини спас је да Вучић оде

Душан Теодоровић, редовни члан САНУ, председник Одбора за високо образовање САНУ, за НИН у интервјуу Ољи Бећковић каже да би знао да обавља посао министра просвете, али да ту функцију никада не би обављао у влади Александра Вучића.

teodorovic

Да ли се данас на неки начин борите против режима Александра Вучића?

Да, да… Ја сам велики противник режима Александра Вучића и морам то отворено да кажем, јер мислим да је дужност људи као што сам ја да говоре оно што мисле. Мислим да се Вучић понаша диктаторски, да нам је украдена правна држава и да смо се претворили у земљу једног човека.

Да ли сте оштрији у третману сумњивих доктората и диплома стечених на приватним него на државним факултетима?

Нисам, уосталом градоначелник Синиша Мали је добио докторат на државном ФОН-у, ја не правим ту разлику. Проблем са приватним факултетима у Србији је испао што су тај термин „приватно“ превели на „моје је па ја онда могу да радим шта хоћу“.

Зашто су наши приватни факултети погубни? Ако погледате садашњу владу и директоре јавних предузећа, сви они су добили некакве факултетске дипломе од приватних универзитета када су већ били у неким годинама – почев од министра полиције, шефа државе Николића, директора ЕПС-а, министра привреде Сертића… Погледајте и ову занимљивост – Вулин је, поред великог Новог Сада, по диплому Правног факултета отишао у Крагујевац, а интересантно је да је неко из Крагујевца, а то је Тома Николић, по своју диплому ишао до Новог Сада!

– Проблем са приватним факултетима у Србији је што су термин „приватно“ превели на „моје је, па ја онда могу да радим шта хоћу“. То не постоји нигде на свету – и Харвард и Стенфорд су приватне институције, али су организоване на потпуно другим принципима. Ми имамо балканску верзију приватних факултета, где одмах могу да поставим жену, сина или ћерку да буде проректор. Ако погледате нашу владу и директоре јавних предузећа, сви они су добили некакве факултетске дипломе од приватних универзитета и то када су већ били у неким годинама – упозорио је Теодоровић.

Овај академик, који је и председник Одбора САНУ за високо образовање, навео је и низ примера.

– Синиша Мали се никада није бавио науком, нити се бави сада науком, нити ће се бавити, једино је хтео да има докторску титулу. Исти случај је и са Јоргованком Табаковић, ту је и доктор Небојша Стефановић, ту су разни људи који се преко границе, како код нас на селу кажу, „леба не би најели“ од тог свог доктората… Погледајте и ову занимљивост – Вулин је, поред великог Новог Сада, по диплому Правног факултета отишао у Крагујевац, а неко из Крагујевца, Тома Николић, по своју диплому ишао је до Новог Сада! Део система високог образовања је постао фарса – указао је саговорник НИН-а.

Да ли бисте прихватили да будете министар просвете ако би то некоме синуло?

Никада, никада, никада ако би председник Владе био Александар Вучић. Свакако да бих умео то да радим, али пре свега зависи ко је председник Владе, шта је политика и шта је циљ.

Ми морамо жестоко да реформишемо српску просвету. У Србији се годишње на докторске студије уписује преко 4.000 људи, то је тачан податак. Претпоставка је да ћемо за десет година имати 40.000 доктора наука или квазидоктора наука!

Имаћемо једну болесну ситуацију где ће пола Србије бити доктори наука, а друга половина функционално неписмени.

Када бисте били министар просвете, шта би био ваш први потез? 

Ја бих урадио нешто што ће неким мојим колегама деловати неприхватљиво – послао бих најбоље младе људе на докторске студије ван Србије, на водеће светске универзитете Харвард, Стенфорд, МИТ… зна се које су добре школе, послао бих да тамо проведу пет година, а онда да се врате овамо и да одмах буду бирани за доценте.

Могу да иду и као државни стипендисти, и то би се исплатило. То сада видим као једино решење за оздрављење система. Нас не могу да извуку лажне дипломе у земљи, могу да нас извуку само знање и поштење.

Млади да оду да би се вратили

Ми знамо шта је значило када се пре Другог светског рата говорило „француски ђак“, ти људи који су се вратили овамо – они су подигли Србију. Млада талентована деца морају да оду и да уче код бољих, зато да би, кад се врате, били другачији професори и декани него што смо ми сада. Могу да замислим да би за 20 година од сада ти млади људи у Србију вратили причу о поштеном раду, поштеном бављењу науком и о томе да није лепо преписивати. Ми смо ту причу изгубили и неко мора поново да нам је донесе.

(НИН/НСПМ, 12. 8. 2016)

Душан Теодоровић: Осећа ли господин Вучић бар мало срама због ангажовања Блера?

У интервјуу за недељник НИН он је оценио да једини начин да Србија добије шансу да иде напред јесте да Александар Вучић и читава екипа око њега оду са власти, а да би се то десило морају одмах да се уједине све опозиционе снаге, макар на три месеца.

Jedini-spas-je-da-vucic-ode„После можемо опет да се разилазимо, као што је ДОС урадио, али не би Војислав Коштуница победио Слободана Милошевића да се нису ујединили макар и на кратко“, рекао је Теодоровић.

Теодоровић је додао и да Вучића доживљава као „вођу фудбалских навијача“, јер се у сваком обраћању јавности „бори са замишљеним противником на кога почиње да виче после три минута смиреног обраћања“.

Он је подсетио да је Вучић хтео да скида таблу улице са именом Зорана Ђинђића а сада хоће да му диже споменик и да је говорио да је против Европске уније, а сада верује у њу, и то оценио као непристојно и непоштено.

„Не треба заборавити да је Вучић новац пореских обвезника трошио на ангажовање бивших европских политичара сумњивих биографија, као што су (Франко) Фратини, (Алфред) Гузенбауер и (Доминик) Строс Кан. Какав је њихов допринос и шта су урадили за грађане Србије“, рекао је Теодоровић.

Према његовим речима, страшно је и што је Вучић одлучио да ангажује једног од највећих заговорника бомбардовања Србије и бившег британског премијера Тонија Блера за саветника.

„Да ли господин Вучић осећа бар мало срама због ангажовања Блера и да ли министарства због његовог ангажовања боље функционишу?“, упитао се Теодоровић.

(Бета/ИН4С, 12. 8. 2016)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар