Бранко М. Жујовић: Маскирана корпоративна десница против српских конзервативаца

Рећи да су српски конзервативци десничари и фашисти потпуно је погрешно или злонамерно, нарочито када такве квалификације долазе од снага у служби интереса крупног капитала

Бранко Жујовић

Бранко Жујовић

Предизборна кампања у Србији, баш као и општи политички живот, лишена је основних програмских начела. Програми већине српских странака су пуки збир најбеднијих општих места. Стога можемо рећи да српски политички живот не поседује идеолошки компас, а да су програмска опредељења пре маска него јасно политичко одређење. Лице Карла Маркса, по потреби прилике, поприма лик Џорџа Сороса и обратно у свим нијансама овог распона.

Уз то, из српског политичког живота уклоњена је баријера између истине и лажи, морала и неморала. Шта ће ко рећи или обећати, када, како и хоће ли обећано бити испуњено постало је потпуно неважно. Истина је испарцелисана тарабама примитивизма, лажи и краткорочних обећања. Живи се стихијски, у друштвеном ритму избора и странака. Хроничан стрес код људи и паничан страх од губитка јадно плаћеног радног места постали су моћно средство контроле, много моћније од било које јавне или тајне полиције.

У таквом сумраку стварности политичке маске се мењају чешће него чарапе на ногама. Тако данас српски конзервативци, окупљени око коалиције ДСС – Двери, у контролисаним медијима лако буду представљени као десничари и фашисти. Што је најзанимљивије, те оптужбе долазе од скривене корпоративне деснице, по правилу маскиране у европску социјалдемократију или декларативно укопану у хермафродитски, заправо имагинарни идеолошки „центар“.

Зар у изворном смислу „десница“ није снага која се залаже за интересе приватног капитала, управо компанија, у српском случају страних? Која то политичка снага, осим традиционалне деснице, страним компанијама шаком и капом поклања претходно уређено земљиште или десет хиљада евра за отворено и касније бедно плаћено, а у ствари привремено радно место намењено домороцима?

Зар управо радикална десница није склона непоштовању устава и осионим најавама његових измена, све у дневнополитичкој какофонији, пре него што се грађани о изменама устава уопште изјасне? Зар класична десница није склона крутој контроли медија? Зар радикална десница није склона партијском, пре него државном и уставном?

Зар радикална десница не удомљава о државном трошку своје партијске кадрове? Зар радикална десница није склона физичким обрачунима по кафанама, телевизијским студијима и улицама? Зар врло интимно кокетирање са агресивним војним савезима, какав је несумњиво Нато, није манир радикалне деснице?

Зар се радикална десница не залаже за супремацију мањина над већином, у нашем случају плаћених „елита“ који само статирају као представници и заступници „угорожених мањина“? Зар то Србија у Европску унију, тај јединствени геополитички израз интереса искључиво крупног капитала, иде демократски изгласаном вољом грађана или медијско-политичком диктатуром корпоративне деснице?

Шта више, историјски контекст потпуно потире пројекцију српских конзервативаца, дакле идеолошких ризничара традиционалних вредности, као новопечених десничара и фашиста. Зар се управо српски конзервативци данас најдоследније не залажу за очување слободарских тековина светских ратова код нас, чак и онда када им државни медији подметну да су за рехабилитацију Милана Недића?

Флоскула „српске десничарске странке“ постала је згодна да се забашури суштина, односно истина. А истина је да се скривена корпоративна десница, маскирана у поменуту социјалдемократију и друге приручне приказе демократије, лажним фашизмом баца на српске конзервативце који се залажу за очување свега онога што је стварна историјска мета те исте радикалне деснице: устава и уставности, квалитета живљења свих грађана, права и уопште достојанства и слободе човека и нације, којој слободан човек треба и једино може да припада.

(Њуз фронт, 14. 4. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7sFКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s