Драгослав Пакић: За легализацију поздрава спремни

Гладијатори су у старом Риму, пре него што ће ући у арену где ће их доброћудни лавови растргнути на комаде, усхићено салутирали императору поздравом: „Ave Caezar, morituri te salutant!“ (поздрављају те они који одлазе у сигурну смрт). Како су прошли гладијатори, тако је окончао и Рим.

zadomspremni

Неки данашњи гладијатори политичке арене, уместо да уђу у арену, иду по пијацама где бележе усхићене и уздрхтале поздраве крезубих баба пресрећних да могу видети у природној величини и достојној висини његово височанство А. В. Бабе, како бележе лидери са пијаце политичких таштина, не изговарају ни реч јер им недостатак зуба не дозвољава да правилно изусте гласове ч и ћ. Због тога, уместо поздрава „Ave Вучићу, morituri te salutant!“ само страсно ћуте и с времена на време уздрхте.

Анто Ђапић, познати борац за хрватска Права, излази са захтевом да се поздрав „За дом спремни!“ легализује на начин да се може јавно изговарати у свакој прилици, а посебно приликом обележавања хрватске победе у Јасеновцу. Уосталом, сматра се у лијепој њиховој, овај поздрав је само блажа варијанта поздрава Heil Hitler због чије се јавне употребе у данашњој назадној и недемократској Немачкој одлази на робију у трајању од најмање три године.

Овај поздрав је за Титово време прилагођен обичајима свих наших народа и народности, осим Срба који се не могу свести ни на једну од набројаних категорија, и гласио је: „За домовину с Титом“! Маса је спремно одговарала: „Напред!“

Поздрав „За дом спремни“ који је својевремено украо и лопужа Мусолини скраћујући га само на „Pronti!“ (Спремни!), из најједноставнијег разлога – да се Власи не би сетили – „ледио је крв у жилама четничким хордама које су нападале Хрватску”, каже Анто.

Анто има инструменте да тај поздрав одсвира у најави свакојутарњих емисија свих радио и ТВ постаја. У заосталој Србији се каже – стаја! У славно време се са Радио Фиренце, радио постаје Главног усташког стана, овај поздрав могао чути у троструком извођењу пре почетка сваког програма.

То, разумљиво, смета Шешељу, Вучићу, Николићу, Пуповцу, наставља Ђапић, али не смета онима из српског, јеврејског и ромског народа који без речи и било каквог противљења мирно лежи у масовним гробницама диљем еуропске Хрватске.

У случају да се не усвоји предлог о легализацији наведеног поздрава, резервна варијанта је „Србе на врбе!“. Порука је иста.

Сматра се да је поздрав „За дом спремни!“ питомији и добронамернији од Беламијевог поздрава америчкој застави – Fleg salute! Ту заставу Шешељ без поздрава редовно, а некада и преко реда, пали са великим задовољством када год му се укаже прилика. За потпалу користи хрватску шаховницу. У Србији не горе лепо само лепа села, него и заставе без обзира на лепоту.

И, када је већ реч о поздравима, Срби користе прилику да Европи упуте срдачне поздраве уз напомену да не забораве своју мрачну прошлост. По наговору Хрвата одбијају да приме Србију међу своје редове не мислећи да би им судбина била потпуно другачија да Ликовна академија у Бечу није одбила да прими Хитлера за полазника вишег молерског курса.

Када би се Европа вратила на поздраве древног Рима, сулудог Хитлера и поремећеног Павелића, што није немогуће, једини поздрав који би важио за Србе био би: „Наздравље нам чорба!“

Док се европска памет и хрватска тисућуљетна култура, које се ужасавао и сам Крлежа, не врате правим вредностима и не изваде из потпуног заборава све добро што су Срби учинили за њих, не би било лоше подсетити се Тацитових мисли: „Доброчинства која нису у стању да узврате може довести дотле да почну мрзети своје доброчинитеље.“

Можда је за утеху чињеница да су наши суседи са културом толико утањили да није никакво чудо што их више нико и не зарезује.


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7ruКатегорије:Судбина као политика

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s