Велимир Гајић: Давутоглу у Београду или Ново национално понижење у режији Александра Вучића

Није толико страшно што је недавно председник владе Турске Ахмет Давутоглу рекао да је Балкан чинија супе коју би радо да зачини јер смо о томе обавештено готово сат-два касније. Није ни страшно што је амбасадор Уједињених Арапских Емирата предложио да би требало заменити досадашње име школе у Новом Пазару „Растко Немањић Сава“ у име његовог једног од шеика који влада том државом. Страшно је то што на такве речи Александар Вучић није изустио ниједну реч већ је, како тврди Kurir, аплаудирао! Најстрашније је што ми то дознајемо са неколико дана закашњења услед медијског мрака и цензуре! Таман толико да кажемо: Па шта ако је то рекао, било је то пре неколико дана пре хапшења стотинак криминалаца!

davutoglu-vucic

Давутоглу је парафразирао стихове старе гусларске песме у којима тројица побратима извештавају српског кнеза Лазара Хребељановића да је турска војска толико бројна да Срба ни када би се у со претворили не би их било довољно да засоле ручак Турцима! Порука те Давутоглуове реченице је прејасна и нема потребе је објашњавати тврдећи да је тако и данас. А Турци су толико бројни да лако могу чак и Русима авион да оборе!

Нема потребе ни да се бавимо амбасадоровим предлогом (иза кога стоје арапске паре) јер нам је јасно да Арапин поручује да ми Срби можемо и свога духовног оца Светог Саву да уновчимо! Екселенција се грдно вара ако тако мисли јер ми то нисмо вољни да учинимо јер нам се свест о светитељевој величини не може да промени као што је променљива Александра Вучића, што, узгред на нагласим, екселенција добро зна јер су му то казали управо они који су га и „одрадили“ и од радикала направили напредњака. (О томе видети у писму амбасаде САД у Београду од 19. новембра 2008. године.)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6V1



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , ,

4 replies

  1. Шта је ту чудно, док Давутоглу понижава Србе Пиглу аплаудира, па зар Пиглу и сам није безброј пута понижавао Србе? Колико сам информисан, Пиглу се одавно одрекао српства …

  2. Iz clanka saznajemo da je turski premijer izjavio “da je Balkan cinija supe koju bi on rado zacinio” na sta nas predsednik nije reagovao.

    Svi znamo da se iza ove metafore krije surova stvarnost, tj da smo mi klin corba u koju vec odavno razne velike sile ubacuju zacine.

    U odnosu na nas, Turska jeste velika sila, njen bruto proizvod je 30 puta veci od naseg, u Istanbulu zivi 15 miliona ljudi (skoro 3 Srbije). Medju nama i pored nas zive gradjani kojima je Turska nada i potpora.

    Autor clanka tvrdi da nas predsednik nije adekvatno reagovao. Moze biti. Ali, kako bi trebalo da reaguje ? Sta bi recimo autor – da je predsednik Srbije – odgovorio turskom premijeru ?

  3. Е мој дедаЂоле!
    Кад је рушен “комунизам” говорило се да је демократија услов свих услова!
    Кад оно, уведосмо демократију али уз узансу: јачи тлачи!
    У „комунизму” смо бар били газде у својој кући.
    Је*еш демократију у којој ти други газдује у твојој кући!

  4. @Miroslav Andjelkovic
    Ne bih se slozio sa vama povodom “gazde u kuci” u vreme komunizma.
    Mislim da nam je komunizam doneo silno zlo i ostetio naciju. To se lepo vidi i iz “Ispovednog pisma buducim pokolenjima “ Zarka Gavrilovica.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading