Синод СПЦ одбацио иницијативу министра Вербића за смањење верске наставе

Срђан Вербић: Грађанско и веронауку свести на четири разреда

На конститутивној седници Националног просветног савета, министар просвете предложио измену уписне политике у средње школе и на факултете, мање часова и рационализацију мреже школа

verbic-klot

Срђан Вербић

Треба да радимо на томе да што више школа пређе на једносменски рад. Даље, у овом тренутку ђаци имају више часова него што је то законом дозвољено. У школама имамо више активности које иду у корист разних друштава, локалне заједнице, чак и извођача радова, него ђака и наставника. Имамо неефикасну мрежу школа и то је проблем који се стално оставља за касније – анализирао је министар Срђан Вербић.

Највеће изненађење изазвао је ставом да мора да се преиспита идеја изборних предмета, посебно обавезних изборних – грађанског васпитања и веронауке.

Он је рекао да би требало да се осмисли другачији план и да се ови предмети похађају у четири разреда основне школе, не прецизирајући да ли је мислио од првог до четвртог или од четвртог до осмог разреда. То ће, рекао је Вербић, одлучити стручна друштва и Национални просветни савет.

Након седнице, професор Богословског факултета др Владимир Вукашиновић, који је представник традиционалних цркава и верских заједница у НПС, оценио је да је министров предлог неприхватљив.

– Ако се усвоји такво решење, веронаука би била дискриминисана у односу на друге предмете. Шта би било да кажемо деци моћи ћете да слушате математику само четири године? То би био још један у низу неславних педагошких експеримената који би оштетио нашу децу – изјавио је Вукашиновић, уз ограду да је то његов лични став, а да ће се о томе свакако изјаснити и Српска православна црква.

Нови председник Александар Липковски је рекао да се накупило много посла, али да још ниједан материјал није стигао. Напоменуо је да је архива у нереду, да још немају секретара и позвао министра просвете да омогући несметани рад Савета.

– Лоше је што НПС није радио толико дуго. Ми смо овде због ђака, али не само због тога, морамо да водимо рачуна и о очувању колективних циљева образовног система, који се тичу читаве Србије и нације – рекао је др Липковски, уз напомену да о многим питањима има врло сличне ставове као и министар Вербић.

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Политика, 19. 12. 2015) 

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

У години када српско друштво обележава петнаесту годишњицу откако је Влада Србије, у садејству са традиционалним Црквама и верским заједницама, вратила верску наставу у јавне школе, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је са запрепашћењем примио медијску „честитку” коју је грађанима наше државе (православнима, римокатолицима, муслиманима, протестантима и Јеврејима), упутио министар просвете, господин Срђан Вербић, износећи свој предлог да се верска настава укине у осам разреда основне и средње школе.

spc-logo-460

Oчигледно је да господин Вербић не узима у обзир основно значење речи министар – онај који служи народу –  јер не мари за чињеницу да се 95% грађана Србије у слободној демократској процедури изјаснило као верници. Верска настава је, као важан део општег образовно-васпитног процеса, враћена управо онима од којих је насилно била одузета, а то су грађани Србије. Повратак верске наставе је означио и враћање људских права и грађанских слобода, прихватање обавезе државе да поштује међународне норме и конвенције које је ратификовала, раскид са идеолошким наслеђем комунизма у просвети, па, следствено, и у култури и уметности; једноставно: раскид са тоталитарном прошлошћу и враћање у породицу просвећених европских народа. Како изгледа, господин не мари ни за став већине својих колега министара,  ни за мишљење првог министра, а ни за позитивне законе који регулишу ову област.

Господин Вербић, као и његови идеолошки претходници од пре петнаест година, истиче искључиво идеолошке разлоге и мотиве за укидање верске наставе и очигледно не припада већинској Србији, коју, заједно са верницима, чине још и атеисти и агностици који су раскинули са тоталитарним наслеђем.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве сматра да би господин Вербић велику штету нанео и да је предложио укидање грађанског васпитања, јер се ученици који похађају наставу овог предмета уче примењивању хуманих вредности, људске солидарности и поштовању људских права и слобода. Веронаука и овај алтернативни предмет се разликују по терминологији, али су по садржају сродни и комплементарни.

Свети Архијерејски Синод одлучно одбија иницијативу министра Вербића за укидање верске наставе у осам разреда основне и средње школе и одговара му речима које је покојни премијер Ђинђић, пре петнаест година, упутио његовим идеолошким родитељима: „Господо, закаснили сте! Веронаука иде од септембра!“ После овога, тадашњи помоћници министра просвете, госпођа Србијанка Турајлић и господин Вигор Мајић, поступили су идеолошки доследно, али часно: поднели су оставке.

Дакле, и господин Вербић је закаснио. Грађани Србије се неће одрећи стечених људских права и слобода. После овог личног предлога, који је заправо отворени позив на идеолошку сегрегацију већине грађана Србије, можда би требало да се угледа на своје идеолошке родитеље. Притом не би био потпуни губитник јер би његово министровање остало упамћено бар по овој епизоди и бар за извесно време.

Из Канцеларије Светог Синода 
Доставља: епископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 25. 12. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6QD



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

  1. Бојим се да су и традиционалне вјерске заједнице, прихватањем још конструкције Дачићевог кабинета без министарства вера, дијаспоре, Косова и Метохије и људских и мањинских права, а мимо јавно изреченог неслагања с тим чином од стране Свјатејшег патријарха Иринеја, несмотрено отвориле простор за поигравање са елементарним људским и вјерским правима од центара моћи, који су најчешће изван ове земље.

    Сада остаје да први министар предузме одговарајуће кораке. С обзиром да често цитира теолошке ставове и текстове различитих провинцијенција, не сумњам да се његов потез неће разликовати од одлуке покојног Зорана Ђинђића.

  2. Господин Вербић ради оно што његов шеф мисли, а не жели отворено да
    каже србском народу!
    Његов шеф је више пута поменуо неопходност измене свести србског народа,
    а то, пре свега, подразумева измену ПРАВОСЛАВНЕ свести , која се толико
    разликује од ПРОТЕСТАНТСКЕ свести, која га опчињава и жели, по сваку цену,
    да је наметне србском народу, а пожељи, захтеву и директиви највгећег
    пријатеља србског народа – Немачке, на челу са Ангелом Меркел!
    Не смета толико веронаука као веронаука, али смета – ПРАВОСЛАВНА ВЕРОНАУКА, будући да је ПРАВОСЛАВЉЕ стављено под број 1 као не-
    пријатељ ”Новог светског поретка”, отворено речено од стране Збигњева
    Бжежинског, Карла Билта, Мадлен Олбрајт…
    Зато је писмо СПЦ-е требало адресовати не само на министра просвете,
    већ и на њењговог шефа – председника Владе Србије и његвог подпредесдника,
    министра иностраних послова.
    Ако премијер Владе Србије ћути на овакве изјаве свог министра, онда то значи
    да га он подржава, као и да цела Влада Србије стоји из тога?!

    Драган Славнић

  3. Први министар се и даље не оглашава, а г. министар просвете на Јавном сервису данас најављује брзопотезно истраживање (некако као у његовом докторату) учинка програма вјеронауке до марта:

    http://www.rts.rs/pa…ањег обима.html

    Заборавља се да је Институт за педагошка истраживања већ учино темељну евалуацију вјерске наставе у основним и средњим школама Србије:

    http://www.ipisr.org…_srednjoj_skoli

  4. Слика и прилика српског образовања којем тежи министар просвете, његов шеф
    и сви остали који их подржавају из цивилног сектора, а сви – НЕПРИЈАТЕЉИ БОГА и ЧОВЕКА!

    tijana ajfon

    Откако се српска држава окренула да слепо, безкритички у образовању примењује норме западноевропског и америчког педагошког система није више реткост да у Србији излазе из школских клупа особе којима је општа култура равна нули.

    Тако Тијана Aјфон, која има средњошколско образовање и идеал је многих младих девојака у Србији, нашла се у квизу знања Данијела Ђурића, у којем је одговарала на разна питања, од тога ко је насликао Мона Лизу, када је почео Други светски рат, али и која је ознака за кисеоник.

    Старлета је бриљирала у одговорима.

    – Ја нисам глупа. Леонардо ди Каприо је насликао Мона Лизу – лупила је Тијана и почела да се смеје.

    Овим одговорима прети да помути славу колегинице Мими Оро која је постала позната управо захваљујући тиме што је на питање „која је највећа птица на свету“, одговорила „оро“.

    https://www.youtube.com/watch?v=sIfGAyfe2ZQ

    Извор: blic.rs

    Бог зна какви би одговори били из ВЕРОНАУКЕ, ако су овакви из ”грађанског
    васпитања”?!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading