Надбискуп Хочевар: Папа жели наставак дијалога са државом и СПЦ, који је важан и због приступања Србије ЕУ

Италијански надбискуп Лучијано Суријани је пре именовања на нову дужност био задужен за праћење и координацију рада свих дипломатских представништава Ватикана широм света

pol-nuncije

Надбискуп Лучијано Суријани (58), титуларни надбискуп Амитерна, именован је  за новог апостолског нунција, амбасадора Ватикана у Србији, објављено је на званичном сајту Свете столице.

Италијански надбискуп у дипломатској је служби Свете столице од јуна 1990. године, а пре него што га је папа Фрањо именовао за апостолског нунција у Србији, обављао је функцију делегата за апостолске нунцијатуре. На том месту, био је задужен за све остале нунцијатуре, дипломатска представништва Свете столице, у свету, пратио је и координисао њихов рад.

Осим тога, надбискуп Суријани био је у дипломатској служби у Обали Слоноваче, Швајцарској, Боливији. Од 1995. до 2004. године радио је у Секретаријату за односе с државама Свете столице, а четири године провео је у апостолској нунцијатури у Италији.

Школовао се и на чувеној Папинској црквеној академији, где се свештеници образују за дипломатску службу и рад у различитим дипломатским телима Свете столице, и доктор је канонског права. Говори шпански, француски и енглески језик.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар сматра да је то што папа Фрањо у Београд шаље релативно младог, али веома искусног дипломату, добар знак и вид признања за нашу земљу.

pol-hocevar

– То значи и да папа Фрањо жели да настави добар дијалог који је започет за представницима Србије и српске цркве, а који је веома значајан и због приступања Србије Европској унији. Надбискуп Суријани има богато искуство, будући да је службовао у веома различитим земљама света и годинама обављао важне функције и у самом Ватикану – напомиње надбискуп Хочевар.

Суријани ће наследити на месту нунција у Србији надбискупа Орланда Антонинија, такође Италијана, који је окончао свој мандат на овој функцији у септембру. Иначе, од успостављања дипломатских односа тадашње Краљевине Југославије и Свете столице и отварања дипломатског представништва Ватикана у нашој земљи 1920. године, функцију апостолског нунција у Србији, са ретким изузецима, обављали су Италијани.

– Ранијих година највише Италијана је и било у дипломатској служби Свете столице, будући да је у овој земљи и средиште Католичке цркве. То се у новије време променило, па тако данас функције апостолског нунција обављају и црквени великодостојници из нашег окружења, Словенци, Хрвати, Мађари. У Србију, међутим, као дипломатски представници Ватикана долазе Италијани вероватно и због добрих односа и блискости која постоји између два народа – каже надбискуп Хочевар.

Јелена Чалија

(Политика, 10. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6HdCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар