Часлав Кузмановић: Голгота задужених у „швајцарцима“ и финанс-јаничари из Владе Србије

Часлав Кузмановић

Часлав Кузмановић

„Држава ће изаћи са некаквим олакшицама за грађане који су задужени у тој валути. Сви морају да знају да то није обавеза државе, да то није посао владе и да држава не сме да буде угрожена.

„Хоћу да имамо здраву економију, здраве банке, а не више болесне банке …“.

Премијер Вучић је ово изговорио у јануару 2015. тј. ове године када је вредност динара у односу на франак тренутно опала за 20%, и до сада није променио свој став.

И овако кратко обраћање показује сав јад у којем се налазе грађани Србије са оваквом влашћу, каже Часлав Кузмановић, банкарски експерт, за СРБски ФБРепортер.

НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ ОЛАКШИЦЕ ВЕЋ СУДСКО-ПРАВНА ЗАШТИТА ОД ШТЕТНИХ УГОВОРА О КРЕДИТУ

Биљана Диковић: Објасните читаоцима о каквим олакшицама прича премијер и сви такозвани „стручњаци“, чини се да је то само медијско бацање прашине у очи и „сипање соли на рану“ људима који протестују због немогућности враћања кредита које су подигли?

Часлав Кузмановић: Одмах треба рећи да грађанима који ових дана протестују, као и онима који ће тек протестовати нису потребне некакве олакшице, ни помоћ, већ судско правна заштита од банака које су им нудиле у старту ништаве и штетне уговоре о кредиту. Прича о олакшицама и помоћи служи само стварању неслоге и раздора међу грађанима који јесу и онима који нису узимали кредите.

Биљана Диковић: „Стручњаци“ такође наводе да ће помоћ доћи само у „облику који неће да угрози државу“, као они се неће мешати у рад Народне банке… Зар се већ давно нису умешали, зар држава није већ урушена гашењем домаћих банака?

Часлав Кузмановић: Нису тачни наводи да се контролна, саветодавна и казнена политика Народне банке Србије не тиче државе и Владе. Да се рад ревизора, инспектора НБС, дела полиције задужене за организовани финансијски криминал и рад тужилаштва не тичу државе и Владе.

Тачно је да држава не сме да буде угрожена. Тачно је да је држава већ угрожена, самим тим што је пета колона порушила домаће банке и довела стране. Имовина страних банака у Србији чини 85% имовине банкарског сектора Србије. Толики је и утицај на сва привредна дешавања у Србији. Зато нам тако добро и иде.

ФИНАНСИЈСКИМ ЛЕШИНАРИМА ТРЕБА ОШУРИТИ КРИЛА И ПОТКРЕСАТИ КАНЏЕ

Да би се смањила угроженост државе финансијским лешинарима треба ошурити крила и поткресати канџе. Због сталног задуживања државе код банака, признајемо да није лако одлучити се на такав потез али има још финансијских центара у свету осим западних.

Онај ко хоће здраву економију и здраве банке мора пре свега да има здраве грађане и здраво друштво. А не очајнике који себи пуцају у главу и самозапаљују се када добију обавештење да су остали без крова над главом.

Књиге Часлава Кузмановића

Књиге Часлава Кузмановића

820 ПОРОДИЦА СУ ВЕЋ ИЗБАЧЕНЕ ИЗ СТАНОВА – ДРЖАВА ВЕЋ НАШЛА КУПЦА

Биљана Диковић: Сведоци смо протеста ЕФЕКТИВЕ, али и штампе која стидљиво кокетира са патњама угрожених које чека избацивање из станова… чује се да је министар финансија већ нашао купца за те станове, а све делује као „добар и уходан, рутински посао“… Медијски мрак у том делу „заштите банака“ је очигледан и смем да кажем изузетно опасан јер „лешинарима“ дозвољава да заврше шта су почели, породице на улицу и сви „новци на броју“…

Часлав Кузмановић: Тачно, да су хтели, новинари би пронашли бар некога од 820 породица које су већ избачене из станова и направили би интервју са њима, од тога би могао да се сними одличан документарни филм о пљачкању народа од стране банака, уз помоћ државних институција, а све у појединачним, живим примерима. Али, по свему виђеном, то је тешко могуће у друштву у којем је солидарност отупила пред најездом олош економије.

Тачно је и то да је министар финансија Србије већ пронашао купце за отете станове. То ће бити италијанска филијала америчке банке Голдман Сакс, односно један од њених фондова. Спорна је само цена тих станова, јер највећи финансијски лешинари – фондови траже и највећи плен у подели отетог.

Биљана Диковић: Можемо ли још једном да потврдимо да – по важећем Закону о облигационим односима, који је још из времена СФРЈ, није дозвољено да банке закључе практично ништаве уговоре о кредиту (истовремено у динарима и у девизама). Тиме је директно угрожен економски, монетарни и државни суверенитет Србије.

Часлав Кузмановић: Штампа намерно замајава јавност називајући дужнике грађанима који су подигли кредите у швајцарским францима. Нико није ни имао, ни видео, ни добио швајцарске франке. Банке их нису имале већ су их само књиговодствено прибавиле, могуће на пар дана. Девет банака које су делиле кредите у тзв. швајцарцима се није потрудило ни да фалсификује своје пословне књиге. Грађани засигурно нису добили у руке швајцарске франке. Да јесу, онда се цела ова ствар и не би морала тицати државе и владе. Грађани су добили електронске динаре али им је дуг, исказан у уговoру о кредиту, исказан и у динарима и у швајцарским францима. Као да су се задужили у обе валуте истовремено.

Валутна клаузула је само један од начина да се приликом повраћаја дуга сачува реална вредност главнице одобреног кредита. Валутна клаузула је уведена као тековина демократије 2002. године у бaнкарску праксу Србије. На тај начин је начет и угрожен економски, монетарни и државни суверенитет Републике Србије. Није поштован ни Устав ни Закон о облигационим односима Републике Србије.

ЗАХТЕВИ УДРУЖЕЊА „ЕФЕКТИВА“ ИМАЈУ ОСНОВА И МОГУ СЕ ОСТВАРИТИ

Биљана Диковић: Удружење „ЕФЕКТИВА“ које окупља грађане чији су динарски кредити индексирани „швајцарцима“ с правом није задовољно досадашњим понашањем власти које су прибегле старим триковима о формирању радних група чији је основни задатак да се проблем не реши. ЕФЕКТИВА тражи да се изврши конверзија тј. замена, преиначење валутне клаузуле у „швајцарцима“ у валутну клаузулу у еврима. На дан исплате кредита. Да ли је то и практично могуће урадити и како?

Часлав Кузмановић: Када би овај захтев био усвојен динарска главница дуга по кредиту би се повећавала поступно и у сразмери са падом вредности динара у односу на евро. Како НБС усклађује однос вредности динара и евра, математички гледано номинални износ дуга по кредитима би се номинално повећао, али не и по својој реалној вредности. Банке не би биле оштећене „топљењем“ дуга, а грађани би кредите враћали са много мање проблема.

Банке би добиле назад реалну вредност позајмљених средстава уз профит који им обезбеђује каматна стопа и разноврсне марже измишљене за што дубље гурање руке у џеп грађана.

У том случају за банкаре остаје проблем износа камате, јер је каматна стопа на кредите индексиране у швајцарцима била нижа од каматне стопе индексиране у евру. Банкари траже да им ту разлику надокнади држава што је само један од разлога да сви из власти изјављују да нису надлежни.

Протест ЕФЕКТИВЕ (фото: Стефан Јокић)

Протест ЕФЕКТИВЕ (фото: Стефан Јокић)

„ДОБРОВОЉНИ ПРИСТАНАК“ ПУТЕМ ОБМАНЕ БАНАКА – НА ПЉАЧКУ КОЈУ СУ БАНКЕ ИСПЛАНИРАЛЕ, А ВЛАСТ ОБЕЗБЕДИЛА!

Каматна стопа на тзв. швајцарце била је нижа како би се масовно обманули грађани и ушли добровољно у финансијску клопку која је за њих добро испланирана. И уз подршку власти страним финансијским стрвинарима остварена.

Биљана Диковић: Поменули сте да је ова завера, превара и пљачка међународних размера. Објасните нашим читаоцима шта сте тиме мислили?

Часлав Кузмановић: Тако је. Настрадали су грађани свих Источноевропских држава тј. свих новокомпонованих сатрапских капиталистичких држава. Највише су настрадали грађани Пољске, Мађарске, Хрватске и Србије. Проблем се може посматрати и као геополитички, јер су овим потезом евроатлантисти направили око Русије коридор милиона осиромашених и полугладних људи. Спремних на много што-шта.

Да се ради о смишљеној превари, говори и податак да ни једном грађанину није понуђено да осигура свој кредит од ризика промене курса валуте у којем је кредит индексира. Иако такво осигурање постоји и није скупо.

ЗАМЕНА ТЕЗА И ЗАМАЈАВАЊЕ ДУЖНИКА ДА НЕ ПРЕПОЗНАЈУ ОЧИГЛЕДНУ ПЉАЧКУ

На постојање међународног дила између западних и доморoдaчких власти указује још један моменат. И у државама које су конверзијом пронашле решење прихватљиво и за банке и за дужнике, не признаје се да је то урађено због огољености и очигледности пљачке чије последице прете урушавању целих држава. Цела ствар се представља као милостивост банкара и власти према грађанима.

ГДЕ ИМА ВОЉЕ НАЂЕ СЕ НАЧИН, А ПРОВЕРЕНО – РЕШЕЊЕ ПОСТОЈИ!

Биљана Диковић: Хрватско удружење ФРАНАК писало је премијеру Србије Вучићу како су они решили проблем својих грађана и банака, па су предложили да то исто власти Србије учине за своје задужене грађане. Они су се определили да зауставе даљу пљачку грађана Хрватске, на штету страних банака и то спроводе. С обзиром на то да је проблем суштински и правно исти, да ли је онда то могуће решење и за чланове удружења ЕФЕКТИВА, или задужене појединце, односно њихове захтеве према држави?

Часлав Кузмановић: Једна од држава која је недавно била у прилици или неприлици да се отворено определи или за даљу пљачку својих грађана или за супротстављање незаситим страним банкама је и Хрватска. Захваљујући пре свега делотворности, организованости и прибављеној интелектуалној помоћи угледних универзитетских професора, адвоката и слично, као и бројности оштећених грађана и њиховој солидарности и дисциплини – хрватско удружење ФРАНАК је остварило захтев око којег се ЕФЕКТИВА још врти у месту.

То је захтев да се кредити конвертују из франка у евро НА ДАН ИСПЛАТЕ КРЕДИТА тј. на дан задужења грађана.

За поштовање је и велику захвалност обраћање „Удруге ФРАНАК“ отвореним писмом Премијеру Србије а у овом критичном тренутку за протест чланова ЕФЕКТИВЕ. (2.12.2015.)

Како је проблем по својој економској и правној суштини потпуно исти и у Хрватској и у Србији, биће врло поучно да пренесете извесне делове овог обраћања:

***

Отворено писмо Премијеру Србије, господину Вучићу

Загреб, 2.12.2015. године

„Поштовани господине Вучић, слободни смо Вам се обратити као носитељу највише функције извршне власти Републике Србије и тиме особи која у својим рукама има све инструменте за решење проблема швајцарског франка. Разлог нашег обраћања је чињеница да напросто не можемо, и сматрамо да не смемо ћутати и затварати очи и уши док се у нашем суседству догађају потпуно исте патње дужника и грађана, као што смо их и ми пролазили свих ових година.

Удруга Франак је удруга која је до сада успела помакнути ствари са мртве тачке. У ситуацији у којој су законодавна, извршна и монетарна власт годинама били неми посматрачи како грађани падају у дужничко ропство, грађани су одлучили узети ствари у своје руке и покренути борбу на правним и политичким пољима.

Правни део борбе у Хрватској води се кроз колективну (у Србији забрањено) и појединачне тужбе. Све више и више приватних тужби пресуђује се у корист дужника. Издвајамо неколико случајева утврђења ништавости целог уговора којим пресудама је доказано кршење Закона о облигационим односима и нарушавање основних људских и потрошачких права дужника.

Колективном тужбом је доказано и потврђено од стране Врховног суда РХ да су банке пословале незаконито у случају једностраних промена каматних стопа. Спор око поштености валутне клаузуле се практично наставља даље. УФ је поднело тужбу Уставном суду јер је Врховни суд одбио тестирати поштеност валутне клаузуле, што је директно противно пракси Европског суда, а због чега смо се жалили и Европској комисији. Управо је ЕК пре месец дана отворила поступак истраге за овај случај.

Политички део борбе је био изразито успешан јер смо успели доказати да су грађани заиста дебело оштећени незаконитим ЦХФ уговорима о кредиту. Континуираним смо радом и борбом законским путем успели изборити две привремене мере (смањење каматне стопе стамбене ЦХФ кредите и ограничавање течаја (курса) на раздобље од годину дана) те једну трајну меру (конверзија ЦХФ кредита у ЕВРО), а чије се извршење управо проводи.

Исти образац незаконитог пословања банака у земљама региона и кршење људских и потрошачких права грађана. Инерција регулатора и извршне власти.

Домаће и стране банке комбинацијом полуге финансијских изведница (такозваних деривата) и једностраним повећањем каматних стопа практички лихваре дужнике.

Ради се заправо о помно планираној и изведеној пљачки грађана на просторима транзицијских земаља, како због лоше правне регулативе у банкарском сектору тако и изразите инерције народних банака (регулатори финансијског тржишта) и извршне власти.

Кроз истраживања Удруге ФРАНАК те службене податке и анализе доказано је да је већина кредитних пласмана банака пласирана из извора штедње у еврима или депозита грађана у домаћој валути те истовремено фиктивно везана „Форвард“ уговорима уз ЦХФ валутну клаузулу. Банке су „форвард“ уговоре склапале са својим банкама матицама у Аустрији, Италији, Француској и Мађарској те су пласирале новац из штедње грађана, а књиговодствено и то накнадно приказали да се ради о задужењима у ЦХФ, иако прави извор у ЦХФ валути не постоји. На тај начин су извучене милијарде евра из наше земље у земље матице банака без плаћања пореза на добит.

Ово истраживање је потврђено од највећих хрватских стручњака као што је потврђено и службеним подацима од стране Хрватске народне банке. Вољни смо вам то и накнадно доставити уколико сте заинтересирани. Исти образац понашања примењен је у свим земљама региона па и шире.

Позив Премијеру Вучићу да следи пример Хрватске

Удруга Франак активно прати сва догађања у суседству. Приметили смо да и у другим земљама региона, па тако и у Србији, уопште не постоји свест и одговорност централне банке и њихових водећих људи. Могло би се чак поставити питање стручности људи који воде централну банку, а који игноришу или не познају основне економске појмове у смислу управљања ризиком, а који укључују и валутни и каматни ризик.

Такођер смо уочили, иако су били понуђени неки неповољни модели решавања проблема у Србији од стране извршне власти, да политичари такође нису свесни бити тј. суштине овог проблема. Све то има последице на друштво у целини и на економију државе у којој се проблем не решава на највишем нивоу.

Стога вас господине Вучић позивамо да сагледате овај проблем као целину те следите пример Хрватске, Црне Горе, Мађарске, те и ви кренете у смеру хитног и квaлитетног решавања проблема дужника у вашој земљи. Грађани су темељ сваког друштва. За јаке и стабилне банке потребно је имати јако и финансијски стабилно друштво. Грађани не смеју бити остављени на ветрометини, препуштени сами себи и самосталном организовању јер је јасно да се ради о банкарском производу који је кориснике кредита у свим земљама у којима је пласиран егзистенцијално угрозио довевши их у ситуацију дужничког ропства.

Наглашава се притом како Уговор о кредиту, сукладно позитивним правним прописима није и не може бити шпекулативан производ да једна уговорна страна (банка) шпекулише на терет друге стране (грађанин). Улог је притом сама егзистенција тих истих грађана те њихово право на људско достојанство, право на зараду и материјалне услове којом би омогућио себи и породици слободан и достојан живот, социјалну сигурност, подмирење основних животних потреба, односно право планирања своје будућности и будућности своје породице.

Напомињемо како не постоји држава у свету од Аустралије, Исланда, Кипра, Мађарске, Пољске, Црне Горе, Хрватске у којој су банке саме понудиле икакво решење овог проблема. Све док их на то нису присилиле законодавна и судска власт. У вашим рукама је решење целог проблема те верујемо да сте свесни да ће све земље у којима је планиран овакав производ (кредит индексиран у ЦХФ), у складу са смерницама Европске Уније све овакве кредите у коначници конвертовати у домаће валуте или у евро валуту.

Апелујемо стога, како је у наводу речено, управо на Вас као носитеља највише функције извршне власти али и као грађанина да предузмете све одговарајуће кораке који Вам стоје на располагању за коначно и трајно решење овог проблема.

Овим путем дајемо велику подршку свим оштећеним ЦХФ дужницима у Србији, а поготову онима који данас траже своја права на хладним улицама Београда.

Удруга Франак

***

Биљана Диковић: Ако некоме до сада није било сасвим јасно, после упућивања овог отвореног писма Удружења ФРАНАК Премијеру Вучићу сасвим је очигледно и најширој јавности ко би, због чега и на који начин требао да реагује.

Часлав Кузмановић: Тако је, у складу са постојећим захтевима опљачканих грађана, то су пре свега – премијер Србије, гувернер Народне банке, министар финансија, тужилаштво, а по потреби део Полиције задужене за организовани финансијски криминал.

Биљана Диковић: Ипак премијер Вучић изјављује да се не могу испунити сви захтеви грађана али да ће се некакво решење тражити а које није на штету других… Ово је видљив „напредак“ јер је у јануару ове године изјавио да „ФРАНАК НИЈЕ ПРОБЛЕМ ДРЖАВЕ“.

Часлав Кузмановић: Типична политичка изјава: „вуци сити а овце на броју“. Треба да знамо да су ти други банке, и њихова штета би се састојала само у томе што не би не би узели ничим заслужен екстрапрофит остварен злоупотребом валутне клаузуле у ЦХФ.

Биљана Диковић: Гувернер НБС, Јоргованка Табаковић изјављује да је урадила што је могла и да је њена највећа брига стабилност банкарског система…

Часлав Кузмановић: Изјава је сасвим у складу са њеном позицијом на челу установе која је претворена у шалтер и статистички биро ММФ-а.

За будућу судбину свих грађана Србије а посебно оних који било коме и било колико дугују, опасна је изјава финанс-јаничара тј. министра финансија доктора Душана Вујовића.

bankari-toso

Биљана Диковић: Ако је веровати објављеним вестима Душан Вујовић је изјавио неколико „вести из несвести“, како ми то, обични грађани умемо да назовемо: да су грађани сами изабрали уговоре о кредиту, да држава у то не треба да се меша, и да банке не могу променити своју суштину (!?). Да ли ово оправдава и објашњава голготу дужника?

Часлав Кузмановић: Видите, кад кажете Вујовић – онда морате пре свега имати у виду да се ради о особи која је своју заслужену пензију дочекала у Светској банци, о особи за коју не постоје тајне у свету финансија и о особи која је засигурно свесна да је пљачка постојала и да и даље траје. Позивање на „светињу уговора“ гура нас у цивилизацију оних који поседују уговор у коме пише да је Менхетн купљен од Индијанаца за две шаке стаклених ђинђува. Дакле, није отет.

Мислим да је тим поводом важна порука Владана Глишића, председника покрета Народна мрежа, упућена јавности приликом недавне подршке члановима удружења ЕФЕКТИВА. Грађани задужени кредитима индексираним у страној валути (ЦХФ) не траже максимум својих права. Максимум би био проглашење девизне клаузуле неуставном, што она и јесте, а то би за последицу имало поништење свих уговора о кредиту са девизном клаузулом. Они траже компромисно решење, које је и даље за њих ризично али тренутно подношљиво.

Грађани су свесни да постојећа власт не држи ни нож ни погачу, ни со ни соланик, и да би нам светски банкстери тешко замерили што за толике године тихе окупације још увек нисмо свој Устав прилагодили њиховим потребама.

Биљана Диковић

Биљана Диковић

Биљана Диковић: Хвала Вам на разговору, уз поруку за крај оштећеним грађанима у економски окупираној земљи, чија је једна од драстичних последица трајно нарушено здравље нације…

Часлав Кузмановић: Хвала Вама на интересовању, ово је заиста важна, тренутно горућа тема у Србији, земљи осиромашених грађана. Моја порука је да грађани траже максимум права, од премијера и надлежних власти да се поступи као што су то решили у Хрватској. Хитно и трајно решење је на корак, да се грађани законски заштите од банкарских пљачки тако што ће их извући из банкарског ропства у који су доведени у заблуду упали, јер је доказано кршење Закона о облигационим односима и нарушавање основних људских и потрошачких права дужника. ЗАХТЕВАТИ да се кредити „конвертују“ из франка у евро НА ДАН ИСПЛАТЕ КРЕДИТА тј. на дан задужења грађана, и то је онда решена ствар!

за СРБски ФБРепортер разговарала Биљана Диковић

Наслов: Стање ствари

(ФБ Репортер, 10. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6GDCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Изванредно значајна тема и добар интервју. Међутим, кога је брига у овој земљи за муку и неслободу обичних и сиромашних људи. Од мондијалистичке приче о људским правима и у овом случају нема ништа. Кад треба стварно барем нешто учинити за та права – цела доктрина претвара се у пепео и прашину.

    Битно је једино да по налогу Меркелове (која је само роб роба свечевог) Србија треба да заштити некаква права измишљених избеглица црне боје коже и исламске вере у измени демографске слике и коначне дестабилизације Србије…

Оставите коментар