СПЦ: Христов крст на тоалет папиру у Скупштини је богохуљење

Синод Српске православне цркве упутио најоштрији протест Скупштини Србије поводом вести да се у парламенту нашао тоалет-папир на коме је нацртан Христов крст, а тај гест врх српске цркве је оценио као богохулан и затражио проналажење починилаца.

Епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ (Фото: Н. Неговановић)

Епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ (Фото: Н. Неговановић)

„Свети Архијерејски Синод упућује најоштрији протест Скупштини Републике Србије поводом вести агенције Бета да се у највишем представничком телу наше државе налази тоалет-папир на коме је нацртан Христов крст. Од руководећих личности Народне скупштине, као и од надлежних државних органа, Свети Архијерејски Синод очекује да пронађу и јавности саопште име и презиме починиоца овог богохулног недела које на најгрубљи могући начин вређа не само хришћане – православне, католике  и протестанте – него и сваког верника, па и сваког човека здраве памети”, наводи се у саопштењу СПЦ које је медијима доставио епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ.

У тоалету Скупштине Србије појавио се тоалетни папир са знаком забрањеног десничарског покрета Образ на којем се налази и Христов крст. Један од посланика, који је желео да остане анониман, послао је фотографију на којој се види ролна тоалет папира са одштампаним знаком Образа.

Један од посланика, који је желео да остане анониман, послао је фотографију на којој се види ролна тоалет папира са одштампаним знаком Образа, објавила је агенција Бета.

„То је спонтана реакција грађана и народних посланика на рушилачки поход Образа протеклог викенда у Новом Саду. То је један санитарни пробој медијске блокаде”, пренела је Бета речи тог посланика.

Према његовим речима, пошто је Образ забрањена организација, то значи да она практично не постоји, па самим тим и симбол те организације не представља ништа и може бити стављен било где, навела је његове речи агенција Бета.

П. О.

(Политика, 2. 12. 2015)

Тоалет-папир са знаком „Образа“ у Скупштини

У тоалетима Народне скупштине данас се нашао и тоалет-папир са знаком десничарске организације „Образ”. По кулоарима се прича да је то „масло” ЛСВ, али посланик Ђорђе Стојшић негира да су они поставили папир

Фото: Новости

Фото: Новости

Тоалет-папир са знаком десничарске организације „Образ“ могао се данас видети у тоалетима Скупштине Србије. Иако се званично није јавио кривац за овај гаф, незванично се могло чути да иза несвакидашњег потеза стоје парламентарци ЛСВ. Наиме, трибуни Ненада Чанка били су љути због скупа који је „Образ“ недавно одржао у Новом Саду, на којем је згажена застава ЛСВ. Тада је речено да симбол ЛСВ одлично може да послужи за брисање ципела, па су окупљени то и урадили.

Међутим, посланик ЛСВ Ђорђе Стојшић каже за „Новости“ да није тачно да су лигаши поставили папир и додаје:

– Чули смо у холу за тај папир. Пошто је „Образ“ забрањен, можда су почели да се финансирају од продаје ролни.

С. С. Р.

(Вечерње новости, 1. 12. 2015)

Образ: Подршка протесту СПЦ због скрнављења Христовог крста у Скупштини

Покрет ОБРАЗ у потпуности подржава саопштење Српске Православне Цркве у коме се најоштрије осуђује богохулно скрнављење Христовог монограма — познатог и као Крст Цара Константина — у Скупштини Србије:

„Свети Архијерејски Синод упућује најоштрији протест Скупштини Републике Србије поводом вести агенције Бета да се у највишем представничком телу наше државе налази тоалет-папир на коме је нацртан Христов крст. Од руководећих личности Народе скупштине, као и од надлежних државних органа, Свети Архијерејски Синод очекује да пронађу и јавности саопште име и презиме починиоца овог богохулног недела које на најгрубљи могући начин вређа не само хришћане — православне, католике и протестанте — него и сваког верника, па и сваког човека здраве памети.“

Христов монограм потиче из IV века, тачније из 312. године, када га је Свети Цар Константин Велики ставио на заставе, штитове и кациге својих војника пред одлучујућу битку са тиранином Максенцијем, и то након што му се сâм Господ Исус Христос јавио у сну. Крст Цара Константина чине укрштена грчка слова Х (хи) и Р (ро) — почетна слова речи Христос — док су са леве и десне стране слова A (алфа) и Ω (омега), по речима Господњим: „Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Крај“. Због тога се овај знак још носи назив Христов монограм или једноставно Хи-Ро и представља симбол победе свих који су са Христом и за Христа. Христов монограм у знамену Србског ОБРАЗА преузет је са једног дискоса (литургијског предмета) из V века; особен облик слова алфа и омега (ω је „мала“ верзија „великог“ Ω) управо носи печат тога времена.

obraz-550

ПС: Супротно злонамерним тврдњама скрнавитеља Христовог крста, Покрет Србски ОБРАЗ није забрањена организација, већ уредно делује у складу са Законом о удружењима грађана. Настао је 2012. године, након што је Уставни суд, упркос противљењу неколицине часних судија, под политичким притиском режима Бориса Тадића избрисао из регистра дотадашњу организацију „Отачаствени покрет ОБРАЗ“.

Председник Покрета Србски ОБРАЗ
Младен Обрадовић

(Стање ствари)

Ђакон Ненад Илић: Тоалет папир и обраћање Скупштини

Без обзира шта мислио о односу Цркве и државе у Русији, потпуно сам остао фасциниран обраћањем патријарха Кирила у Думи, почетком ове године. Заиста историјски говор и пример који треба проучити. Како се прекидају међусобни сукоби и како се обухвата сопствена историја са свешћу о грешкама али непристрасно, тако да се може наставити даље.

А наша Црква комуникацију са скупштином креће преко тоалет папира. Што је много много је!

Захтевајмо да се неко у име наше Цркве овако обрати скупштини, а од скупштине да то саслуша. Све остало је јадно.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Историјски говор руског патријарха Кирила у Државној Думи – поучан и за Србију (Факти, 28. 1. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6C6Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Осим недопустивог светогрђа у Народној Скупштини, за које на жалост нико неће одговарати, потез ЛСВ-а је најобичнија комунистичка свињарија.
  Послушао сам савет ђакона г. Илића и почео да читам сажетак историјског говора патријарха РПЦ г. Кирила у Државној Думи. Нисам доспео даље од тачке 1.: „Поглавар РПЦ оценио да је Древна Рус народу донела – ВЕРУ, период Руске империје – ДРЖАВНОСТ, Октобарска револуција – идеју ПРАВЕДНОСТИ, совјетски период – идеју СОЛИДАРНОСТИ, а Путинова епоха – ДОСТОЈАНСТВО“.
  За Древну Рус је у праву, али зар је период Руске Империје донео само државност? Па – практично све чиме из културе и цивилизације данас имају да се хвале, а заиста имају чиме, је баш из периода Руске империје, а не из доцнијих периода!
  Сада долазимо до такозване “Октобарске револуције“ – зар је она донела идеју ПРАВЕДНОСТИ? Ако је праведност намерно изазвани хаос током Првог светског рата који је ишао једино у корист Немачке, као и море проливене крви током вишегодишњег грађанског рата, онда је то врло бизарно схватање праведности.

  Совjетски период је донео идеју СОЛИДАРНОСТИ? Можда – уколико се под тим подразумевају насилна колективизација, Голодомор са милионима мртвих, Гулаг са милионима заточених, мучених и убијаних, увођење пасоша за путовања унутар земље, што је онемогућавало слободна путовања (сељаци су дуго времена били практично враћени у ситуацију “крепостных крестьян“ – само су се називали колхозницима), а о слободном изласку из земље се могло само маштати, увођење цензуре над мишљењем и стварањем, стварање посебне привилеговане класе апаратчика са посебним системом снабдевања у свеопштој беди и немаштини – онда добро, онда је то нека нова “солидарност“.
  Г-дин Илић наводи да је тај говор пример „Како се прекидају међусобни сукоби и како се обухвата сопствена историја са свешћу о грешкама али непристрасно, тако да се може наставити даље“.
  Не слажем се с његовим закључком, и сматрам – а сигуран сам да се са мном нико од коментатора неће сложити, да се не ради о неким „грешкама“ него о природи комунистичког система, и да се без темељне лустрације и уклањања комунистичких аберација нема куда настављати.

 2. Through our press investigation, we discovered that the photography and all this action was a manipulation, a blasphemy against the Church, and also to discredit a party.

  You have the proof here:

  http://lonews.ro/manifestari-ateiste/21461-incredibil-insemnele-bisericii-pe-hartia-igienica-din-toaleta-parlamentarilor-lacasuri-ortodoxe-demasca-manipularea-ateista.html

Оставите коментар