Владика Качавенда: И даље мирно спавам

Пензионисани епископ за „Новости“, о оптужбама да је крив за страдање младог богослова. Бојан Јовановић се поиграва са туђим емоцијама, болом и патњом. Полиција и тужилаштво ме нису звали ни на информативни разговор

kacavenda-san

Црква је за све ово што је ових дана говорио Бојан Јовановић о мени знала и пре него што сам, на сопствени захтев, пензионисан. Ни на који начин нисам кажњен од највиших црквених органа, већ сам мирно наставио да живим као пензионисани епископ у Бијељини, чиме је Црква о свему што ми се сада у делу јавности ставља на терет рекла своје. Уосталом, видели смо и како су на све те оптужбе одреаговала тужилаштва од Бијељине до Бањалуке, Источног Сарајева и Сарајева.

Овако је пензионисани владика Василије Качавенда, за „Новости“, прокоментарисао оптужбе које се ових дана поново спомињу у делу јавности по којима је он сексуално злостављао младог богослова Милића Блажановића, који се после тога, наводно, разнео бомбом у манастиру Папраћа код Шековића.

Како је рекао, никада га нико ни из полиције, ни из било којег тужилаштва, није звао ни на информативни разговор, а камоли нешто више.

– Све је то лако провериво. То, ваљда, говори да је једно износити инсинуације, играти на карту поигравања са туђим емоцијама, болом, патњом и тугом и све то добро „смуљати“ за јавност, а друго имати озбиљну аргументацију која би поткрепила било овако озбиљне оптужбе.

Пензионисани епископ зворничко-тузлански рекао је за наш лист и да не жели, ни на који начин, више да медијски полемише са Београђанином Бојаном Јовановићем, јер је против њега „поднео неколико тужби надлежним судовима у Београду“.

Владика Василије, како каже, очекује да се све што Јовановић истиче „разјасни, објасни и утврди на судовима, што би онда представљало коначну реч у овом случају“.

– Дубоко верујем у правосуђе Републике Србије. На правду нико не би требало и не сме да буде имун, па, наравно, ни владика Василије. Мирно спавам, опуштен сам, чиста ми је савест и тако дочекујем не само суђење, већ сваки нови дан. Свашта сам ја, поред којекаквих неоснованих оптужби на свој начин, протурио преко главе, укључујући и три мождана удара и два инфаркта, па ме ево у животу, Богу хвала.

Упитан да каже како, бар у најкраћем, доживљава оно што је чуо о себи на ТВ, две вечери узастопно, он каже:

– То је све за згражавање и гађење. Чисте инсинуације и ништа више. Суд је, опет се враћам, једино и право место где ће се чути истина. Надам се, после окончаних суђења, да ће и јавност бити заинтересована да чује другу страну, али не од мене, већ од судова, који ће установити истину.

Он није желео да коментарише наводе многих, и дела медија, како се Бојан Јовановић шета у мантији, пошто га је он својевремено рашчинио. За њега је „прича оца Серафима“ само остала да се рашчивија пред судом и Београду и ништа више од тога.

ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ НА РАЧУН ВЛАДИКЕ

Ђакон Бојан Јовановић у емисији „Живот прича“ на ТВ Прва оптужио је владику Качавенду за педофилију, оргијање и умешаност у смрт младог богослова Милића Блажановића. Дечак се у мају 1999. године у манастиру Папраћа код Шековића наводно разнео бомбом. Његова породица је тада сведочила да Милић више није могао да поднесе вишегодишње злостављање од стране владике.

Према званичној верзији, Милић се убио у својој соби у манастиру Папраћа. Породица покојног Милића, међутим, прича да је дечак силован првог дана када је отишао на пријемни испит за богословију код владике Качавенде. У наредне две године више пута је злостављан, а владика је организовао његово убиство како би прикрио обљубу, тврдила је породица Блажановића.

Цео текст прочитајте на сајту Новости

В. Митрић

(Вечерње новости, 20. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6sGCategories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар