ЕФН поздравља ограничење емитовања ријалити емисија

Ријалити у етру тек после 23 часа

Ова одлука Савета РЕМ-а ступиће на снагу почетком следеће недеље, чим Министарство културе и информисања да сагласност

rijaliti-srbija

Од следеће недеље сви ријалити програми попут „Великог брата”, „Фарме” и „Парова” биће емитовани тек од 23 часа, казао је за „Политику” председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Горан Караџић.

– Имали смо стрпљења, нисмо желели да нарушавамо уређивачка права, али изрицање мера није дало резултате. Емитовањем толике количине ријалити емисија нарушена је и разноликост програма на основу које су емитери и добили дозволе. Због тога смо на јучерашњем састанку Савета РЕМ-а донели препоруку која је обавештење емитерима да ће морати ријалити програме да емитују тек од 23 сата. Препорука сама по себи није обавезујућа, али она претходи упутству које се мора поштовати – објашњава Караџић за „Политику”.

Председник Савета РЕМ-а очекује да ће ова забрана ступити на снагу већ почетком следеће недеље, то јест чим Министарство културе и информисања да сагласност. На јучерашњем састанку Савета требало је да се расправља и о захтеву за укидањем ријалитија „Фарма” који је поднео тужилац Драган Јовановић из Основног јавног тужилаштва у Младеновцу. Међутим, овај захтев није разматран јер се тужилац Јовановић позивао на Закон о радиодифузији који више не важи.

У РЕМ-у је јуче требало и да се суоче власник телевизије Пинк Жељко Митровић и власник Адрија медија групе Александар Родић. Али, Родић се није појавио, иако се управо он обратио РЕМ-у због, како је тврдио у пријави, „повреде личног интереса” на телевизији Пинк.

– Шест од осам чланова Савета гласало је да се поступак обустави, будући да се Александар Родић није појавио иако му је позив достављен – каже Караџић.

В. М. А.

(Политика, 20. 11. 2015)

ЕФН поздравља ограничење емитовања „ријалити“ емисија

efn-logoЕвроазијски форум новинара (ЕФН) поздравља одлуку Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да ограничи емитовање „ријалити“ програма, што је корак за који се ЕФН залаже од раније. Подсетимо, РЕМ је одлучио да „ријалити“ емисије могу да буду емитоване након 23 часа, а одлука би, како се очекује, требало да ступи на снагу следеће недеље.

Евроазијски форум новинара позива тужиоца Драгана Јовановића из Основног јавног тужилаштва у Младеновцу да не одустане од захтева за укидање скаредног „ријалити“ програма „Фарма“, без обзира што Савет РЕМ-а његов захтев није разматрао, под образложењем да се тужилац Јовановић позивао на Закон о радиодифузији који више не важи.

Евроазијски форум новинара више пута је указивао на неизмерну штету коју скаредни „ријалити“ програми причињавају српском друштву. Одлуку РЕМ-а посматрамо као први корак ка уклањању неморала, промискуитета, промоције криминалаца и примитивизма са телевизијских екрана у Србији.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6s0Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар