ИН4С: Подржавамо протесте јер су народни бунт против криминала који је заробио Црну Гору

Портал ИН4С, чија је мисија јачање критичке свијести и стварање демократске јавне сфере у Црној Гори, подржава протесте чији је циљ стварање услова за прве слободне и демократске изборе.

PG-protest-601

Подржавамо протесте, јер је у питању народни бунт против криминала који је заробио Црну Гору.

Подржавамо протест против оних који су довели Црну Гору до правног и економског слома, који су омогућили да привилеговани појединци буду изнад закона, односно да њихово безакоње буде некажњено.

Подржавамо протесте против оних који нападају Цркву, српски језик, ћирилицу и који су признали лажну државу Косово.

Подржавамо протесте против оних који су завадили право и правду, који су посвађали браћу.

Подржавамо протесте против оних који су претворили Црну Гору у земљу неслободе и неправде.

Зато – слобода или ништа!

(ИН4С, 15. 11. 2015)

Свијетла слободе против режимске таме

Демократски фронт организовао је у недјељу вече величанствен протестни скуп, са којег је поновљен захтјев за формирање прелазне владе, чији би циљ био организовање првих фер и слободних избора.

Функционери и активисти ДФ-а, заједно са другим опозиционим политичким субјектима, нестраначким активистима и многобројним слободним народом исказали су још једном бунт према режиму.

Окупљени су минутом ћутања одали пошту страдалима у Паризу, Бејруту, Сирији, путницима из руског авиона.

Protest-15.-novembar-baklje

Први се обратио посланик ДФ-а Славен Радуновић, који је поручио окупљенима: ”Ви сте ноћна мора Мила Ђукановића”.

Јанко Вучинић рекао окупљенима да ”институције само служе диктатору и криминалним структурама да се иживљава над народом” и поручио да Ђукановић броји последње дане на слободи.

Небојша Медојевић (ДФ) поручио да Црном Гором влада диктатор који трује свој народ, али да иза протеста народа стоји правда и истина.

”Ми смо војска слободе!”, нагласио је Медојевић.

Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а је казао да режим нема одговор на ненасилну борбу ида треба бити само упоран до њиховог пада.

protest-novembar-01

Испред нестраначких активиста је говорио и Владимир Вукићевић који је рекао да је дошао крај болесном режиму ”тровача” Црне Горе.

Такође је прочитано писмо подршке Зорана Мустура, повријеђеном од стране маскираних хулигана док је спречавао да дође до инцидената са полицијом у протестној шетњи 18.октобра и аудио порука Мија Мартиновића, који је брутално пребијен у ноћи 24. октобра од стране режимских батинаша.

После пригодних говора, грађани су вечерас формирали ”живи ланац” у Подгорици и опколили институције. Скуп је протекао мирно.

”Живи ланац” је формиран по претходно утврђеном плану ДФ-а: Улицом Новака Милошева, Балшићевом, улицом Слободе, Карађорђевим парком, булеваром Светог Петра Цетињског, улицом Станка Драгојевића и Бокешком.

Посланик ДФ-а Милан Кнежевић поновио је захтјеве ДФ-а у вези пада актуелне владе и позвао на дијалог све парламентарне субјекте, али и нагласио да је једина тема о којој се може причати прелазна влада.

ДФ је за 28. новембар најавио велики скуп у Никшићу.

Protest-15

Гојко Раичевић: Нећемо се бавити бијесним псима већ керовођама

Доста је било. Због опасног противника, а слободно могу рећи и непријатеља, морамо бити паметни, и морамо се наоружати – стрпљењем, јер храброст није довољна за смјену ове и овакве власти. Таква власт је прво дијелила, али на крају после четврт вијека својом бруталношћу спојила Мија Мартиновића, Црногорца и мене Србина, иако смо порасли у истом кварту, Преко Мораче, изјавио је уредник ИН4С портала, Гојко Раичевић.

Раичевић је додао да се неће бавити бијесним псима који су, као пуштени из веза, тукли и тровали свој народ прошлог мјесеца, већ керовођама.

”Обавеза свих нас је да не заборавимо и да њих подсјећамо на несојлук који су направили. И то, због Зорана Мустура који је умало платио главом у намјери да заштити униформисаног полицајца. Због Зорана и Мија Мартиновића и њихових најближих који су и данас са нама овдје и свих који су били жртве полицијске бестијалности прошлог мјесеца”, додао је Раичевић на вечерашњем скупу.

”Али како у свему лошем има и нешто добро, тако и та дешавања имају и добру страну.”

”Наизглед неспојиво је спојено, и постигнута је формула како да се наши народи ослободе од власти састевљене од, прецизан сам, идеолошких и националних конвертита, лажова, шверцера диплома, шверцера регистарских таблица, ситних лопова, озбиљних лопова, криминалаца и озбиљних криминалаца”, закључио је Раичевић у свом обраћању.

Један од инспиративнијих описа атмосфере са овог јединственог протеста је био коментар грађанског активисте Луке Радоњића:

”Какав Буенос Ајрес у Подгорици! Хиљаде и хиљаде слободних грађана и грађанки на спектакуларном перформансу, зид сачињен од људи, од слободе, од наде, од живота. Препун трг, па улице повезане људима, са свијећама у рукама а онда бакље се пале, мрак се гаси, Црна Гора се диже образ и себе да спаси! Пламен бакљи који се простире Булеваром, кроз парк, осваја улицу Слободе, захвата Бокешку, Бул. Станка Драгојевића – опкољавање корупираних институција. Ватрено, моћно, величанствено, за памћење! Јако и сложно, ДО СЛОБОДЕ!”.

(ИН4С, 16. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6pwCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар