Владимир Путин: ИД се финансира из 40 земаља, укључујући земље Г-20

Председник Владимир Путин је на Самиту у Турској показао колегама у Групи 20 фотографије цистерни „Исламске државе” начињене из космоса и авиона, јавио је „Интерфакс” у понедељак, 16. новембра.

Фото: Политика

Фото: Политика

Путин је колоне на снимцима упоредио са цевоводном. „Колона цистерни се протеже на десетине километара тако да са висине од 4000-5000 метара оне нестају иза хоризонта”, изјавио је он на брифингу за новинаре о резултатима Самита, истакавши да је неопходно спречити незакониту трговину нафтом којом се бави „Исламска држава”.

Руски председник је такође саопштио да је колегама у Г-20 изнео податке о каналима финансирања тероризма.

„Навео сам примере везане за наше податке о финансирању различитих огранака ИД од стране физичких лица. Финансирање, како смо утврдили, долази из 40 земаља, укључујући неке од земаља које су чланице Г-20”, изјавио је Путин. Шеф руске државе је додао да се о овом питању дискутовало и да је оно од изузетне важности за борбу против тероризма.

У октобру је агенција Associated Press, позивајући се на изјаве америчких званичника и изворе у ирачкој обавештајној служби, саопштила да приходи „Исламске државе” од продаје нафте добијене на територијама Сирија и Ирака које она држи под својом контролом достижу 50 милиона долара месечно. Агенција је истакла да је продаја нафте највећи извор прихода за терористе и да им омогућава да под контролом држе освојене територије.

Према подацима неименованих извора из Ирака, цене нафте ИД крећу се од 10 до 35 долара по барелу, а производња је око 30 000 барела дневно у Сирији и од 10 000 до 20 000 барела дневно у Ираку. Нафту од ИД купују шверцери који је препродају посредницима у Турској или у рејонима Ирака где живе Курди.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 16. 11. 2015)

Г20: Упозорење на акутни и све већи прилив терориста

Светски лидери упозоравају на „акутни и све већи прилив страних бораца терориста” и договорили су се да ће појачати безбедност авиосаобраћаја, наводи се у нацрту саопштења са самита групе 20 најразвијених економија света (Г20) у Анталији у Турској.

У нацрту саопштења, у који је агенција АФП имала увид, истиче се да су се светски лидери договорили да ће размењивати обавештајне податке и пратити преласке граница.

Светски лидери су на Самиту Г20 истакли да ће одлучно да одговоре на терор Исламске државе у Паризу – амерички председник Барак Обама је то насиље назвао „нападом на цивилизован свет”, а руски председник Владимир Путин је позвао на „глобалне напоре” у супротстављању таквој претњи.

„Небо се помрачило ужасним нападима који су се одиграли у Паризу”, рекао је Обама по доласку у Анталију.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, домаћин самита, рекао је да ће лидери упутити „снажну поруку” у вези са борбом против међународног тероризма, али није прецизирао тачне кораке.

Путин је позвао на јачање напора у борби против тероризма, наводећи да та борба мора да се води у складу са међународним правом, Повељом УН и сувереним правима и интересима сваке државе, пренела је агенција АП.

Самит Г20 почео је минутом ћутања у помен жртвама терористичких напада у Паризу и Анкари.

Председник Турске рекао је, отварајући самит Г20, да је очигледно да постоји блиска веза између економског и безбедносног поља, као и да су напади у Паризу још једном показали да економски проблеми зависе од политичких, социјалних и културних питања.

(Политика/Искра, 16. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6pGCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар