Протест „Стоп продаји Телекома“, четврти пут

„Ни четврти пут нећемо дати Телеком“

Неколико хиљада људи протестовало је испред Владе Србије против приватизације Телекома Србије. Организатори: Има нас 10.000. МУП: На протесту 2.300 људи

telekom-protest-ulica-5

Протест под називом „Стоп продаји Телекома“ испред зграде владе почео је око поднева интонирањем химне, а окупљени су носили државне заставе и заставе синдиката који су организовали скуп – Јединственог синдиката Телекома Србије и Синдиката Телекома Србије.

Представници два репрезентативна синдиката Телекома Србије су, током протестног скупа испред зграде владе, оставили писмо у којем траже да се хитно обустави продаја тог предузећа.

Представници организатора протеста обавестили су окупљене да су писмо оставили испод врата улаза у Владу Србије, пошто никога није било на пријавници.

„Ми смо своје испунили и мислим са смо на правом путу да спречимо продају Телекома“, рекао је председник Синдиката Телекома Србије Мирослав Јоксимовић, на крају протеста који је завршен испред зграде Председништва Србије.

На протестном скупу „Стоп продају Телекома“ испред Владе Србије, Јоксимовић и председник Јединственог синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић поручили су Влади Србије да то предузеће успешно да послује и у садашњем власништву и да испуњава све обавезе према држави и грађанима, а потенцијалном купцу да није добродошао.

Како је истакао Јоксимовић, против продаје Телекома је, према свим анкетама, 65 одсто грађана Србије, 22 одсто је неопредељено, а само 13 одсто је за продају.

Он је истакао да не постоји ни један аргумент за продају Телекома и позвао Вучића да јасно каже ако постоје притисци да се то уради.

„Знамо сви да пунимо буџет преко 10 одсто, знамо да преко 140 милиона евра имамо добит, знамо да највише инвестирамо у региону. Ни један динар не узимамо од државе, дали смо прошле године две дивиденде држави уместо једне“, рекао је председник Синдиката Телекома Србије. Он је рекао да би Телеком имао профит од 300 милиона евра, кад не би мора да враћа дуг који је направио купујући за државу телекоме и РС и Црне Горе.

Подсетио је да је садашњи покушај продаје Телекома четврти пут, односно да је свака влада то покушавала, почевши од 1997. године, и да су синдикати сваки пут успевали да то спрече.

telekom-protest-ulica-4

Председник Јединственог синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић је истакао да је данашњи скуп организован како би „уручили Влади Србије писмо да Телеком не буде продат“ и подсетио да је Влади већ уручена петиција са око 100.000 потписа против продаје државног телекомуникационог предузећа.

Он је рекао да је Телеком Србије „озбиљна компанија која успешно послује“ и да би била „историјска грешка да се прода“. „Ми смо стварали ту фирму, годинама успешно пословали и дошли у ситуацију да се сада бринемо за њен опстанак, односно да сачувамо оно што су радници поштеним радом постигли и зарадили“, рекао је он.

Кандић и Јоксимовић су поручили да Телеком Србије једно од најбољих телекомуникационих предузећа у Европи по свим параметрима и истакли да би, поред радних места радника, у случају продаје била угрожене и егзистенција домаћих фирми које сарађују са Телекомом.

Страни купац би, истакао је Јоксимовић, довео стране компаније и не би било посла за домаће. Он је рекао да није ни јасно колико се продаје и да је цена која се спомиње у медијима за 20 одсто нижа него код претходног покушаја продаје Телекома.

Јоксимовић је позвао премијера Александра Вучића да „пресече“ и обустави продају, подсећајући да је Вучић док је био у опозицији био противник приватизације Телекома.

Према процени организатора, председника Синдиката Телекома Мирослава Јоксимовића, на скупу испред Владе Србије окупило се око 10.000 људи, док се према проценама полицајаца окупило 2.300 људи. На протестима против продаје продаје Телекома, поред чланова оба репрезентативна синдиката, били су и лидери Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић и Двери Бошко Обрадовић, лидер Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић, активисти Српске народне партије (СНС), као и представници Синдиката Јавног предузећа Рудници Ресавица.

telekom-protest-ulica-6

Протест је почео код цркве Светог Марка, одакле се колона око поднева спустила до Владе Србије, а од тамо су се противници продаје Телекома упутили до зграде Председништва Србије. Саобраћај је прекидан како се колона кретала, а протестну шетњу и скуп обезбеђивале су јаке полицијске снаге.

Агенција за приватизацију Србије објавила је 3. јула позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји капитала Телекома Србије, а понуде би требало да буду објављене 16. новембра.

(Бета-Танјуг)

Више хиљада чланова синдиката и грађана испред зграде Владе Србије протестовало против продаје Телекома

Београд – Више хиљада грађана и чланова синдиката учествовало је у протестној шетњи против најављене продаје „Телекома Србије“. Окупљени су се од Цркве Светог Марка прошетали до зграде Владе Србије, где је одржан протест.

Агенција за приватизацију Србије објавила је 3. јула позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји капитала Телекома Србије, а понуде би требало да буду објављене 16. новембра. Према анкетама јавног мњења, огромна већина грађана Србије се против приватизацији Телекома, као најважнијег државног привредног ресурса.

Протест под називом „Стоп продаји Телекома“ испред владе почео је око поднева интонирањем химне, а окупљени носе државне заставе и заставе синдиката који су организовали скуп – Јединственог синдиката Телекома Србије и Синдиката Телекома Србије.

Учесници скупа против продаје Телекома Србије блокирали саобраћај у централним градским улицама.

Због протеста који су организовали противници продаје Телекома Србија у центру Београда саобраћај се одвија отежано.

Демонстранти су блокирали саобраћај у улицама: Кнеза Милоша, Немањиној и Краља Милана.

Представници два репрезентативна синдиката „Телекома Србије“ су током протестног скупа испред Владе, оставили писмо у којем трже да се хитно обустави продаја тог предузећа.

Председници Јединственог синдиката Телекома Србије и Синдиката Телекома Србије, Славољуб Кандић и Мирослав Јоксимовић, поручили су на скупу да „Телеком“ није за продају, јер је то предузеће које добро послује и испуњава све обавезе према држави и грађанима.

(Агенције-НСПМ, 11. 11.2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6lLCategories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар