Владимир Путин: Треба да познајемо и да поштујемо своју историју без одузимања и прећуткивања

Москва, 4. новембар 2015. г.

Владимир Путин је посетио XIV Црквено-друштвену изложбу-форум «Православна Русија. Моја историја. Од великих потреса до Велике Победе», преноси сајт председника РФ. Изложба ће бити отворена у Мањежу од 4. до 22. новембра.

putin-kiril

Експозиција се заснива на историјским сведочанствима и документима из различитих државних архива и садржи «живе» карте, књиге, анимиране спотове и краткометражне филмове посвећене историји Русије у периоду од 1914. до 1945. године. Организатори изложбе су Московска патријаршија, Министарство културе и Влада Москве.

«Ваша Светости, поштовани пријатељи! Честитам вам отварање годишње изложбе из циклуса «Православна Русија», која је уприличена поводом Дана народног јединства, – рекао је руски председник отварајући изложбу. – Овај просветитељски пројекат је резултат великог заједничког рада Руске Православне Цркве, водећих научних организација, архива и библиотека, и сведочи о све већем живом и дубоком интересовању за руску историју, за наше духовне корене и изворе. Од срца се захваљујем организаторима и учесницима у изложби.

Централну тему њене велике експозиције представља период од 1914. до 1945. године, епоха светских ратова, револуција и потреса. Тада су подривани обичаји и уништаване судбине, а жртве окрутних друштвених експеримената били су милиони људи.

Али чак и у таквим суровим и тешким условима људи су живели, стварали, откривали и напредовали, а кад би се над домовину надвила опасност – увек су се сећали главног. Били су свесни значаја јединства и слоге, окретали су се вечним непролазним вредностима и узвишеним моралним идеалима. Идеолошки клишеи су се повлачили пред правом, историјском Русијом.

Љубав према домовини била је најјаче осећање које је све побеђивало, надахњивала је, помагала и спасавала. Тако је наш народ преживео Велики отаџбински рат 1941-1945. године и не само да је опстао – већ је сачувао и учврстио државност, донео је мир и ослобођење поробљеним европским народима.

Ове године смо прославили велики општенационални јубилеј – 70. годишњицу Велике Победе; она је постала догађај од огромног историјског и моралног значаја, предмет безусловног поноса и поштовања и симбол херојства народа. То је наша историја. Треба да је познајемо, да је поштујемо без икаквих одузимања и прећуткивања, треба да је се сећамо и да поштујемо њене лекције, да уважавамо и поштујемо искуство прошлости.

Сигуран сам да ће ова изложба која се заснива на истинитим сведочанствима и документима, која је организована уз примену најсавременије технологије, изазвати велико интересовање, да ће занимати младе људе и људе из различитих нараштаја. Тим пре што се неће одржавати само у престоници, већ и у другим градовима наше земље.

Важно је то што ће посетиоци и гости на нов начин моћи да погледају добро познате догађаје и чињенице, да стекну сопствено мишљење о њима и сопствену представу. Још једном свима вама честитам отварање ове изложбе. Желим вам успех и све нај-најбоље.

Срећан вам празник.»

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 5. 11. 2015)

Патријарх Кирил: Кнез Владимир био оснивач нове цивилизације

Москва, 4. новембар 2015. г.

Дана 3. новембра 2015. године на Боровицком тргу је освећен камен-темељац на месту где ће бити подигнут споменик светом равноапостолном великом кнезу Владимиру.

patrijarh-krili-vl

Говорећи на церемонији Његова Светост патријарх Кирил је честитао присутнима изванредан догађај истакавши да се он дешава у години кад се прославља хиљадугодишњица од дана престављења свеца, великој јубиларној години за цео руски свет и за све народе – наследнике древне Кијевске Русије.

«Кнез Владимир је био оснивач нове цивилизације у коју је ушла стара Русија, – истакао је патријарх. – Управо оне цивилизације која је у току векова украшена највећим достигнућима људског духа и људске мисли. И у сећање на овог изванредног владара руске земље, у сећање на равноапостолног кнеза који је крстио наше далеке претке, подижемо споменик у центру Москве.»

«Овај догађај треба да сведочи о нашем захвалном сећању, о томе да чувамо у свом сећању све оно што је непосредно везано за данашњи дан. А оно што је учинио кнез Владимир је управо тако повезано са сваким од нас који живимо у Руској Федерацији, у Украјини и Белорусији, и у многим другим земљама чувајући духовно јединство које је проистекло из историјског догађаја који је учинио кнез Владимир,» – истакао је поглавар.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 4. 11. 2015)

Владимир Путин: Нико не може да уплаши руски народ

Москва, 3. новембар 2015. г.

Владимир Путин је посетио изложбу «Дербент, Дагестан, Русија», која ће бити отворена у Државном историјском музеју на Дан народног јединства 4. новембра. После обиласка изложбе Владимир Путин је разговарао с представницима научних, културних, верских и друштвених организација Републике Дагестан, преноси сајт председника Русије.

У току сусрета он је, између осталог, рекао: «Руски народ у целини, а Дагестан тим пре, никад нико није могао да заплаши, то је апсолутно ‘атентат с погрешним средствима’, како кажу правници. Беспесперспективан покушај.

Наш циљ је заиста – и у Сирији, и другде – борба против тероризма, наша делатност се пре свега одвија у овом правцу. Спремни смо да сарађујемо са свим снагама које се боре против тероризма, независно од верске припадности. И на овоме радимо, желим да вас обавестим, прилично интензивно,» – изјавио је председник.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 4. 11. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6ikCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

 1. “Историја је учитељица живота“ и увек нам нуди исти програм, све док га, као народ, не савладамо.
  Програм је увек исти, само се мења сценографија и учесници – извођачи тог програма, у прошлости су то преци, а у будућности су то потомци.
  Гранична лиинија, бесконачно невидљива линија раздвајања је – САДАШЊОСТ.
  Дакле, само из тренутка саадашњости ми смо у могућности да “мењамо“ прошлост /узрок/у позитивном смислу /као програм/, да би у будућности имали очекивану, добру последицу, као потврду да смо ту лекцију из Историје савладали, по Богу и по Људима, и тако поступили, на своју и корист својих ближњих.
  Врло упечатљив пример, за нас православне хришћане, јесте исповест.
  Више него уверљив је пример исповести (што је хришћанима врло блиско), кад
  покајник жали, каје се за учињени грех (лош програм) – мишљу, речју и делом и
  то јавно , пред свештеником, признаје речју –“КАЈЕМ СЕ!”, у потпуном смирењу
  и скрушености.
  Овим “КАЈЕМ СЕ!” (исказано садашњим временом) покајник репрограмира, прекрива новим садржајем грешну мисао, из које су проистекли грешна реч и грешно дело у прошлости.
  Грешну реч и грешно дело не може да опозове из реалног времена и простора (из прошлости), али грешан садржај мисли (која је у виртуелној равни – увек у садашњости) репрограмира, “прекрива”новим садржајем (информацијом) , и више не трпи укоре савести – рђаве последице у реалном простору и будућем (реалном) времену – будућој садашњости.

  Ово је случај када се ради о појединцу, али када је реч о народу, онда,
  да би се овако нешто реализовало, потребно је вратити се на АУТЕНТИЧАН
  ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК, ПРОЖИВЕТИ ГА, ДОЖИВЕТИ, тј. извршити
  РАТНО /ИСТОРИЈСКО/ ПРОИГРАВАЊЕ (у виду штабне, командно-штабне вежбе), анализе, са „проживљавањем“ датог историјског тренутка
  на горе описан начин, са оптималним иновирањем, репрограмирањем ИСТ-
  ОРИЈСКОГ СЦЕНАРИЈА.
  Све оно што у том сценарију није било добро и имало је погубан утицај, треба
  изоставити, а додати онај садржај који би, у датом историјском трнутку, био
  пожељан и добар.
  И тек онда, када је измена тог програма извршена у пршлости, као нека врста
  “покајања“ у случају личне исповести, тек онда можемо очекивати да ће се
  ствари развијати на општу корист, и тек онда можемо рећи и осетити да смо научили /мислима, речима и делом/ лекцију коју је пред нас поставила “ИСТОРИЈА – УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА“!
  Ово није никако фалсификовање, преписивање ИСТОРИЈЕ и порицање чињеница, већ ПРОТИВ ТЕЖА ОНИМА КОЈИ ГРЛАТО ТРАЖЕ ОД НАС ДА СЕ ОДРЕКНЕМО СВОЈЕ ПРОШЛОСТИ, као један од начина вођења СПЕЦИЈАЛНОГ РАТА ПРОТИВ СРБИЈЕ И СРБСКОГ НАРОДА.
  Разуме се , ово важи и за све остале народе, који су на мети непријатеља Бога и Човека.

  Драган Славнић

Оставите коментар