Епископ бачки Иринеј: Владика Јован није суспендован него ослобођен обавеза епархијског архијереја

Irinej-Backi-490Вечерње новости су данас, 3. септембра, на петој страни, објавиле текст под насловом Суспендован владика Јован, који потписују В. М. и Р. Др. Ови новинари су очито прави чудотворци и најбржи маратонци: седница Светог Синода је потрајала готово до шеснаест часова, синодска одлука јуче није била потписана због недостатка времена, али неименовани „саговорник Новости из врха СПЦ“ хита ли хита да им одмах после седнице Синода, ни часа не часећи, саопшти најсвежију црквену новост! Овог пута су новинари Новости предухитрили све остале своје колеге, чак и пословично хитру Жељку из Блица. Честитам им на брзини, али не и на професионалној коректности. Уместо да сачекају званично саопштење Синода или да се обрате Информативној служби Српске Православне Цркве, па макар и не објавили своју вест пре Блица и других, они брже-боље разговарају са неким анонимцем који или не познаје чињенично стање или свесно износи неистину. На тај начин показују површан однос према свом послу, док њихов вајни „лауфер“ показује да нема части и савести, а од црквене свести нема, рекло би се, ни ц ни с.

Владика Јован није, дакле, суспендован нити је „бивши владика нишки“, а владика Теодосије није администратор Епархије нишке. Повод за синодску одлуку није „буна свештеникâ против свог владике“ нити постоји „осињак свештеникâ“. Одлазак епископа Јована у Епархију шабачку није био у оптицају на седници, а митрополит Амфилохије никад није ни помислио, а камоли изјавио да га види као будућег епископа у Буенос Ајресу. Укратко, ниједно тврђење из овог текста није тачно.

Тачно је, напротив, да је Синод привремено ослободио владику Јована обавезâ епархијског архијереја, на његову молбу, а из здравствених разлога, и одобрио му боравак у манастиру Острогу до следећег заседања Сабора, с тим да га епископ рашко-призренски Теодосије дотад замењује у вршењу дужности епархијског архијереја.

Оваква или слична вест, чији садржај јесу чињенице, доликовала би угледном српском листу. Не схватам коме и чему треба да служи препричавање нечијих домишљања и измишљања, полуистина и неистина. Стих „рече ми један чоек“ не може бити покриће ни за новинаре ни за неодговорне „лауфере“, који су дно моралнога дна и онда када мисле да стоје „у врху СПЦ“ или близу тога „врха“. Уосталом, у Цркви постоји само један врх – Богочовек Христос, заједно са Оцем и Светим Духом.

Епископ бачки Иринеј,

члан Светог Синода и портпарол Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 3. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5ziCategories: Преносимо

3 replies

 1. Оваj високо позиционирани екуменац и „портпарол СПЦ-а“ je баш „намазан“!
  Чуди ме да нема и титулу „пабликрилеjшен менаджера СПЦ-а“?
  Новотарац очигледни, прилагодьен „новом“ времену!
  Вучкови преториjaнци му руше вальевску Грачаницу, а он се бави ефемериjaма?!
  Тако му за (не)дела судио Троjни Врх Цркве на коjи се позива!

 2. Генијално! Није суспендован, него „ослобођен обавеза на лични захтев“! Пошто су обавезе=бриге, а бриге могу и да „угуше ријеч, да без рода остане“, предлажем г. Иринеју да се и он мало ослободи обавеза! Верујем да би му лакнуло, а нашу радост ко ће описати! Наравно, искључиво због његове среће.

  А сад нешто мало озбиљније… Па зар стварно мисле да су сви толико мутави, да не разумеју да је владика Јован комотно могао да јавно затражи „ослобођење од обавеза из здравствених разлога“, тј. кад би то било истина?

  Ако ћете већ да нас разваљујете и разглављујете до крајње мере, па МАКАР ИСПОШТУЈТЕ НЕКУ ФОРМУ, мајку му! Умотајте те безбројне лажи макар у вц папир кад већ немате новине, ово заиста постаје мучно.

Оставите коментар