Душан Батаковић: Циљ уласка Косова у УНЕСКО проглашење независне епархије или цркве

Директор Балканолошког института Српске академије наука и уметности Душан Батаковић упозорио је да је крајњи циљ представљања српског споменичког насљеђа као албанског да се на Косову прогласи стварање независне косовске епархије или цркве, која би се спојила са Албанском православном црквом.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Он оцјењује да би се то десило вјероватно када такозвана „република Косово“ стекне пуни суверенитет и послије довођења одређеног броја православних Албанаца у српске косовске манастире.

– Честе посјете „православне браће из Албаније“ појединим српским манастирима није мотивисано само хришћанском солидарношћу, него има јасну политичку позадину, која се све мање прикрива – оцијенио је Батаковић.

Батаковић напомиње да су учестала представљања српског споменичког насљеђа као албанског и то не само у пропагандним публикацијама Албанаца са Косова, него и у календарима и званичним издањима Албанске православне цркве, са сједиштем у Тирани.

Он истиче да у том контексту пријем самопроглашене „републике Косово“ у чланство УНЕСКА не би имало само политичку димензију, него и вјерско-политички карактер, срачунат на пререгистрацију српских у косовске споменике и пренос надлежности за њихову заштиту са српских на косовске институције.

Да би евентуални захтјев Београда за екстериторијалност највећих српских манастира де факто значио и признање независности „републике Косово“, сва је прилика да ће се тренд даљег осамостаљивања Косова посљедњих година, посебно охрабрен бриселским споразумом, наставити на штету Србије са несагледиво тешким посљедицама у предстојећим годинама.

– „Велика Албанија“ заиста куца на наша врата – оцјењује Батаковић.

(РТРС/Искра, 31. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5k2Categories: Преносимо

7 replies

 1. Плахи и лакоми сикофант – Батаковић, жали што није у прилици да лично учествује у издаји, као у време “амбасадоровања“.
  Почев од министра културе (који као да је директно из “психијатрије“ утекао), на челу српских научних и културних институција,по правилу, налазе се медиокритети – похлепни и самољубиви сикофанти, без трунке части и поштења.
  Он, дакле Батаковић, није имао снаге и патриотизма, ни толико, колико је имао Леон Којен, који је одлучио да напусти лакрдијаша Тадића, још 2007. А за Којенa се не би могло рећи да је оличење – ни патриотизма ни смелости:).
  Да не помињемо Батаковићево и Артемијево саблажњиво понашање током преговора у Рамбујеу, а и касније, у току бомбардовања.

 2. @порфирије петрович
  Има ли нека српска реч за „сикофант“? И какве ту везе има Којен?

 3. @ слободан млинаревић: Питате: „Има ли нека српска реч за „сикофант“? Нема једне једине речи, јер то има више значења, а за Батаковића истовремено важе бар неколико : Сикофант (грч. sykophantes), латиницом: sikofant
  у старој Атини; лице које је достављало властима оне који су оштећивале свете смокве и, противно забрани, продавали или извозили из Атине смокве; фиг. достављач, подказивач, шпијун, издајник, клеветник, подлац, уцењивач; пр. сикофантски : http://www.vokabular.org/?search=%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82&lang=sr
  А ко му је тај Којен – појма немам.

 4. @Иоанн Дубињин
  Хвала на објашњењу. Леон Којен је професор на Београдском факултету. Докторирао на Оксфорду. Рекао бих, да је просрпски оријентисан за разлику од Батаковића. Мени се чини, да је СИКОФАНТ сувише грубо и недифинисано рећи, а невелисте довољно могућности за опис Батаковића. Зашто је @порфирије петрович био толико строг и како му успут и зашто падоше на памет Којен и Артемије надајмо се да ћемо сазнати.

 5. @слободан млинаревић

  Дакле овако – Батаковић, који овде покушава да се “прода“ као Велики Патриота, није имао ни личне храбрости ни снаге да изађе из “Тадићевог тима“ (био је његов саветник), ни онда када је Тадић почео крупним корацима да издаје Косово (и великим гутљајима да гута, оно што што није за гутање,а што му сервирају Брисел и САД). Да оставимо по страни Батаковићеве дипломатске “подвиге“.
  Др Леон Којен, као неупоредиво интелигентнији, проницљивији, а пропорционално томе и “намазанији“, схватио је да мора да бега:) из “Тадићевог тима“, јер ће ови остати записани као велеиздајници. На сличан начин, и вероватно из истих побуда, “мудри“ и “просрпски оријентисани“ Којен, утекао је и из ДЕПОС-а.
  Што се пак Артемија тиче, он и Батаковић били су оно, што данас у Црној Гори називају “нато промотерима“. Артемије, и његов тадашњи “гуру“, 1999, у Рамбујеу, били су инструментализовани од стране нато, и на најбезочнији начин поткопавали напоре наше државне делегације… Примера њиховог сикофантског деловања има на претек.
  Најпосле, Млинаревићу, Ви који о свему имате став и не либите се да потрчите да га овде изразите (преплављен је овај сајт Вашим коментарима), прегните па потражите сами одговоре на питања која Вас муче. Већина тога може се лако наћи на интернету.
  Упркос свему, срдачно Вас поздрављам:)

 6. Занима ме шта ће се десити Батаковићу због ове изјаве. Када смо од 2004. исто тврдили што и он сада, после 11 година, а уз то и покушавали свим расположивим средствима да то спречимо, Батаковићев Тадић је нас оставио без посла, а легитимног Епископа рашко призренског протерао из властите епархије. На његово место довео је *** ****** Саву Јањића и његову марионету Теодосија. И? Ко је одговоран за оно што следи?

 7. @порфирије петрович
  Као да нисте схватили, да о Батаковићу имам слично мишљење. Као да сте заборавили, да су из ДЕПОСА побегли сви озбиљни ликови, који су у првом моменту били оснивачи. Није чудо што је и Којен из ДЕПОСА „побегао“. Свако би! Да ли ми то сугеришете, да не коментаришем на овом сајту? ОВО ЈЕ ЈЕДИНИ САЈТ НА КОМЕ КОМЕНТАРИШЕМ, ЈЕР МИСЛИМ ДА ЈЕ ВРЕДАН МОЈЕЊ ПАЖЊЕ! Мучим се да разумем, шта се то У СПЦ дешава.

Оставите коментар