Парастос у руској капели испод Вршича на Крањској гори

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије учествовао је на дводневној манифестацији на Бледу и Крањској Гори поводом комеморације у Руској капели на Вршичу којом се обележава стогодишњица од почетка борбе на Сошком фронту (1915-2015)

medvedev-porf

У суботу, 25. јула 2015. године, на Бледу је одржан међуверски скуп хришћанских Цркава и представника јеврејске и исламске заједнице у Словенији. Скупу су присуствовали: Његово Високопросвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, бискуп цељски монсињор Станислав Липовшек, бискуп евангелички мр Геза Фило, председник Јеврејске заједнице у Словенији Борис Черин Леви и генерални секретар Исламске заједнице у Словенији Навзет Порић.

Организатор овог сусрета био је председник Друштва Словенија Русија г. Саша Гержина, а домаћин г. Јанез Шкрабец, власник виле Бели Двор.

porf-1

На самом почетку скупа прочитан је говор познатог историчара мр Васје Клавора, великог познаваоца Сошког фронта. Потом је уследила веома плодна дискусија и на њеном крају званично саопштење учесника конференције у којем је наглашено да „сећање на прошле ратове и у ратовима изгубљене животе, мора обавезно укључивати и поруку мира, суживота и разумевања међу народима“. Такође је истакнуто да „Први светски рат, познат као „рат свих ратова“, нажалост није значио крај свих међународних конфликата и оружаних сукоба. Народна, језичка и верска разноликост војних јединица, које су се бориле на сошком фронту, нас опомињу, да ратови односе драгоцене људске животе и да ту не постоје разлике између војника и цивила, губитника и победника. Сви ратови су у својој окрутној и нељудској суштини слепи за разлике међу људима, из чега проистиче наша већа заједничка одговорност за мир“.

porf-2

Учесници скупа су дошли до једногласног убеђења и закључка да је конфликте могуће решавати без насиља и да је због тога неопходно да представници свих цркава и верских заједница раде на јачању културе мира и дијалога. На крају сопштења учесници су нагласили да су људи у савременом свету све више зависни један од другога и да стога супротности и тензије није могуће решити и ублажити ћутањем, него да је разговор један од најефикаснијих начина за спречавање конфликата који могу прерасти у ратове.

У недељу 26. јула 2015. године, у Руској капелици код Крањске Горе, одржана је комеморација и парастос невиним жртвама – руским ратним заробљеницима који су изгубили живот на планинском прелазу Вршич у Јулијским алпима у Првом светском рату. Комеморацији су присуствовали највиши званичници Руске Федерације и Републике Словеније. Руску делегацију је предводио премијер г. Дмитриј Медведев, а делегацију Републике Словеније председник г. Борут Пахор. Међу присутнима су били и премијер Словеније г. Миро Церар, председник Државног збора Републике Словеније г. Милан Брглез, бивши предсеник Словеније г. Милан Кучан и многи други званичници. Републику Србију заступао је саветник Премијера Владе за регионални развој и Цркве и верске заједнице г. Владимир Божовић.

porf-3

Парастос невино пострадалим жртвама служили су Његово Преосвештенство Епископ воскресенски г. Сава, изасланик Патријарха московског и све Русије г. Кирила, и домаћин Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије. У кратком разговору митрополит Порфирије је поздравио г. Медведева, пожелео му добродошлицу и изразио своју благодарност за напоре које улаже за мир у свету.

Информативна служба Српске Православне Цркве

(Православие.ру, 28. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5i5Categories: Преносимо

Оставите коментар