Франкфуртске „Вести“: Артемије сишао у катакомбе

Бивши епископ рашко-призренски Артемије (Марко Радосављевић) којег је Свети архијерејски сабор СПЦ рашчинио 2010. а ове године и екскомуницирао, тренутно у Србији, укључујући Космет, у својој Епархији рашко-призренској у егзилу, има више од 120 монашких и мирских свештенослужитеља, у тридесетак такозваних катакомбних манастира. То су уједно и парохијске богомоље, као и два изван граница отаџбине. Један манастир је у Аустрији, а други у Републици Српској.

Свети архијерејски сабор СПЦ је 2010. рашчинио епископа рашко-призренског Артемија (Фото: А. Чукић)

Свети архијерејски сабор СПЦ је 2010. рашчинио епископа рашко-призренског Артемија (Фото: А. Чукић)

Катакомба у Гринбагу, између Беча и Граца, посвећена је Сабору свих српских светитеља. И прошлог месеца је прослављена прва манастирска слава.

– Владика Артемије је благословио оснивање, после молби више десетина Срба из Аустрије, да им се пошаље свештенослужитељ. Ти људи не прихватају литургијске новотарије и увођење екуменизма у духовни живот своје српске православне епархије. Тражили су традиционални вишевековни начин богослужења, као што се служило пре смене епископа средњоевропског Константина. Неки нису могли да прихвате да се широм Аустрије недељом Богу моле у изнајмљеним римокатоличким црквама где је олтар на западној страни, без иконостаса.

Владика Артемије у први мах није могао да им изађе у сусрет, јер Епархија рашко-призренска у егзилу нема богослужбено место у Аустрији. Људи су предложили да се оснује православно удружење и црквени одбор, те да подигну кредит и купе богомољу, а зајам да враћају од прилога верника. Тако је купљена кућа у Гринбаху која је адаптирана тако да је у једном делу црква, а у другом монашке келије. Предвиђено је да буде мушки манастир и од ове јесени надамо се да ће заживети монашко братство. Прва литургија је служена на Светог Николу прошле године. Чинодејствовао је отац Максим који је био задужен за радове на адаптацији – испричао је за „Вести“ протосинђел Димитрије, старешина катакомбе у Гринбаху.

Први пут је владика Артемије богомољу посетио 15. фебруара 2015. и на Сретење одслужио прву литургију у Гринбаху. Богослужења се од 3. априла, редовно врше сваке недеље и празника.
На литургије редовно долази више од 50 верника, углавном из Беча и Граца, али кад дође владика буде их око 150 из разних делова Аустрије.

Тако је било недавно, поводом манастирске славе. Уочи празника, у катакомби је служено велико вечерње којим је началствовао архимандрит Варнава а саслуживао му је јерођакон Паладије. На сам дан празника архијерејску литургију служио епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу господин Артемије уз саслужење шест свештенослужитеља – прича отац Димитрије.

„Освајање“ Републике Српске

Уз благослов Артемија основан је и катакомбни манастир Светог Георгија у Републици Српској. Налази се у селу Доња Јошавка у општини Челинац. За духовне потребе верног народа одређен је јеромонах Платон (Бабић).

И патријархова сестричина донатор

Катакомбне богомоље владике Артемија углавном су монтажни, дрвени објекти или адаптиране приватне куће широм Србије. Дародавци су верујући махом добростојећи људи који не прихватају литургијске реформе и екуменску сарадњу СПЦ са католицима и протестантима. Међу Артемијевим следбеницима је и Драгана Стефановић, сестричина патријарха Иринеја. Она и њен муж Милош Стефановић донатори су Артемијеве катакомбе у Ариљу.

У потрази за кормиларом СПЦ

Рашчињени владика Артемије у најновијем обраћању јавности наводи да је и даље његова молитвена жеља „да што пре дође дан када ће се на трону Светога Саве наћи човек који ће хтети и моћи да кормило СПЦ окрене и управи на пут истине“. Бивши владика тражи од СПЦ да спроведе у дело одлуку Светог архијерејског сабора из 1997. о иступању СПЦ из Светског савеза цркава, као и саборске одлуке из 2008. о обавезном традиционалном начину богослужења.

Р. Лончар

(Вести, 24. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5fSCategories: Преносимо

6 replies

 1. Заинтригирао ме овај податак да код вл. Артемија „има више од 120 монашких и мирских свештенослужитеља“, па сам погледао колико има укупно у СПЦ. Нашао сам само податак код В. Новости из 2011, да има око 1500 калуђера укупнјо у СПЦ а у Србији око хиљаду,

  Из Новости: SRPSKI manastiri godišnje prime po stotinak novih monaha. Oblačenjem crne rize oni se pridružuju monaškom bratstvu, koje broji gotovo 1.500 kaluđera raspoređenih od Svete gore do Amerike. Najviše ih je u Srbiji, u čijim svetinjama živi oko hiljadu monaha i monahinja.

  Знам да в. Артемије углавном окупља монахе, нема много свештеника код њега, можда неколико (до пет). Значи нек буде код владике Арт. и 100 монаха у Србији, то је десет посто од броја у Србији, то је оно што брине узурпаторе на трону Светога Саве

 2. Секташког понашање бившег епископа Марка Радосављевића. Оснива парасинагоге у туђим епархијама а у проповедима лупета о непоштовању канона. Колико он поштује каноне види се уз једноличне „хиротоније“ Негослава Николића у чин хорепископа непостојеће епархије Старо рашке и лозничке.

 3. Vladika Artemije osniva eparhije tamo gdje pravoslavnih eparhija nema.
  To sto vi zovete pravoslavnim eparhijama su jereticko ekumenisticke eparhije.

  Sto se tice postovanja kanona, pogledajte i protumacite svete kanone i kazite sta oni kazu za one koji se mole sa jereticima i za one koji su sa njima u organskom jedinstvu.

  Nadam se da ce uskoro vladika Artemije osnovati jednu katakombu i u Bavarskoj, blizu Minhena.

  Za brata antiekumenistu jos i ovaj podatak.
  U SPC nema 1500 pravoslavnih monaha, nego u Srbiji ima 1500 jereticko ekumenistickih monaha.

  Veoma je vazno stvari nazivati pravim imenom.

  I ne kaze se „srpska pravoslavna Crkva“ nego se kaze „srpska ekumenisticka parasinagoga“ ili „srpska satanska crkva, odsek za vizantijsko pojanje“.

  Svetski savez crkava = satanska crkva.
  SPC je clan svetskog saveza crkava = clan satanske crkve.
  Clan satanske crkve = satanista.

  Dakle, prava SPC smo mi ziloti i vladika Artemije, koji doduse jos malo luta, ali ce ga Bog popraviti. Ovi sto se predstavljaju kao SPC su gad pred Gospodom.

  Rece mi juce jedan covjek „Cejovicu ti paranoises“.

  A ja se sjetih rijeci mojega oca, onda kada se sprdao titovoj stafeti mladosti i specijalnom titovom samoupravnom specijalizmu.

  Njegove rijeci su bile: „Ja ne znam, ili sam ja lud ili je citavi svijet lud.“
  A onda posle krace pauze bi dodao. „Ja ipak mislim da je citavi svijet lud.“

  E tako i ja. Ili sam ja lud, ili ovi sto kazu da neko ko je clan svetskog saveza crkava moze biti pravoslavan.

  I ja ne mislim, nego sto posto znam, da su ludi oni koji kazu da neko ko je organski clan SSC moze biti pravoslavan.

  Dakle, osim Artemijevih monaha i nas zillota u Srbiji nema drugih pravoslavaca.

 4. @Vukman Cejovic
  Тврдиш да је „srpska — satanska crkva“ i da (осим зилота и Артемијевих) у „Srbiji nema drugih pravoslavaca“, а да ли се некад уплашиш да хулиш на Духа Светога? Као што знаш тај се злочин не опрашта ни у овом ни у оном свету.

 5. Hula na Duha Svetoga je clanstvo u svetskom savez crkava,
  AMIN!
  AMIN!
  AMIN!

  Nema toga covjeka na kugli zemaljskoj koji moze kazati da clanstvo u svetskom savezu crkava nije hula na Duha Svetoga.

  Sveti Averkije Dzodanvilski je rekao sledece: „Sada kada su SVE crkve svetskog pravoslavlja usle u sastav svetskog saveza crkava I TIME SE POKLONILE SATANI, doslo je vrijeme naseg POTPUNOG ODVAJANJA OD NJIH.

  Dakle, svetski savez crkava je satanizam par eelans, vecu hulu na Duha Svetoga nije moguce NI TEORETSKI IZMISLITI.

  Biti u organskom jedinstvu sa hinduistima, muslimanima, judejcima (zestokim goniteljima Hrista i Hriscana), sa samanima, sa Indijancima, sa prizivacima duhova i ostalom zgadijom je najveca moguca hula na Duha Svetoga.

  To je maksimum maksimuma i sve to na sto kvadrata.

  I zbog te STRASNE izdaje Hrista svi vi cutite, svi episkopi SPC cute, svi svestenici cute. Preko 40 „episkopa“ SPC a ni jedan jedini ne smije da kaze „izadjimo iz SSC“.

  Kud ces veceg dokaza o tome da je od vas Duh Sveti davnih dana otisao.
  Nekada se poneko bunio, sad ste svi mrtvi.

  To je to, onaj ko je clan svetskog saveza crkava, makar i indirektno je mrtav, taj u sebi nema Duha Svetoga, jer da ima ne bi mogao da podnese tu zajednicu, bunio bi se i odvajao od njih..

  I ako ja hulim na Duha Svetoga zbog toga sto kazem da SVI oni koji su clanovi svetskog saveza crkava nisu u Hristu i da su clanovi satanske crkve, onda hule i Sveti Justin i sveti Averkije i Sveti Jovan Sangajski i sveti Filaret Voznesenjski i Sveti Glikerije Rumunski i Sveti Jovan Rumun i jos mnogi sveti.

  Ja vise volim da slijedim one koje je Bog proslavio nego ove nase ****** iz SPC.

 6. @Vukman Cejovic
  Твој отац, који није био Цејовиц, могао је да каже много што шта. Твоје сећање на његове речи је само твоје, а можда си и то измислио, како би имао неки „доказ“, да знаш шта причаш. Када се вратимо на твој „случај“, јасно је да ће свако између тебе и целог света лако и једноставно закључити ко је ЛУД. И ту ти нема спаса.

Оставите коментар