Спутњик: Николић замолио Путина да Русија стави вето на резолуцију о Сребреници

Председник Србије Томислав Николић упутио је писмо свим шефовима држава-чланица Савета безбедности УН поводом британске резолуције о Сребреници, а руског председника Владимира Путина замолио да Русија уложи вето на тај документ, сазнаје Спутњик.

Фото: screenshot/youtube

Фото: screenshot/youtube

Николић је писмо упутио и генералном секретару Бан Ки Муну.

У четвртак се појавио четврти предлог британске резолуције о Сребреници, који је приближен руском нацрту, али су српски званичници оценили да је и тај четврти предлог неприхватљив, јер је реч само о козметичким променама.

Савет безбедности ће предлог резолуције о Сребреници разматрати на седници која ће највероватније бити одржана 7. јула, на коју Србија званично још није добила позив.

(Спутњик Србија, 4. 7. 2015)

Александар Чепурин: Наставити консултације, вето је јака ствар

Руски амбасадор Александар Чепурин каже да је Русија заузела врло јасан став по питању резолуције о Босни и Херцеговини и да активно ради на том питању. Дипломата се слаже да је геноцид опасна етикета, али истиче да треба и даље радити на компромису, с обзиром да је посезање за ветом, како каже, јака ствар.

Према његовим речима, питање Сребренице је пре свега питање регионалне стабилности и мира у региону.

„Видимо колико су у последње време Србија и српско руководство урадили или се трудили да ураде за мир и сарадњу у региону… Знамо ко је био одговоран за оно што се дешавало у Југославији и ко је својски доприносио распиривању међунационалних страсти, а сада покушавају да своју кривицу припишу геноцидности Срба“, нагласио је Чепурин.

Фото: Tanjug/ Раде Прелић

Фото: Tanjug/ Раде Прелић

Коментаришући четврту варијанту британске резолуције која је достављена Србији, Чепурин каже да су измене које је Велика Британија поднела СБ УН-а у највећој мери „козметичке“.

„То су козметичке поправке које не дотичу етикету геноцида, а то је кључна ствар. Према таквим стварима се треба опрезно односити. Србима који су поносан народ, који се током историје борио за правду и веома много учинио, налепити такву етикету је благо речено неозбиљно“, нагласио је он.

Амбасадор је рекао и да је у овом тренутку неопходно радити на проналажењу компромиса у Савету безбедности, додајући да су сва остала решења могућа тек онда кад буде јасно да се не може постићи компромис.

Према речима Чепурина, суштина руске варијанте је да се ода пошта свим жртвама конфликата у бившој Југославији и да се учини све да се убудуће осигура мир и сарадња народа региона.

На питање да ли ће, уколико компромис не буде постигнут, Русија уложити вето на британски предлог резолуције, Чепурин каже да је „вето веома јака ствар“.

„Сада се налазимо у фази кад треба да радимо са земљама чланицама СБ, то је 15 држава Азије, Африке, Латинске Америке, с тим да оне узимају у обзир став Србије, који се веома јасно и прецизно излаже“, истиче он.

Упитан шта очекује до 7. јула кад би СБ УН требало да расправља о резолуцији, Чепурин каже да веома много зависи од зрелости и активности Србије јер се то питање тиче ње лично.

„Србија има много пријатеља и зато ће даља дешавања бити својеврстан лакмус тест. Не ради се о томе да буду против, макар да се уздрже. Русија показује да је и пријатељ и стратешки партнер Србије јер узима у обзир и интересе Србије и српског народа“, каже Чепурин и додаје да је што се тиче осталих веома важно да се активно разговара и објасни став.

(Спутњик Србија, 4. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-50CCategories: Вести над вестима

Оставите коментар