Влада Србије: Продаје се Телеком; РТС: Такса за јавне сервисе 500 динара

Влада Србије одлучила је на данашњој седници да покрене процес приватизације Телекома Србије, саопштено је после седнице.

telekom-srbija-3

Влада је, како се наводи, обавезала Министарство привреде и Агенцију за приватизацију да реализују закључак о покретању иницијативе за продају српске телекомуникационе компаније.

Приватизациони саветник за Телеком Србију је француски Лазард, али могући модели продаје и цена нису саопштени.

Медији су писали да ће Телеком Србија највероватније ићи у процес приватизације тако што ће влада дати необавезујућу понуду да би испитала најпре заинтересованост купаца, а тек после тога ће одлучити по ком моделу ће га продати.

Телеком Србија је крајем марта прихватио понуду француске консултантске фирме Лазард Фререс САС, јединог понуђача за приватизационог саветника у процесу продаје компаније. Тада је саопштено да у наредна два месеца треба да се утврди предлог модела приватизације.

Телеком има шест зависних друштава запошљава, међу којима Телеком Српске, у коме има 65 одсто власничког удела и Мтел у Црној Гори са 83 одсто удела, а у 2014. та компанија је купила већинско власништво у Дунав банци. У целом систему је запослено 13.000 радника, а у матичном предузећу око 8.600.

Пре четири године процена је била да Телеком вреди 2,2 милијарде евра, а тадашња влада је за пакет од 51 одсто те компаније тражила најмање 1,4 милијарде евра. Једини тадашњи понуђач, Телеком Аустрија који у Србији има мобилног оператера Вип мобајл, био је спреман да плати највише 1,1 милијарду евра.

Највећи акционар Телекома је држава Србије са 58,11 одсто акција, 20 одсто акција је власништво компаније, док 14,95 одсто поседују грађани, а 6,94 запослени и бивши запослени Телекома.

(Б92/НСПМ, 25. 6. 2015)

РТС: Такса за јавне сервисе 500 динара

БЕОГРАД – Управни одбори Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине одлучили су да од 1. јануара идуће године такса за јавне сервисе буде 500 динара, објавио је вечерас РТС.

rts-spolja

Како је објављено на сајту Радио-телевизије Србије, председник Управног одбора РТС Зоран Поповић рекао је да постоји могућност да та такса буде и мања.

Генерални директор Радио-телевизије Војводине Срђан Михајловић сматра да је веома важно обезбедити механизме да проценат наплате таксе буде добар јер, без тог новца, како је рекао, јавни сервиси тешко могу да остварују своју улогу.

(Политика, 25. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4TICategories: Вести над вестима

Оставите коментар