Љубинка Боба Недић: Дневник просветног радника, јун 2024.

Телевоутинг

Јун је месец коме се сви радујемо. Као кроз маглу се сећам неких ранијих година, када је јун био много напорнији, јер се од нас очекивало да праведно закључимо оцене којима ће сви бити задовољни – од директора, преко ученика, родитеља, министарства, локалне самоуправе, премијера и чланова Владе, па све до америчког амбасадора. С друге стране, у живом сећању су ми немили догађаји из 2018. године, када су у масовним демонстрацијама (које су прерасле у уличне немире) ђаци тражили своја права на добре оцене и светлу будућност. Било, не поновило се.

televoting

Сада је то много једноставније и зато се радујем данашњем дану. Вечерас ће се, у директном преносу, на јавном сервису обавити телевоутинг, по јубиларни пети пут.

Правила су веома јасна: у студију у Шимановцима, дивна млада госпођица, докторанд на Универзитету „Џон Незбит“, насумично ће извлачити називе предмета који се изучавају у основној школи – обавезне, обавезне изборне и, на крају, изборне. На екрану ће се појављивати редни бројеви додељени предмету (од 1 до 218, јер су у међувремену уведени још неки изборни предмети). Мерач буке ће мерити звучну реакцију публике у студију – најгласнија реакција предмету доноси просечну оцену 5 (пет). Након овог дела емисије следи краћи музички интермецо, у коме по традицији чувени певач по надимку „Библиотекар“, изводи своје највеће хитове. За то време гледаоци гласају слањем СМС-а или позивом на телефонске бројеве који су назначени на екрану. Ови гласови се збрајају са резултатима мерача буке.

Пракса из претходних година показала је да је могуће да поједини предмети на овај начин не могу да постигну најнижу дозвољену оцену, Добар (3). Зато је од прошле године уведен и еминентни жири, који спуштањем и подизањем фотеља води рачуна да се неправедно занемарени предмети ипак оцене лепим оценама. У жирију се налазе професорка Универзитета „Џон Незбит“ Снежана Берић, добитница НИН-ове награде Весна Дедић, дописни члан Српске академије наука Небојша Стефановић и студент постдокторских студија на поменутом Универзитету, Марјан Ристичевић. Путем Скајпа, на великом видеобиму можемо пратити спуштање и дизање фотеље професорке Мирјане Марковић, директно из околине Москве.

У случају да ни ово не буде довољно, последњу реч има министар образовања, који има дискреционо право да одлучи да неки предмет буде оцењен највишом оценом. На срећу, до сада није било потребе за том врстом интервенције.

На сличан начин сутра ће се организовати телевоутинг за оцењивање у гимназијама, а прекосутра за средње стручне школе.

Затим ће све дневне новине објавити ранг листу оцена, а дан касније школе ће добити и званичан допис од Министарства образовања.

На свечаној седници наставничких већа, широм Србије наставници ће закључити оцене у складу са резултатима ове изузетно демократске акције, којом је омогућено свим актерима оцењивања у Србији да равноправно учествују у тој активности.

Министар културе и информисања, Жељко Митровић, сматра да ће се на овај начин допринети не само развоју образовања, већ и економије и привредног раста. Каже да је неколико највећих телевизија у Европи и САД заинтересовано за откуп права преноса ових емисија које су код нас толико гледане, да је у Напредној скупштини Србије покренута иницијатива да се ова три дана прогласе државним празником.

Објављено уз дозволу аутора блога Клотфркет.

(Клотфркет, 8. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4PUCategories: Преносимо

Оставите коментар