Струја од 1. августа скупља 12 одсто

Од одобреног поскупљења 4,5 процентних поена припашће Електропривреди Србије, а преосталих 7,5 иду у буџет

Министри Вујовић и Антић

Министри Вујовић и Антић

Од 1. августа домаћинства у Србији плаћаће струју скупљу у просеку за 12 одсто. Киловат-час струје коштаће убудуће 7,28 динара, плус ПДВ од 20 одсто, односно 8,84 динара. Од 12 процената поскупљења 4,5 процентних поена припашће Електропривреди Србије, а преосталих 7,5 иду у буџет, на основу акцизе на струју коју је влада први пут увела, упркос чињеници да неке много богатије земље у Европи имају нулту стопу акциза.

И поред вишемесечних обећања да Србија неће пристати на 15 одсто поскупљења, колико је у фебруару тражио ММФ (јер би то било велико оптерећење за грађане чије су плате и пензије смањене), те да ће се ићи на минималну корекцију, влада, очигледно, није могла много да „откине” од максималних 15 одсто.

Овај проценат поскупљења, како је објаснио Александар Антић, министар енергетике, усаглашен је са ММФ-ом. Ново поскупљење се не односи на индустрију и привреду, већ само на домаћинства, јер је тржиште струје либерализовано, тако да се не очекују нова ланчана поскупљења робе и услуга. Антић је најавио да ће ово повећање пореза донети додатан приход од 14,1 милијарду динара годишње.

Истовремено се повећање не односи ни на социјално најугроженије за које је влада буџетом и ове године обезбедила око шест милиона евра, тако да ће они и даље моћи да рачунају на бесплатне киловате од 120 до 250 месечно, бесплатно грејање преко топлана и гас.

Душан Вујовић, министар финансија, објаснио је да овај проценат поскупљења не би требало да буде велики удар на буџет грађана, јер ће садашњи рачун, на пример, од 2.500 динара, од 1. августа бити већи за око 300 динара.

– Цена струје у Србије остаће и после најновијег повећања најнижа у Европи и биће 50 одсто јефтинија него у Црној Гори, двоструко јефтинија него у Хрватској и 15 одсто нижа него у БиХ, рекао је Антић, објаснивши да је ово поскупљење нужно да би се обезбедио стабилан електроенергетски систем, нова улагања у енергетски систем земље и отварање нових радних места.

Упитани зашто уместо увођења акциза на струју од 7,5 одсто, влада није подигла акцизе на алкохол или цигарете и тако поштедела све грађане већег поскупљења струје, министар финансија је рекао да је на сву ту робу већ мењана акциза.

– Доста је било са најнижом ценом струје у Европи. ЕПС тиме субвенционише амбасаде и богате грађане који плаћају јефтину струју – казао је Вујовић.

Он је објаснио да би акциза могла да се смањи, али када дође до фискалне консолидације у буџету, као и да нема намеру да подиже акцизу навише.

На констатацију да струја поскупљује, а у ЕПС-у и даље ради 35.000 радника, Антић је објаснио да је недавно био на амстердамском аеродрому и да је тамо запослено 60.000 њих.

Он је навео да је струја од 2001. до 2008. године до доласка ове владе поскупела 726 процената, а до данас за 1.000 одсто.

Вујовић је додао да је ово поскупљење било неопходно и да би се смањила велика разлика у цени струје у Србији у односу на регион и Европу како би се привукли инвеститори да улажу у нашу земљу, јер с најнижом ценом струје никоме нисмо интересантни.

Без већег утицаја на инфлацију

Повећање цене струје за 12 одсто, од 1. августа, неће имати превелике ефекте на раст цена робе и услуга, јер је НБС то повећање укључила у своје пројекције, изјавио је јуче за Танјуг професор Економског факултета у Београду Дејан Шошкић. „То ће сигурно имати ефекте који нису велики, јер верујем да је НБС укључила ово повећање цене електричне енергије у своје пројекције”, казао је Шошкић, бивши гувернер НБС.

Шошкић је казао да вест о поскупљењу струје није изненађење, јер се о томе већ дуже време разговара са ММФ-ом.

Он сматра да би приоритет у наредном периоду ипак требало да буде рационализација у јавним предузећима, спровођење реформи, увођење професионалног менаџмента у управљању, како би она могла ефикасније и рационалније да послују.

Синдикати и цена струје

Два синдиката Електропривреде Србије прекјуче су здушно подржала поскупљење струје ради „очувања система” и да су солидарни са владом, али да је предлог повећања цене од 15 одсто недовољно за тај систем. Синдикалци ће, без сумње, данас бити још незадовољнији, јер ће „њиховом систему” од одобрених 12, припасти свега 4,5 процентних поена. Али, о том-потом. Чудно је, међутим, да су о већ извесном поскупљењу, а поготово о проценту корекције цена, ћутали директори и управни, односно надзорни органи ЕПС-а. Мало је и за наше прилике неуобичајено да синдикати преузимају ингеренције пословодства уместо да се баве оним што им је посао – да штите интересе својих чланова. Е. Р.

Поскупљење неће пореметити стабилност

Поскупљење цене струје за 12 одсто од августа није изненађење, јер је та мера била очекивана и неће реметити макроекономску стабилност земље, изјавио је данас економиста Саша Ђоговић. „То је очекивано, укалкулисано је у инфлаторне токове и у сваком случају неће реметити економску стабилност”, рекао је Ђоговић за Танјуг.

Он је указао да ће поскупљење струје на неки начин освежити државни буџет, јер ће већи део новца од поскупљења ићи у државну касу.

Како је казао, велика одговорност је на влади, односно, према његовом мишљењу, „она треба да буде истрајна у спровођењу реформи како би се створили услови за одржив буџет и раст”.

Ђоговић је казао да је и на држави, али и органима управљања у ЕПС-у где ће одлазити део од поскупљења, да се у том предузећу спроведу потребна реорганизација и повећа продуктивност у раду. „Ово поскупљење помоћи ће освежењу буџета, а кроз рад на реформама то треба искористити и кроз бољи рад и реорганизацију ЕПС-а”, рекао је Ђоговић.

Ј. Петровић-Стојановић

(Политика, 11. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4LkCategories: Вести над вестима

Оставите коментар